Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece

Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/02/2011 13:32 #5855

• Grzegorz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam.
Prawo fizyki mówi, że ciała mimo, że są o różnych masach spadają z tą samą prędkością. Jak to ma się do opadania kul zanętowych w rzece? Czy można z dużą precyzją ustalić w którym miejscu opadną kule o innej masie, różnych głębokościach i uciągu wody? Przyjmuje się, że trzeba nęcić minimalnie powyżej zestawu biorąc pod uwagę zapas na uciąg i głębokość. Tak się robi, ale jeśli chcemy być precyzyjni co ma zawsze decydujące znaczenie, to musimy być pewni gdzie rzucać jak to robić i gdzie opadną kule. Czy da się to jakoś określić? Czy ma ktoś jakieś dane? Pozdrawiam Grzegorz G.

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/02/2011 20:27 #5858

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Grzegorz napisał:
Witam.
Prawo fizyki mówi, że ciała mimo, że są o różnych masach spadają z tą samą prędkością.

Owszem, ale o ile pamiętam to w próżni. A obliczyć można wszystko. W tym wypadku potrzeba kilku danych. Nie jestem dobry z fizyki, ale wydaje mi się, że potrzebna jest: ciężar (masa)kuli, prędkość początkowa i wysokość z jaką spada do wody, gęstość wody (1000 kg/m3), nurt rzeki (m/s), droga (w tym wypadku głębokość)jaką ma pokonać. Do tego wszystkiego jakiś wzór i gotowe. Najprościej zadać to pytanie na jakimś forum matematycznym albo fizycznym.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 02/02/2011 20:29 przez autofocus.

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/02/2011 20:44 #5859

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Myślę że potrzebny by jeszcze był jakiś parametr określający powierzchnię na jaką napiera nurt oraz współczynnik oporu - zależny od kształtu.
Po obliczeniu i tak wszystko może wziąć w łeb, bo i tak drobiny zanęty, robaki osiądą po wymyciu z kul tam, gdzie jest jakaś nierówność na dnie poniżej kul. Poza tym jedna zanęta pracuje bardziej inna mniej. No i jeszcze jak zmierzyć w danym stanowisku uśrednioną prędkość nurtu w całej głębokości?
Ryby i tak będziemy łowić tam gdzie one się ustawią, a nie tam gdzie będą stały kule.

Zmienne i trudne do ustalenia w terenie będą:
- prędkość wody (z której wynika siła naporu)
- masa kuli
- wysokość z jakiej spada kula

Rozumiem, że chodzi o rozważania teoretyczne i wyznaczenie jakichś ogólnych ram.
Doświadczalnie można to zrobić nie gorzej, a na pewno zyskamy przy tym inne cenne doświadczenia. Nie zawracałbym sobie głowy liczeniem :) Chyba że dla własnej satysfakcji.
[color=#BF0000][b]"B

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/02/2011 21:00 #5860

• pyton
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
przedmioty o identycznym kształcie i objętości spadające w powietrzu (nie tylko w próżni) spadną w tym samym momencie Autofocus. W wodzie dochodzi do tego jeszcze siła wyporu. Przy założeniu że jest to rzeka i jeszcze woda ściąga kulę w bok robi się niezłe zadanie z hydrauliki ;) . Byle podręcznik z liceum na pewno wiele nie wyjaśni :D

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/02/2011 21:41 #5862

wszystko spoko tylko zacznijmy od tego ze zeby to obliczycz to najwarzniejszy jest kat pod jakim rzucasz kule i sila z jaka to robisz, bo nigdy nie rzuca nikt idealnie po tym samym torze ani z taka sama sila. wiec juz na wstepie takie liczenie nie ma sensu. pozatym nie mam pomyslu jak obliczys wspolczynnik zalamania toru tej kuli no bo wiadomo ze nie spada pionowo w dol. a ten wspolczynnik dla kazdego rzutu bd inny bo pod innym katem spadnie kula w wode. tzn daloby sie ale to tez bez sensu:) no i ciezko zdefiniowac uciag wody, tzn trzebaby bylo go zapisac jako sile tylko jak?

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/02/2011 23:00 #5864

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Co do kwestii toru lotu to trzeba by chyba przyjąć, że jest zbliżony. Przecież kule zawsze lecą prawie w to samo miejsce, więc muszą być wyrzucone z taką samą siłą i pod tym samym kątem. Niewielkie różnice występują ale uważam, że są do pominięcia. A tor lotu kuli można by chyba określić równaniem krzywej balistycznej.

krzywa.jpg
Piotrek, okr
Ostatnio zmieniany: 02/02/2011 23:02 przez Peesx.

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/03/2011 11:14 #5869

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
pyton napisał:
przedmioty o identycznym kształcie i objętości spadające w powietrzu (nie tylko w próżni) spadną w tym samym momencie Autofocus.

Pyton, identyczny kształt i objętość to właśnie identyczna masa, a Grzegorz napisał: "o różnych masach" stąd odpisałem mu, że w próżni, bo chyba tylko w próżni przy spadaniu ciał masa nie jest brana pod uwagę. Jak się mylę to mnie popraw?!
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 02/03/2011 11:16 przez autofocus.

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/03/2011 16:39 #5876

• Romano
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
"W roku 1600 wykonał spektakularny eksperyment dowodzący, że czas trwania spadku swobodnego nie zależy od masy ciała. Galileusz dokonał tego puszczając różne przedmioty z Krzywej Wieży w Pizie. W istocie uczony wykazał tym doświadczeniem niezależność przyspieszenia ziemskiego od masy."
źródło-Wikipedia B)

O:Jak obliczyć opadanie kuli zanętowej w rzece 02/03/2011 19:21 #5880

• pyton
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
autofocus napisał:

Pyton, identyczny kształt i objętość to właśnie identyczna masa, a Grzegorz napisał: "o różnych masach" stąd odpisałem mu, że w próżni, bo chyba tylko w próżni przy spadaniu ciał masa nie jest brana pod uwagę. Jak się mylę to mnie popraw?![/quote]

to tylko przy założeniu, że lepisz kule z jednego wiadra gdzie masz zrobiony jednorodny towar... a jak wiadomo to już rzadko stosowana praktyka. Kule przeciez różnią się spoistością, doklejeniem, w końcu ilością zwiru, a nawet rodzajem użytej gliny...
a co do spadku swobodnego to Romano chyba wyjaśnił... No chyba że Galileusz w 1600r stworzył wokół krzywej wierzy w Pizie stan próżni... ale pewnie nie bo by go spalili za to na stosie :D
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.61 sekundy