Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Mieszanie Leszcz Exstra Special i Płoć Exstra Secret
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 123
TEMAT: Mieszanie Leszcz Exstra Special i Płoć Exstra Secret
O:Zanęta Lorpio 1 Miesiąc, 1 Tydzień temu  
Do tego tematu mogę dodać że zanęta Lorpio Extra Leszcz od Lorpio Extra Leszcz Special różni się tym że ta 2 pachnie Karmelem a ta 1 ma taki bardziej łagodny zapach powiedziałbym bardziej uniwersalny ,zanęty Lorpio płoć Secret w prawdzie nie znam ale znam jej odmianę Special i jest ona o zapachu kolendry.
A tak w ogóle to jakie ryby wygrywają za zawodach na tej wodzie na której chcesz łowić tą mieszanka i jakiej są one wielkości .

Bo jeżeli wygrywała by płotka, krąp i drobny leszczyk (w granicach 20-30 cm) to raczej bym proponował tylko którąś z płotek ( chyba że bardzo chcesz też leszcza dodać to dać Lorpio Extra Leszcz),a jeżeli wygrywał by leszcz większy i krąp to w tedy Lorpio Extra Leszcz ,chyba że zawody są na rzece to w tedy Lorpio Extra Leszcz Special, albo na stawie naprawdę leszcze te ponad 30 lubią zapach karmelu.

Propozycje które podałem jak wiadomo na jednej wodzie mogą się sprawdzić a na drugiej już nie i jest to tylko moja propozycja którą mając do dyspozycji w/w zanęty w przedstawionych sytuacjach podał bym ja.

troche sie rozpisałem

Pozdrawiam Jakub
Jaqb (Użytkownik)
Ukleja
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna Miejsce: Tarnów / Bogumiłowice Urodziny: 02/08
Ostatnio zmieniany: 2010/07/30 22:25 Przez Dorian.
Bez Klubu, Tarnów, '92, Mikado Temptation 8000,Garbolino Noukia, Jakub
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Serdecznie dziękuję za Wasze opinie, naturalnie mile widziane dalsze (mile widziane inne propozycje). Wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne.
Co do pytania jakie rybki wygrywają to nie mam pojęcia bo pierwszy raz staruję na tym łowisku ale podam parametry łowiska:

powierzchnia: 8,6 ha
głębokość: 7,7 m
średnia głęb: 4m
typ: linowo -szczupakowy
Ryba (dużo): Szczupak, wzdręga, karp, leszcz, lin, karaś posp, płoć.
(średnio): krąp, okoń, amur biały
Zarybienie 2009 (kg): karp(110), lin(60), szczupak(20), karaś(30), jaź(10)

Dno raczej muliste, linia brzegowa porośnięta trzciną. Jez. wrzecionowate w kształcie (wąskie)

Jeszcze raz dziękuję
KoYoT (Użytkownik)
Ukleja
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/07/30 20:28 Przez KoYoT.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Informacja dotycząca ryb i wyników jakie są na zawodach jest najważniejsza. Bez niej w ogóle nie ma sensu zamysłu komponowania mieszanki.

www.matchfishing.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=87:jak-rozpracowa-nieznane-owisko-w-jeden-dzie&catid=48:nasze-zawody-i-treningi&Itemid=81

Dodam, że nic nie pisałeś o ziemiach i glinach jakie chcesz zastosować. Napisałeś o mączce żeby smużyła ale w jakim celu? Skąd wiesz, że tam smuga jest potrzebna? Jakie robactwo chcesz podać i w jaki sposób?
Podałeś jakiś (zapewne z internetu) opis łowiska który pewnie nie jest żadnym odzwierciedleniem sytuacji nad wodą... (przykład KMŚ... Karpie? Skąd tam karpie!)
Nie da się skomponować dobrej zanęty na zawody nie mając żadnych konkretnych, wiarygodnych informacji o łowisku. Bez tych informacji naprawdę nie ma znaczenia co wrzucisz do wody. Jedziesz w nieznane łowisko i śmiało możesz wrzucić wszystko co Ci wpadnie w ręce bo zastosowanie odpowiednio podanej zanęty nie będzie miała odzwierciedlenia w sytuacji panującej w wodzie.
Dorian (Moderator)
Administrator
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/07/30 22:47 Przez Dorian.
Dorian Pitera, okręg Częstochowa
PM 654

Dorian napisał:
Informacja dotycząca ryb i wyników jakie są na zawodach jest najważniejsza. Bez niej w ogóle nie ma sensu zamysłu komponowania mieszanki.

www.matchfishing.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=87:jak-rozpracowa-nieznane-owisko-w-jeden-dzie&catid=48:nasze-zawody-i-treningi&Itemid=81

Dodam, że nic nie pisałeś o ziemiach i glinach jakie chcesz zastosować. Napisałeś o mączce żeby smużyła ale w jakim celu? Skąd wiesz, że tam smuga jest potrzebna? Jakie robactwo chcesz podać i w jaki sposób?
Podałeś jakiś (zapewne z internetu) opis łowiska który pewnie nie jest żadnym odzwierciedleniem sytuacji nad wodą... (przykład KMŚ... Karpie? Skąd tam karpie!)
Nie da się skomponować dobrej zanęty na zawody nie mając żadnych konkretnych, wiarygodnych informacji o łowisku. Bez tych informacji naprawdę nie ma znaczenia co wrzucisz do wody. Jedziesz w nieznane łowisko i śmiało możesz wrzucić wszystko co Ci wpadnie w ręce bo zastosowanie odpowiednio podanej zanęty nie będzie miała odzwierciedlenia w sytuacji panującej w wodzie.

Dorian czytaj uważnie
Co do robactwa i sposobu podania ich jest opis na pierwszej stronie
Co do opisu łowiska to mam z IRŚ + strona PZW
Co do karpi to trza by było zapytać PZW skąd je mają
KoYoT (Użytkownik)
Ukleja
graphgraph

Faktycznie... stanąłem na dodatku do zanęt "ziarna łubinu".
Castersów i pinki się nie podaje w ziemi...

Powiem Ci tak... Na szybko licząc wydasz na swój przepis około: 30zł sama zanęta (nie wiem jak stoją koszta łubinu więc ich nie wliczałem)
Ziemia to około 9zł

To 40zł można wydać lepiej.
Paczka ziemi torfowej 2kg - 5-6zł + 0,5l jokersa - około 20zł = 26zł
Zanęta Leszcz Super Lorpio 1kg - 8zł + Leszcz Exstra Special 1kg - 6zł (Jeśli pachnie karmelem) = 14
Albo zamiast Leszczowych zanęty płociowe - Płoć Duża Super i Płoć Exstra (Special)

Razem mamy 40zł normalnej zanęty na zawody.
Do tego do zanęty trochę pinki. Oczywiście idealnie przygotowana zanęta.
Dorian (Moderator)
Administrator
graphgraph
PM 654

OK Dzięki Dorian za cenne uwagi, mam tylko jedno ale... dlaczego w ziemi nie podaje się casterów i pinki. Myślałem ze ziemia jest używana jako nośnik do "mięsa".
Co do Twoich wyliczeń w moim mieście ceny niestety są trochę wyższe, a największym problemem jest to że na pięć sklepów wędkarski żaden nie był w stanie sprowadzić mi jokers'a ani nawet ochotki hakowej :/
Mam jeszcze jedno pytanko, w międzyczasie zapytałeś po co smużyć zanętą. Czy do potrzeby smużenia muszą być jakieś specjalne uwarunkowania? Do tej pory myślałem ze smużenie wabi ryby (głównie płocie). Jeśli jest inaczej będę wdzięczny za skorygowanie mojego myślenia.

Pozdrawiam
KoYoT (Użytkownik)
Ukleja
graphgraph
Ostatnio zmieniany: 2010/07/31 11:30 Przez KoYoT.

Hej
Własnie dlatego ze jest muł wskazana jest smuzenie i dlatego tez zaneta 'kule' powinny byc luzno scisniete aby przy uderzeniu o lusto wody rozpadły sie i utworzyły smuge tak to widze, a nie by zaległa w mule zas zamiast joka uzyłbym pinki i taniej i czesto lepszy efekt od joka
szuler666 (Użytkownik)
Ukleja
graphgraph

Witam. Ogólnie podsumowując to co do tej pory było napisane, wszelkie kombinacje są dozwolone, pod warunkiem, że sprawdzimy taka mieszankę przynajmniej na jednym treninguj. Moim zdaniem, mieszanie zanęt jednego producenta, jest w miarę bezpieczne, pod warunkiem, że zanęty na poszczególne gatunki ryb, nie mają zapachów które po połączeniu nie gryzą się ze sobą na konkretnym łowisku. Osobiście w tym sezonie testuje połaczenia zanęt których do tej pory nie miałem odwagi zastosować (trening), i muszę stwierdzić, że wyniki są zaskakujące, tyle że nie powtarzalne, niestety. Popieram wszelkie kombinacje, tyle że sprawdzone, na zawodach ostrożnie. Pozdrawiam.
ŁYSY (Użytkownik)
Ukleja
graphgraph

Ja generalnie nie potrafię zrozumieć ideii mieszania zanęt, a szczególnie mieszania kierowanego nazwami handlowymi zanęt. Uważam, że nie po to producent daje zanętę sygnowaną jako płoć określając ja jako kompletną wyczynową zanętę by ją jeszcze mieszano z innymi zanętami. Naprawdę najlepsi zawodnicy w kraju prawie, że kompletnie nie przykuwaja uwagi zanętom, liczą się zupełnie inne aspekty. Podkreslam, że to moje zdanie i można się oczywiście z nim nie zgodzić. Ja osobiście nie wyobrażam sobie meiszania 3 róznych zanet.
Górek (Użytkownik)
Ploc
graphgraph

O:Zanęta Lorpio 1 Miesiąc temu  
Mieszanie zanęt ma sens tylko w tedy kiedy znamy bardzo dobrze upodobania ryb, jak również gdy znamy bardzo dobrze zanęty które chcemy mieszać.
Mnie zdarza się mieszać zanęty Lorenca z Serii Super np. w przypadku łowienia dużej płoci kiedy wiem że warto płoć zmieszać z leszczem.
Mam też łowisko gdzie zanętę płoć duża mieszam z Karp Special bo Ryby tam potrzebują jasnej grubej a zarazem trochę pracującej zanęty. Ale są to wyjątki.
Dorian (Moderator)
Administrator
graphgraph
PM 654

Do góryStrona: 123
Moderatorzy: admin, Dorian, Astor, JOKER