Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: "Double Leam" - podwójna glina. Cz. 2

"Double Leam" - podwójna glina. Cz. 2 01/08/2011 10:40 #5471

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
** FBDB_POST_DISCUSS: "Double Leam" - podwójna glina. Cz. 2 **
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m
Ostatnio zmieniany: 12/11/2011 22:13 przez Astor.

O:"Double Leam" - podwójna glina. Cz. 2 01/10/2011 21:46 #5499

• HAAK
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak zwykle fachowo opowiedziany temat. (szacunek dla wiedzy Górka)
Nurtuje mnie jednak inne pytanie?
Jak podać jokersa na wartką rzekę o stałym silnym uciągu >40g?. Szczególnie wariant "bez donecania". Jak skleić joka zeby miec pewność ze bedzie "pracował" w 3 godzinie nie robiąc mu krzywdy przy siłowym zgniocie lub nie "zabetonowac" go w bentonicie. Może są jakieś fachowe sugestie? Jak tą samą kwestie rozwiązac w nawiązania do zanęty z gliną i tak duzych uciągów z zachowaniem "pewności" całoczasowej (3 godzinnej) pracy?
Dla ujednolicenia tematu- 2kg suchej zanety i 1 kg jokersa - w czym podać na taką rzekę - tz ile gliny i jakiej?? jak skleic? jak podać?
z góry wielkie dzięki za kazdą podpowieć.

O:"Double Leam" - podwójna glina. Cz. 2 01/10/2011 22:35 #5503

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Myślę, że na taki uciąg w grę wchodzi glina rzeczna. Jokersa w takim uciagu najlepiej podawać w samej glinie sklejonej bentonitem extra mocnym (200g na 2kg gliny). Część dodatkowo można dokleić gumą arabską i ze dwie kule klejem arabskim super mocnym. Szczegółowe zastosowanie klejów zostało opisane przeze mnie tutaj:

gorek-gliny.pl/znaczenie-i-zastosowanie-poszczegolnych-preparatow-do-klejenia-glin-zanet-i-robakow-z-oferty-gorek-gliny.,73.html

Dlaczego nie proponuję dodawać jokersa w tak extremalnym uciagu do zanęty? Dlatego iż frakcje zanęty odrywając się od kul wynosiłyby ze sobą dużo larw ochotki odprowadzając nadmiernie ryby.

Co do gniecenia jokersa to w tak duzym uciagu cieżko tego uniknąc. Myślę, iż sam zapach wydostający się z kul jest ważniejszy niż to by jokers pozostał nienaruszony.

pozdrawiam
Kacper Górecki

O:"Double Leam" - podwójna glina. Cz. 2 01/11/2011 16:39 #5518

• HAAK
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dzieki wielkie.
Pozdrawiam

\"Double Leam\" - podwójna glina. cz. 2 01/29/2011 20:54 #5811

• HAAK
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Górek jeszcze jedno moje pytanie natury technicznej. A mianowice chodzi mi o przygotowywanie takiej "tegiej" gliny. Wczytujac sie w twoje wczesniejsze artukuły i z własnego doświadczenia wiem iz łatwiej jest wymieszac gline rzeczna "z paczki" z bentonitem na sucho (lzej sie przeciera) w celu jej lepszego ujednorodnienia. "Problemy" zaczynaja sie w chwili gdy do takiej gliny zaczynamy wprowadzac wode. Pojawiaja sie grudy jak mniemam jest to wynikiem reakcji bentonitu z glina i zbyt duzej wilgotnosci.
Jak poznac kiedy wilgotnosc jest optymalna i nie "popsuc" gliny? Czy takie np "dowilzanie" mieszanki gliny i bentonitu "przez gazete" ma sens? czy sam bentonit dziala tylko po dodaniu czy przez cały czas i spokojnie mozna takie rózne mieszanki przygotowac wcześniej? Pozdrawiam.

O:"Double Leam" - podwójna glina. cz. 2 01/29/2011 21:19 #5812

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Odpowiem najprościej jak się tylko da. Przede wszystkim dowilżać należy jedynie przy użyciu spryskiwacza za pomocą mgiełki wodnej. Dowilża się do takiego stopnia by glina wróciła do pierwotnej, właściwej wilgotności (przy jednocześnie zwiększonej spoistości. Gdy glina ma być nosnikiem cietych gnojaków lub jokersa należy uwzględnić również to, że uwalniają one przy formowaniu kul sporo wody. Bentonit extra mocny mojej produkcji praktycznie nie pije wody (jeśli daje sie go stopniowo do wilgotnej gliny) także tego problemu nie ma. Co do grudek to w tęgich glinach nie mają one aż takiego znaczenia i nie ma co się nimi zbytnio przejmować (oczywiście w granicach rozsądku).

pozdrawiam
Kacper

P.S. co do dowilzania przez gazete mieszanki gliny i bentonitu nie polecam.
Ostatnio zmieniany: 01/29/2011 21:20 przez Górek.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.53 sekundy