Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Proporcje zanęty ?

Proporcje zanęty ? 03/26/2010 21:03 #2584

• ant987
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam w niedziele zawody na kanale żerański( a takie tam kołowe). Nastawiam się na uklejki batem 4,5m. Mam problem odnośnie proporcji. Kupiłem zanętę, glinę rozpraszającą naturalną i ziemię torfową. To wszystko razem zmieszać czy podawać jakoś oddzielnie?
A jeśli zmieszać to w jakich proporcjach ?

O: Proporcje zanęty ? 03/26/2010 21:51 #2585

Kolego, mieszasz tylko glinę rozpraszającą z zanętą. Jaka proporcja, to zależy na jakiej głębokości stoją ukleje i gdzie biorą te grubsze. Kiedyś Tomek Horemski opisywał to procentowo (o ile pamiętam to 10 % gliny do zanęty zwiększa jej pracę o pół metra). Generalnie czym więcej dodasz gliny tym zanęta będzie głębiej pracować i szybciej schodzić na dno. Bez gliny będzie się dłużej utrzymywać na powierzchni. Glina jest również dodatkiem smużącym. Co do ziemi torfowej to raczej nie przyda ci się do zanęty uklejowej. Chyba że dodasz do tej ziemi jokersa i jeśli uklej bierze z dna to możesz kilka kulek podać na dno. Wejdź na stronę www.catfish.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=51:kana-yski-owisko-uklejowe-w-koninie&catid=32:opis-lowisk&Itemid=47 i poczytaj o łowieniu ukleji (tam opisany jest kanał łężyński)

O: Proporcje zanęty ? 03/26/2010 21:56 #2586

• Tylko zwyci
  • teamtrabuco
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak dla mnie to pomyśl jutro żeby od kogoś pożyczyć jeszcze chociaż jedną wędkę bo z jednym kijem to nie zwojujesz nic za zanęta wystarczy na 1kg dodać ok 5 % barwnika żółtego + 0,3kg gliny rozpr. do tego trochę pinki i jokersa .Pomyśl o wędce bo ona jest bardziej istotna w tym przypadku.

O: Proporcje zanęty ? 03/27/2010 08:24 #2590

• ant987
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
no mam 2 wędkę bata 7m.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.70 sekundy