Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Podanie ziemi i gliny w wodach stojących

Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/25/2010 13:00 #4564

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

O:Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/25/2010 19:35 #4565

• Jarek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nic nie pisze o słodziku na wody stojące lub aromatyzowaniu gliny :unsure:

Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/25/2010 19:51 #4566

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
To dobrze. Jest szansa na kolejny artykuł :)
Przemo 1969 Pozna

Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/26/2010 11:30 #4571

• niter
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Bardzo pomocny artykuł, proszę o więcej....

Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/26/2010 19:06 #4574

Fajny artykuł, swoją "karierę" zacząłem 3 lata temu nie wiedząc dokładnie co to jest zanęta. Prawie nigdy na zawodach nie stosowałem gliny i ziemi. Ren artykuł uświadomił mi jak jest to ważne :)
Pozdrawiam i czekam na następny ;)

O:Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/26/2010 19:52 #4576

• Romano
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jarek napisał:
Nic nie pisze o słodziku na wody stojące lub aromatyzowaniu gliny :unsure:
nie ma też nic o mieszaniu np. ziemi torfowej np. glinką extra lub glina suchą special , kiedy stosować takie mieszanki i w jakich proporcjach.
Mimo to artykuł bardzo przydatny ;)

O:Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/26/2010 20:31 #4578

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
grzybekfish napisał:
Fajny artykuł, swoją "karierę" zacząłem 3 lata temu nie wiedząc dokładnie co to jest zanęta. Prawie nigdy na zawodach nie stosowałem gliny i ziemi. Ren artykuł uświadomił mi jak jest to ważne :)
Pozdrawiam i czekam na następny ;)

Ale te pozostałe artykuły już przerobiłeś ;) ?
To tak tylko dla pewności :) .
Przemo 1969 Pozna

Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/26/2010 23:27 #4581

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Najpierw "wazelinka". Kolejny fajny artykuł. W ogóle brawa, że Ci się chciało!

Teraz kilka pytań: Piszesz, że najlepszym sposobem na stopniowanie zanęty puszystej jest potraktowanie jej szarym bentonitem. Nie lepiej zrobić różne proporcje ziemi do zanęty. Np 30/70 ziemia/ zanęta, 50/50 i 70/30 i dodatkowo stopniować je wodą. Ewentualnie dokleić lekko tę ostatnią część?

Drugie pytanie, ale wpierw cytat:

3.Średnio-ciężka, dywanująca.

Jest to mieszanka dość ciężka, dociążona gliną typu Argile. Dociera ona w całości do dna po czym natychmiast rozkłada się tworząc dywan. Sprawdza się przy połowie leszczy i płoci w głębokich jeziorach o dość twardym dnie. Ilość gliny zależy od głębokości łowiska i pożądanego stopnia zubożenia zanęty. Ten typ mieszaki odzwierciedla pierwotną filozofię nęcenia, polegającą na szybkim rozłożeniu pokarmu na dnie.

No dobra, tylko jak wtedy ulepić kule z zanęta+argilla, które dolecą na 13 m bez rozpadnięcia się w locie? Chyba jedynym sposobem będzie przemoczyć zanętę a to znacznie zgasi jej pracę albo kubek. Nie uważasz?

Wracając do tematu…
Główne czynniki, które należy uwzględnić podczas przygotowywania mieszanki na wodę stojącą:
1. Głębokość łowiska.
2. Struktura i właściwości dna.
3. Dominujący gatunek ryb.
4. Sposób żerowania i ilość ryb.
5. Niekoniecznie dostrzegalne ruchy wody.

Do tej listy dodał bym: porę roku lub po prostu pogodę (np. mocne załamanie pogody albo bardzo chłodna noc z przymrozkiem)

Gdybym miał zaproponować temat na koleny artykuł to może coś o nęceniu w miejscach z dużym ruchem: barek, jachtów albo dużych statków.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 09/27/2010 00:08 przez autofocus.

O:Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 09/27/2010 09:40 #4582

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Piotrek co do pierwszego pytania zgodzę się z Tobą, można zrobić tak jak Ty piszesz i również osiągniemy różne prace zanęty. Prz czym im bardziej domoczona porcja tym jej praca mimo wszystko będzie raczej denna a nie windująca do góry, ja pisalem w kontekście buzującej płociowej zanęty. Oczywiście podany przez Ciebie sposób również jest bardzo ciekawy.

Kwestia druga. Jest to mieszanka dywanująca niewindująca. Dlatego też musi być ona nieco wilgotniejsza i w tym przypadku argile mieszamy z lekko przemoczoną zanętą. Taka mieszanka w calości dotrze do dna i tam ulegnie rozłożeniu. Typowa jeziorowa konsystencja na leszcze. W artykule zapomnialem właśnie wspomnieć o wilgotności zanęty z tąd ta niejasność.

Co do propozycji na artykuł to jest bardzo ciekawa i z pewnością coś takiego opiszę.

pozdrawiam

Podanie ziemi i gliny w wodach stojących 10/03/2010 10:26 #4600

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Artykuł jak zwykle b.ciekawy i po przeczytaniu przyjąłem te opisy jako jeden ze sposobów podawania glin i zanęty.Dlatego nie mam pytań. Dziwi mnie tylko komentarz Piotra mimo ,że również pisze prawidłowo .Ja również mógłbym podać kilka innych przykładów podawania glin i ziem .Jednak ten artykuł dotyczył podstawowych i ważnych aspektów nęcenia i to było w moim mniemaniu przesłaniem autora do konkretnej mniej wtajemniczonej braci wędkarskiej.Piotrze jesteś "starym wyżeraczem"i na temat mieszania glin ,ziem i zanęt można przy browku spędzić na rozmowach całą noc i to będzie mało ,a ten artykuł to elementarz.
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.71 sekundy