Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zanęta na koniec lata

Zanęta na koniec lata 08/24/2010 20:23 #4372

• Bartolo90
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam!
Niedługo czekają mnie zawody i planuję pokombinować z zanętą bo moje wyniki są różne i nie do końca wiem jaką zanętę stosować. Na początek opiszę łowisko łowię batem 8 m na głębokości 2,5-4 m dno w niektórych miejscach dość mocno porośnięte roślinnością. Ryb jest dużo : duże płocie, leszcze, krąpiki ,jazie.Ostatnio w przeciągu 4 godz złowiłem ok 2,5 kg ryb. Na początku brały lesczyki 300-400 gram i duże płocie. Problem w tym , że po 1,5 godz. ryby przestały brać i do konca złowiłem ok 6 płoci i małe okonki. Moja zanęta składała się z dragona classic, piernika, coco belge, arachidu, konopi gotowanych i czarnej ziemi. Donęcałem procą pinką zanętową(wydaje mi się, że za często). I teraz moję pytanie czy widzicie jakieś błedy w mojej mieszance ? Chciałbym spróbować zrobić mieszankę z zanęty uniwersalnej i dodać do tego komponenty tylko nie wiem jakie.Co moglibyście mi doradzić? Mam pytanie odnośnie zapachu czy lepszy jest w proszku czy w płynie no i jaki jest najlepszy na tą porę roku.

O:Zanęta na koniec lata 08/24/2010 21:53 #4373

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Troche mało danych podałeś szczególnie o wodzie: Jaka rośliność ? Jakie ukształtowanie dna (czy szybko opada do tych 2,5-4m)
Ryby: Jakie wyniki wygrywające?
Zaneta: Ile czego miałeś?
Czy inni też tak mają przerwe w braniach?

O:Zanęta na koniec lata 08/25/2010 00:52 #4374

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Pewno przekarmiłeś. Rybka się najadła i przestała brać. Spróbuj następnym razem albo wrzucić mniej na początek i co jakiś czas donęcać niewielkimi porcjami albo daj więcej ziemi. 2,5kg ryb w 4 h to niewiele. Zanęta wydaje się dobra. Im bliżej jesieni tym więcej ziół. Spróbuj kolendry. Strzelałeś pinką. Czasem taki zabieg podnosi rybę wyżej i wydaje się, że ryb nie ma. Zmiana gruntu, zestaw do łowienia z opadu albo przynajmniej główne obciążenie wyżej i zmiana przyponu i haka na delikatniejszy tez może pomóc. Na zawody przydało by się choć 0,25l jokersa i ochotka na haczyk. Tylko to powinieneś sprawdzić gdyż wspomniałeś o okonkach. Jak jest dużo ryb powinny wygonić okonia, ale z tym to różnie bywa.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 08/25/2010 10:18 przez autofocus.

O:Zanęta na koniec lata 08/25/2010 11:11 #4376

• Bartolo90
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Roślinność no jak to określić wodorosty po prostu:)Próbowałem też łowić z jokersem i można powiedzieć, że płotka się utrzymywała ale jak wejdzie okonek to po łowieniu. Chciałem sprawdzić pinke aby w łowisku były tylko duże ryby. Następnym razem mam zamiar strzelać z gotowanych konopi. Zanęta składała się z 1,8 kg dragon classic i tak po ok. 100-200 gram coco belge i arachidu ,piernika trochę mniej, no i ok 2kg ziemi. Myślę ,że następnym razem zamiast ziemi zastosuję glinkę rozpraszającą z wiążącą. Wymieszam gliny w stosunku 2 rozp.:1 wiąż. i wymieszam z zanętą w proporcji 1:1. Piszecie, że spróbować zapachy ziołowe może anyż z kolendrą? Czy próbujecie czasami robić mieszankę z zanęt uniwersalnych i dodawać do nich różne komponenty?W tym dniu kiedy złowiłem ok 2,5kg najlepszy zawodnik złowił ok 3kg ryb. Stosował jokersa ale narzekał, że ryby mu weszły w zanętę tak w połowie zawodów. Myślę o kupnie zanęty uniwersalnej dodać do tego konopie prażone,arachidu,coco belge, troche epiceine i jakiś atraktor płociowy, jak już wspomniałem strzelać z konopi i pinek. Jak myślicie taka mieszanka może być czy coś jeszcze dodać? Mam pytanie odnośnie pinek może lepiej podawać je razem z zanętą?

O:Zanęta na koniec lata 08/25/2010 17:11 #4377

• mefju92
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja bym Ci proponował przejść z zanęt Dragona na zanęty Sensasa. Kup Etang i Gros Gardons do tego dodaj trochę Epiceine i to wymieszaj w stosunku 1:1 z Ziemią Bełchatowską i płoć powinna szaleć nieźle.
Shakespeare Xcede Power 11m.
Robinson Compact SX

O:Zanęta na koniec lata 08/25/2010 21:50 #4380

• sławek74
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Też proponowałbym Ci zanety sensasa -etang noir +gardons,epiceine oraz jeśli są płotki najczęstszą zdobyczą konopie grilowane sensasa lub zamiennik konopie geersa i do tego ziemia 1:1.zanęty przesiewam przez sitko i większe gródki miele w młynku razem z konopią.a do tej zanęty najlepszym atraktorem jest brak atraktora.(testy)Jeśli byś się upierał o atraktor to wanili sensasa lub rotaugen.polecam

O:Zanęta na koniec lata 08/26/2010 20:48 #4386

• Bartolo90
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dzięki za wszystkie podpowiedzi:)
Jestem już po zakupach , fundusze zbytnio nie pozwalały poszaleć więc postanowiłem kupić zanętę uniwersalną i dodać do tego dodatki. Mam do wyboru : arachid,piernik,coco belge,konopie prażone i gotowane,epiceine (jakieś gorszej firmy)i atraktor na płoć dragona w takich pudełeczkach. Niezbyt dużo ale takie ciężkie czasy nadeszły, że akurat kasy nie mam na sensasa. Nie wiem czy wymieszać zanętę z ziemią z kretowiska czy z glinką rozpraszającą. No i mam pytanie w jaki ilościach podać dodatki , zanęty uniwersalnej ok 1,5 kg dodam.

O:Zanęta na koniec lata 08/27/2010 16:05 #4389

• killer
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Bartolo90 a co jest w tej zanęcie uniwersalnej (tej którą kupiłeś) że musisz tyle dodatków do niej dołożyć? Poco dajesz te dodatki, co one mają za zadanie w tej zanęcie? Zastanów się nad tym a potem pomyśl czy aby napewno kolego nie wyrzucasz właśnie kasy w błoto... tej kasy której jak sam twierdzisz za bardzo nie masz... POzdrawiam

O:Zanęta na koniec lata 08/28/2010 21:08 #4393

• Bartolo90
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wydaje mi się, że zanętę uniwersalną mogę potraktować jako bazę a dodatki poprawią pracę zanęty.

O:Zanęta na koniec lata 08/28/2010 23:03 #4394

• Dorian
  • ( Moderator )
  • Administrator
Trzeba mieć ogromną wiedzę na temat poszczególnych składników, upodobań ryb, czytania łowiska żeby robić tak jak Ci się wydaje! Pieniądze które wydałeś na pojedyńcze składniki mogłeś przeznaczyć na kilka paczek dobrej zanęty która ma wszystko co potrzeba...
Zapewniam Cie, że zanęta którą kupiłeś składa się w 50% z bułki tartej słabo wyprażonej, 30% mączki i kaszki kukurydzianej, 10% biszkoptu 10% innych resztek...
Dorian Pitera, okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.57 sekundy