Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Nęcenie 2 punktów

Nęcenie 2 punktów 04/05/2011 22:23 #6918

• leszczu
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam pytanie.Czy jest sens nęcenia 2 punktów jednocześnie tyczki 11m i bata 5m?Głębokość łowiska ok.1,5m.Czy może lepiej skrócić tyczkę o 1 element i łowić tyczką i batem w tym samym miejscu?

O: Nęcenie 2 punktów 04/06/2011 00:11 #6921

• Costia
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam, weź pod uwagę ze Tyczka to odległość ok 11,5 i 13 m a bat 5 m + zylka daje to odleglosc 10 m minus głębokość lowiska = ? Sam sobie odpowiedz czy będziesz lowil równo z Tyczka ;)

O:Nęcenie 2 punktów 04/06/2011 00:31 #6922

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Po pierwsze popełniasz prosty błąd matematyczny, jak już zauważył Costia. Bat 5m to na łowisku 1,5m odległość 5+5-1,5-0,5=8m (te pół metra to poprawka na "balon" z żyłki). Realnie musiałbyś z wędki 11,5m zdjąć dwa elementy, a nie jeden.

A odpowiadając na pytanie.

Bardzo często nęcę więcej niż jeden punkt. Bywa że podaję zanętę pod krótkiego bata 4-5m, tyczkę 11,5-13 i jeszcze pod odległościówkę :)
To czy to się opłaca ma wykazać wcześniejszy trening.

Miałem np taką sytucaję:
Zalew, płotka 15cm. Ryby boją się donecania, ale bez donęcania nie da się łowić. Należało nęcić dwa punkty - bat 5m i tyczka 11,5. Łowić tyczką, w momencie słabnących brań donęcić i przejść na bata. Złowić kilka ryb z bata (bo pod tyką chwilowy przestój), na koniec donęcić pod batem, wrócić do tyki. Tak skacząc łowiło się więcej i efektywniej niż uparcie trzymając się jednej metody.

Kiedy indziej miałem takie doświadczenia:
Na podobnym łowisku jak wyżej zanęciłem dwa punkty 4,5m bat (czyli ok 6 elementów tyczki) oraz tykę 11,5. Ryby zerowały niespecjalnie, rozproszyły się w dwa miejsca i brania falowały. Myślę, że w tamtej sytuacji było to nieopłacalne, bo należało skupić wszystkie ryby z łowiska w jednym punkcie i tam je łowić. Tam decdowały pojedyńcze sztuki. I tych kilku rybek mi zabrakło.

Jak widzisz decyzja nie zależy od tego co powiedzą Ci koledzy na forum, a od tego czy dana taktyka sprawdza się nad wodą. Jedź i sprawdź :)
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.53 sekundy