Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Zaneta na karpia,lina karasia

Zaneta na karpia,lina karasia 12/14/2010 23:37 #5167

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Panowie szukam zanety która będzie nadawała sie do nęcenia karpia(zaneta nie mieszanka) zależy mi żeby była gruba i raczej bez jakiegoś wybijającego sie zapachu najlepiej "bez zapachowa czysta". Zawsze stosowałem Lorpio super rzeka ale dla mnie jest troche za mocno sklejona szukam czegos słabszego. Jakies propozycje

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 12:54 #5176

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Teoretycznie MVDE Catch w różowej paczce. Gruba, żółta, sporo kukurydzianych dodatków... ale dwukrotnie mi się nie sprawdziła na łowiskach, gdzie dominowały karasie srebrzyste i małe karpiki. Zwykle podawałem ją w czystej postaci, ewentualnie troche obciążoną jasną argille, do tego sporo robaka, kukurydza, stałe donecanie przynętami zanętowymi... w obu przypadkach wynik był daleki od oczekiwań.
Za to kiedyś wygrałem turę łowiąc małe karpiki okołokilogramowe na zanecie karpiowej sensasa (seria tańszych zanęt)
[color=#BF0000][b]"B

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 13:11 #5177

Ja też stosowałem tego sensasa co JOKER i wchodziły ładne karasie i karpiki 30-35cm,raz też stosowałem zanęte taper gold series select podczas rekreacyjnego łoweinia i wyniki były bardzo dobre,w ciągu 4 godzin złowiłem 5 amurków 30-40cm i kilka ładnych karasi i 1 lina.

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 14:10 #5178

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Ok dzieki za otpowiedz a ten carpes sensasa czym specyficznym pachnie?

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 14:46 #5179

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Szczerze mówiąc nie pamiętam :woohoo:
Dodawaliśmy biszkopt, wanilię, trochę TTX namaczanego dzień wcześniej specjalnym syropem, kukurydzę i grube białe.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 12/15/2010 14:49 przez JOKER.

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 17:52 #5180

• żwirek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
...witam, używałem karasia B.Bruda baza 3kg-lekko pachnie kozieradką, nie ma zbyt grubej frakcji jest trochę ziaren słonecznika konopie prażone, sezam i drobna śruta kukurydziana w niedużej ilośći, jest naprawdę skuteczna dopalaona 100g mielonej kozieradki + 2 puszki kukurydzy i ok. 250 ml. pinki dała w połowie września tem. wody ok.14st. efekt w postaci 12 karasi, które ważyły 19200kg, łowiłem na głebokości ok 3,80m przynętą była kukurydza...
...zanętę przesiałem przez drobne sito /z uwagi na dużą ilość mułu zalegajacego w miejscu łowienia ok.20 cm/ przygotowałem ją dzień wcześniej przecierałem 3 razy przez sito, rano lekko domoczyłem i przetarłem jeszcze raz co dało lekkość i puszystość, rybki weszły po około 1h od chwili zanęcenia 10 kul, później donęcałem z reki co 10-15min 2-3 kulkami...

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 18:38 #5183

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Zalezy mi na tym braku zapachu gdyż wiekszośc karpiowych zanęt ma jakieś smieszne truskawkowe lub owocowe aromaty a takimi cieżko zwabic dzikie ryby nie przywyczajone do necenia takimi specyfikami.

O:Zaneta na karpia,lina karasia 12/15/2010 21:52 #5189

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Lorpio GP Carp powinna spełnić wymagania. Jest jasna, gruba i bez większego zapachu. Co do skuteczności to bywało różnie ale to już trzeba wypróbować na swoim łowisku.
Piotrek, okr

Re: Zaneta na karpia,lina karasia 06/14/2011 11:29 #7577

• erwinnf
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Pomawiam pytanie. szukam jakies zanety na karpia, ale ze wskazaniem takze na sredniego i duzego leszcza. W sklepie ktorym sie zaopatruje mam dostep do zanet MILEWSKI, BOLAND, LORPIO, GUTKIEWICZ. Chodzi mi o wedkowanie czysto rekreacyjne dlatego zalozylem sobie budrzet 6-8zl/kg zanety

Re: Zaneta na karpia,lina karasia 06/14/2011 15:06 #7579

Mi podczas rekreacyjnego wędkowania świetnie sprawdziła się zanęta Boland karp-amur big fish która moim zdaniem pachnie bananami.Stosowałem ją kilkakrotnie na tym samym łowisku i ładnie wabiła karpie,amurki,jazie i leszczyki.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 1.19 sekundy