Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Aktywatory zapachowe

Aktywatory zapachowe 12/25/2010 00:18 #5334

Witam!
Nie dawno kupiłem 2 paczki aktywatorów zapachowych traper gold series (competition oraz magic). Mam pytanie czy ktoś z Was łowił już na te aktywatory? Czy są skuteczne?
Pozdrawiam,
Michał

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 11:39 #5336

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Jako preparaty zapachowe te trapera nie są złe, jak i nie są złe innych producentów. Osobiście jestem orędownikiem nie dodawania zapachów do gotowych, kompletnych zanet. Więc jeśli chcesz to sypać do zanęty "popularnej" to jak najbardziej są ok. Moim zdaniem wszelkie atraktory mają zastosowanie głównie w rzekach natomiast w wodach stojących lepiej nie dopalać zanęty zapachem, chyba że to zapach naturalny pochodzący ze zmielonych ziół ze sklepu zielarskiego. Od siebie mogę polecić połączenie kolendry i kopru włoskiego oraz kolendry, kopru, goździków i cynamonu. Pierwsze połaczenie szczególnie na płocie (ale nie tylko) drugie natomiast sprawdza się na wszystkie gatunki powszechnie poławiane. Chemiczne atraktory są dobre ale na wody płynące, które wynoszą zapach z kul.

pozdrawiam
Kacper

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 14:16 #5339

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Górek napisał:
oraz kolendry, kopru, goździków i cynamonu.

jeszcze szczypta wanilii i mamy słynny atraktor znanego w Polsce Niemca W.R.Kremkusa ;)
Przemo 1969 Pozna

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 21:52 #5343

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Przemol7 napisał:
Górek napisał:
oraz kolendry, kopru, goździków i cynamonu.

jeszcze szczypta wanilii i mamy słynny atraktor znanego w Polsce Niemca W.R.Kremkusa ;)

Przemku a zdradź jeszcze proporcję w/w składników, które mają składać się na owy "magiczny" atraktor ?? Pytam z czystej ciekawości, czy udało Ci się odtworzyć historyczny aczkolwiek wciąż na topie dodatek.
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 23:12 #5345

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Według tego co jest w przepisie, który 2-3 lata temu znalazłem, na którymś forum (nie wiem czy nie wyczyn.fora) lub ktoś mi przekazał to wygląda to tak:

wanilia 1% masy mieszanki a każde z ziół 0,5%.

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 23:27 #5347

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Blisko, ale 1% kolendry, a reszta po 0,5%. :laugh:
Przemo 1969 Pozna

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 23:39 #5348

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Sprawdziłem i faktycznie masz rację. Osobiście daję 1:1:1:1:1 to chyba połaczenie, które nie powinno na żadnej wodzie nie powinno rybkom przeszkadzać.

O:Aktywatory zapachowe 12/25/2010 23:47 #5349

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Ja sam mielę w młynku kolendrę, koper włoski i goździki, cynamon kupuje mielony, a wanilię miewam z różnych źródeł i w różnych postaciach przeważnie Sensas, albo Traper (z laskami jestem ostrożny, bo żona może się nie poznać :) )
Przemo 1969 Pozna
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.56 sekundy