jabolowski napisał:
CIACH
Astor jakie tyki polecasz ? Sam szukam czegoś w przedziale 2000-2500, uniwersalna, ze wskazaniem na kanały, z co najmniej 2 topami zapasowymi + top do kubka.
Wszystko zależy od Twoich preferencji łowienia. Przypuszczam, że ma być to kij uniwersalny [rzeka, jezioro]. Z moich doświadczeń mogę polecić:
Maver 221 - - sztywna, szybka, lekka i dobrze wyważona [raczej do lekkiego łowienia]
Maver 271+ - najmocniejsza [przy czym dobrze wyważona i sztywna] z serii Copmetition Short z 2009 r. [z topami match do 35g - z karpiowymi zapewne więcej]
Maver 361 [Long] - świetna wędka, pełne 13m, sztywna, dobrze wyważona [ale cena za pack Tyczka - 2 x 5 el + kubek - sporo wyższa ok.3.500] ale wędka z 2010 r
Te tyczki można kupić w packu [tyczka + 2-3 topy 4 el + kubek] w cenie 2.400-2.600
Colmic 507 - w packu z 3 x 5 el + kubek 3 el - cena w granicach 3.000-3.200
Colmic 407 - w packu z 3 x 5 el + kubek 3 el - cena w granicach 2.700-2.900
Godny polecenia jest również Sensas - ale nie mam doświadczenia z tymi kijami
Ważny jest serwis. Maver, Colmic, Sensas maj
Co do Daiwy sr3 - niejednokrotnie spotkałem się z opiniami o klekoczących złączach itp. Nie znaczy, że skreślam tą wędkę. Pack [angielski] jest bogaty ale w krótkie topy - dokupując 4te rury wychodzi nam cena jak za normalny pack - a co z serwisem??
Wędka nie łowi, jest tylko narzędziem - sam musisz określić co potrzebujesz.