Witam, tez mam problem z połówem na takie zestawy, ostatnio lowiac na k. ulga uciąg był na ok 8gram , przygotowałem 4 topy ( 6,8,10,20 ) ryby niestety nie Zlowilam przez najbliższe 2h, kombinacje z zanetami, glina , jokersem, gruba ochotka, atraktorami, slodzikiem, baa nawet brania nie widziałem. Obok mnie lowilo dwóch miejscowych, co jakiś czas wyciagali jakieś plotki, coś się działo ...
Przeszedłem się do nich aby podpatrzec co i jak ...
Okazało się ze lowili na bombki bodajże rozłożone mieli 2,3,4 g ...
Mimo zmiany zestawów nie potrafiłem się dobrać do ryb, akurat w tym dniu brania były stasznie himeryczne i zlowienie czegokolwiek było juz sukcesem, ja popelnilem błąd nastawiajac się głownie na leszcze( tresciwa dość jasna zaneta, mocno dociazona i doklejona ) - no cóż, nikt nie wie co go czeka na lowisku oddalonym ponad 100km, nie zawsze tez wszystkie info są prawdziwe ;)
W jakich sytuacjach Wybierac ten rodzaj splawika?
Do tej pory swój wybór uzasadnialem uciagiem, do 6 g bombka , powyżej dysk
Kiedys podczas Polowu podszedł do mnie ( Wydaje mi się ze zawodnik ), i podpatrywal jak lowie, uciag na kanale był na ok 3,4 gram. Lowilem bombkami, niestety brania nie były wyraźne i Ciezko było cokolwiek zaciac ..
Podpowiedzial mi abym jeszcze raz wygruntowal lowisko, po wyjeciu grubtomierza z wody ustawił grunt tak aby haczyk wlukl się po dnie ok 2-4cm ( wczesniej ustawilem 25 cm ) , donecilem i . . . ;)
Kazal mi tak prowadzić zestaw aby splawik był ustawiony pod delikatnym katem, czyli przeplywanka z przytrzymaniem ...
O dziwo każde następne branie okazało się widoczne, czasem bardzo agresywne ...