Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Znacznie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3

Znacznie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/11/2010 18:19 #1763

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

Znacznie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/11/2010 18:19 #1764

• romek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak czytam te artykuly to dochodze do wniosku, jaka daleka droga jeszce do zdobycia wiedzy

Znacznie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/11/2010 18:51 #1765

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
A ja mam takie pytania do Górka w sprawie gliny w rzece: Czy kule o różnych spoistościach i stopniu doklejenia najlepiej podawać w to samo miejsce, czy lepiej starać się ułożyć je dywanowo (bardziej spoiste w górę rzeki, czy odwrotnie?) i czy zależy to również od dodatków (przynęt) wgniecionych w środek, czy tylko od pracy kul? I jeszcze jedno gdzie w odniesieniu do wrzuconej gliny najkorzystniej umieścić kulki sklejone klejem arabskim super mocnym złożone ze żwiru, robali i ewentualnie jakiegoś atraktora?
Przemo 1969 Pozna

Znacznie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/11/2010 18:53 #1766

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Obecnie jako, że nie można domaczać zanęty po przejściu sędziów proponuję myć ręce po każdej kuli i przemieszać zanętę :) naprawdę jakiś chory przepis, który bez problemów będzie omijany. Ja np mam uczulenie na wiele zanęt i w czasie lepienia kul muszę ciągle opłukiwać ręce, chyba sędziowie nie zabranią ich mycia? Jeśli chcemy być uczciwi to przed dodaniem bentonitu trzeba wcześniej domoczyć zanętę. Mam nadzieję, że ten przepis nie będzie reflektowany bo naprawdę go nie potrafię zroumieć.

O:Znacznie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/11/2010 19:05 #1767

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Przemol7 napisał:
A ja mam takie pytania do Górka w sprawie gliny w rzece: Czy kule o różnych spoistościach i stopniu doklejenia najlepiej podawać w to samo miejsce, czy lepiej starać się ułożyć je dywanowo (bardziej spoiste w górę rzeki, czy odwrotnie?) i czy zależy to również od dodatków (przynęt) wgniecionych w środek, czy tylko od pracy kul? I jeszcze jedno gdzie w odniesieniu do wrzuconej gliny najkorzystniej umieścić kulki sklejone klejem arabskim super mocnym złożone ze żwiru, robali i ewentualnie jakiegoś atraktora?

W sumie sam sobie odpowiedziałeś :) Kule znacznie mniej spoiste z większą ilością pracującej zanęty, warto położyć wyżej,ewentualnie jedną kulę lub dwie niżej by była ejszcze szybsza reakcja zanęty. Robactwa do szybko pracujących kul daję niewiele, natomaist najwięcej do kul najsilniej sklejonych. Oczywiście mam na myśli duże uciągi bo gdzieś gdzie woda przy dnie leniwie płynie takie zabiegi są zbędne. Istotne są te czynniki, które wymieniłeś. Klej arabski ze żwirem i robactwem umieszczaj najlepiej metr, 1,5m poniżej szczytówki by napływać na ryby.

Znaczenie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/12/2010 11:31 #1794

• wilet
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Górek mam pytanie w sprawie klieju bentonit:Załóżmy, że znamy swoje łowisko i zrobimy swoją zanętę w domu. Któryś z moich kolegów po fachu powiedział, że zanętę lub glinę z klejem powinno się robić na łowisku, bo zanim zajedzie się nad wodę to w jakimś stopniu klej traci swoje właściwości mechaniczne.
Ostatnio zmieniany: 02/12/2010 11:35 przez wilet.

Znaczenie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/12/2010 12:06 #1795

• Tomek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nic dodac , nic ujac , czekam na 4cz. kiedy Premiera :d

O:Znaczenie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/12/2010 14:03 #1802

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
wilet napisał:
Górek mam pytanie w sprawie klieju bentonit:Załóżmy, że znamy swoje łowisko i zrobimy swoją zanętę w domu. Któryś z moich kolegów po fachu powiedział, że zanętę lub glinę z klejem powinno się robić na łowisku, bo zanim zajedzie się nad wodę to w jakimś stopniu klej traci swoje właściwości mechaniczne.

Związane jest to z tym, że chłonie wodę i do rana glina zdązy delikatnie podeschnąć. Jak taka glina podeschnie to nawet po lekkim zwilżeniu faktycznie mechanika jest już inna, dlatego też kleju nie daję nigdy dzień wcześniej a najwcześniej 3 godziny przed łowieniem. Poza tym wszystko też zależy od kleju, bentonit sensasa jest na tyle rozcieńczony i ma tak silne dodatki wysuszające,do tego wysoki odczyn sprawia, że nadaje się do dodawania go w ostatniej chwili przed formowaniem kul. Tworząc swój bentonit obniżyłem jego odczyn, kompleks sorpcyjny przez co spokojnie można dodawać go znacznie wcześniej.

O:Znaczenie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/25/2010 08:58 #2106

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Dziśprawdopodobnie pojawi się 4 ostatnia część artykułu.

Pozdrawiam

O:Znaczenie ziemi i gliny w wędkarstwie - cz. 3 02/25/2010 10:53 #2109

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Górek napisał:
Dziśprawdopodobnie pojawi się 4 ostatnia część artykułu.

Pozdrawiam

A ja mam nadzieje, że nie ostatnia B) Wg mnie temat nie został wyczerpany. Ziemie i gliny zostały przedstawione czysto praktycznie. Ja chętnie bym poczytał coś bardziej szczegółowego na temat rodzaju glin, ich składu i występowania w środowisku naturalnym. Słowem - jak glina czy ziemia powstaje do czasu uzyskania tych właściwości, które nadają się do użycia w wędkarstwie.
Pozdrawiam!
autofocus
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.79 sekundy