Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Przygotowanie do zawodów

Przygotowanie do zawodów 06/16/2011 01:10 #7597

• czarow
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam kolegów

Mam ogromną prośbę i potrzebuję FACHOWEJ porady, czyli waszej :). W sobotę (18.06.2011) mam zawody na starorzeczu, występuje głównie płoć i leszcz, łowi się też karpia i karasia ale trzeba się na nie zasadzić, czasami wejdą podczas łowienia. Głębokość łowiska do 2 - 2,5m, dno muliste. Łowię na tyczkę 11m, i nadrabiam batem 7m jeśli jest taka potrzeba. Jak myślicie jaka będzie najlepsza mieszanka na tan zbiornik? W jakich ilościach? Jak nęcić? Co proponujecie? Napiszcie co myślicie na ten temat. Przy okazji poproszę was jeszcze o opisanie zestawu do tyczki najbardziej odpowiedniego. Cały czas praktykuje z tymi zestawami i jak głęboko łowić (czy na styku czy na gruncie czy 5cm od dna ), efekty mam ale proszę doradźcie.

Tyczka Garbolino WANKA 300 11m
Bat Mikado Sensei Pole 700

Mam takie zanęty i jak je wykorzystać?

Lorpio Extra seria płoć czarna 1,9kg
MVDE Sekret Classic 1kg
MVDE Special 1kg
konopie grilowane 400g
słonecznik grilowany 400g
MVDE Anised 400g
koper włoski

Gliny które posiadam :

Glina rozpraszająca Extra
Glina Argille
Ziemia de somme

joka 1 literek :)

No i ziemi do joka pod oporem :)

Z góry wam WIELKIE DZIĘKI :)

Re: Przygotowanie do zawodów 06/16/2011 08:14 #7599

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Napisz jeszcze jakie średnie wyniki padają tam na zawodach, oraz co to za ziemia pod joka? Chodzi mi o to czy ta ziemia trochę klei, np. tak jak bełchatowska.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/16/2011 08:18 przez autofocus.

Re: Przygotowanie do zawodów 06/16/2011 09:59 #7600

• czarow
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wyniki trzymają sie od 1,5 - 2kg do 5kg w jednej turze.
Bedą 2 tury po 2,5 godz.

Ziemi używam zwykłej torfowej dobrze przesiana ładnie klei.
Ostatnio zmieniany: 06/16/2011 10:00 przez czarow.

Re: Przygotowanie do zawodów 06/16/2011 12:58 #7604

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
A więc z mojej strony propozycja jest taka. Użyj samej zanęty Lorpio. Skoro ziemia, którą posiadasz dobrze klei to zanętę zrób lekko niedomoczoną zmieszaną 1/1 z tą ziemią. Ziemia doklei ci ją na tyle, że w całości dotrze do dna a lekko suchawa zanęta szybko zacznie pracować i przyciągnie ryby. Na te prawie 2 kg zanęty przyszykuj 6 kg ziemi. 2 kg zostaw sobie na ew. donęcanie tylko jokiem z ziemią. Teraz przygotowanie i nęcenie. Ziemie (4kg) i zanętę przygotowujesz jak wyżej. Z robactwa okraszasz to tylko max 0,20 l joka i ew. kasterem (jeżeli masz) Kaster nie syci tak ryb jak grube robaki czy pinka! Resztę rozproszonego jokersa, pinkę, białego i ziemię miej pod ręką. Robisz kilka kul (4-6) na wstępne nęcenie i 3 kule ziemi z jokersem. Sposób donęcania oraz czym zależy w dużej mierze od tego co się dzieje w łowisku. Jeżeli ryb nie ma i "boki" również nie łowią to nie donęcasz w ogóle!!! ew. strzelasz tylko z procy konopią gotowaną lub kasterkiem, ew, nęcisz tylko samą ziemią z jokersem, ale to dopiero po 1 h! Jeżeli ryba jest (np. płotka) to nęcisz zanętą z ziemią z dodatkiem joka i pinki i strzelasz co jakiś czas z procy konopiami, pineczką. Z kolei jak wejdzie leszcz zwykle podaje się na zmianę wkrojonego gnojaka z ziemią i zanętę z kasterami i grubym robakiem. Co niektórzy, jak ich stać podają wtedy ochotkę haczykową.
Zestaw na tyczkę zrób sobie delikatny na głównej 0.10 i przyponie 0,08 ze smukłym spławikiem miedzy 0,6-0,8 Gr i haczykiem nr 18-20.
Tyle ode mnie. Resztę za pewne rozwiną pozostali?!
Pozdrawiam!
autofocus

Re: Przygotowanie do zawodów 06/16/2011 14:16 #7605

• czarow
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
No rozumiem. A nie lepsza będzie glina zamiast ziemi? ostatnio mi się sprawdziła Argilla i rozpraszająca i chce użyć de somme :) Co wy na to?

Re: Przygotowanie do zawodów 06/16/2011 17:18 #7606

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
czarow napisał:
No rozumiem. A nie lepsza będzie glina zamiast ziemi? ostatnio mi się sprawdziła Argilla i rozpraszająca i chce użyć de somme :) Co wy na to?

Możesz dodawać co chcesz! To tylko propozycja. Jednakże sam napisałeś, że dno jest zamulone a w takim przypadku ziemia torfowa będzie lepsza, gdyż jest lżejsza i wraz z kulą zanętową nie zalegnie w mule. Jeżeli już uprzesz się nad argillą czy de some, to daj jej max z 2 kg. Musisz ją (zanętę) też bardziej domoczyć i wtedy wyjdzie ci zupełnie inna mieszanka oraz praca zanęty.

EDIT: Jeszcze dodam, gdyż nie zauważyłem, że będą aż 2 tury. Tej zanety z ledwością starczy ci na jedną turę, więc analogicznie zrób podobnie mieszając MVDE Sekret Classic 1kg z MVDE Special 1kg. Ziemia jak wyżej lub jak wolisz.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/16/2011 20:21 przez autofocus.
Za tę wiadomość podziękował(a): czarow
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 1.41 sekundy