Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Ilość gliny, kleju na duże uciągi >15 gram

Ilość gliny, kleju na duże uciągi >15 gram 04/28/2010 15:22 #2959

• Aro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam pytanie, otóż jaka powinna być proporcja zanęty do gliny na dużych uciągach?
Ostatnio miałem zawody i źle dobrałem proporcję, mógłby ktoś podpowiedzieć ile dać gliny do zanęty aby mieszanka była u mnie a nie u sąsiada?

O:Ilość gliny, kleju na duże uciągi >15 gram 04/28/2010 19:11 #2964

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Aro napisał:
Mam pytanie, otóż jaka powinna być proporcja zanęty do gliny na dużych uciągach?
Ostatnio miałem zawody i źle dobrałem proporcję, mógłby ktoś podpowiedzieć ile dać gliny do zanęty aby mieszanka była u mnie a nie u sąsiada?

To czy zanęta zostanie u Ciebie czy bedzie u sasiadów nie zależy od tego ile dajesz zanety a ile gliny. Proporcja zależy od tego co ryby pobieraja i w jakich ilosciach, od tego jaką chcemy pracę zanęty uzyskać. Zależy to antomiast od sklejenia i dociążęnia mieszanki. Wiadomo meiszanka uboższa w glinę jest lżejsza przez co należy dociążyć ją żwirem. Tam gdzie zanęty jest bardzo malo żwir jest zbędny gdyż sama glina wystarczająco dociąża mieszankę. Przyczyny niepowodzenia szukałbym w sposobie podania zanęty/gliny. Podejrzewam iż mieszanka mogła być raz że za lekka dwa że za mało spoista.

Pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Ilość gliny, kleju na duże uciągi >15 gram 04/28/2010 19:26 #2966

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Aro napisał:

A możesz napisać jakie to były proporcje?

2kg gliny wiążącej i 2kg rzecznej na 2kg suchej mieszanki wystarczy. Na dokładkę można dać z 1kg argilli. Całość zmieszać z zanętą, przetrzeć na grubym sicie i podzielić na trzy części. Spoistość dwóch części przy takim uciągu można wyregulować samą wodą. Do jednej aby trochę dłużej stała dosypałbym bentonitu. Jak chcesz dodać żwiru albo większą ilość żywego grubego robaka to jeszcze przed podziałem dodaj 1,5 paczki kleju do zanęt, np. Trapera. Ja taką technologię stosuję przy takim uciągu na Inie przy połowie jazi.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 04/28/2010 19:53 przez autofocus.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.41 sekundy