Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zanęta a kolor

Zanęta a kolor 06/24/2010 19:51 #3897

• KoYoT
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam serdecznie

1. Mam pytanko co do koloru zanęty. Jaka jest zależność koloru do otoczenia lub gatunku tzn. czy jaśniejszy kolor zanęty należy stosować do gorszych warunków wody lub pogody czy na odwrót?
2. Drugie pytanko: Czy przy dobrze przygotowanej zanęcie ma znaczenie na jakiej odległości łowię? (łowienie batem 9 m a batem 5 m przy tej samej zanęcie na tym samym zbiorniku?)

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

O:Zanęta a kolor 06/24/2010 20:46 #3901

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
1. Małe rybki boją się wpływać na jasne plamy wiec lepiej żeby zanęta była ciemna dużej rybie to nie przeszkadza. Zauważ że zanęty płociowe przeważnie są ciemne a leszczowe szczególnie na rzekę żółte. Więc jeżeli nie chcesz żeby drobnica ci weszła w zanętę możesz spróbować podać jasną zanętę, czasami to pomaga. Gdy ryba jest ostrożna można tez zabarwić zanete na kolor dna. Taka zanęta spowoduje szybsze wpływanie ryb w zanętę i pewniejsze brania.

2. Wszystko to zależy od rybostanu. Duże ryby boją się żerować przy brzegu z powodu np. hałasu więc trzeba ja odławiać możliwie daleko. Małe rybki lepiej łowić jak najbliżej by zwiększyć efektywność łowienia(im krótszy bat tym szybszy hol).

Zadaj lepiej konkretniejsze pytanie o jaki zbiornik, ryba itp.

O:Zanęta a kolor 06/24/2010 21:26 #3903

• wędkarz1
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nie ma odpowiedzi na tak postawione pytania z tego prostego powodu ze wszystko zależy od łowiska jeżeli chodzi o dobór koloru zanęty w wiekszości przypadków obowiazuje zasada że do koloru dna dobiera sie kolor zanęty oczywiście kolor to za dużo powiedziane bo ciemne dno ciemna zaneta, piasek na dnie jasna zanęta, chociaż oczywiście np; na komercyjnym stawie gdzie są sztucznie wyhodowane karpie żółta zanęta na ciemnym dnie nie powinna straszyć ryb, chociaz nie jest to regułą. Co do odległości łowienia ryb tylko i wyłącznie znając łowisko mozna okreslić w jakiej odległosci(lub odległosciach bo może ich być 2 lub więcej) można efektywnie łowić.

O:Zanęta a kolor 06/24/2010 21:31 #3904

• KoYoT
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wielkie dzięki za odpowiedzi, w zupełności mi one wystarczą. Bardziej chodziło mi o ukierunkowanie myślenia niż super precyzyjne odpowiedzi. Bardzo mi pomogliście

Serdecznie dziękuje.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.42 sekundy