Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Podwójny amortyzator

Podwójny amortyzator 03/18/2010 23:18 #2498

• 19bialy
  • ( Gość )
Widzałem to juz na kilku filmach i czołowka angielska łowi tak że zakładają dwa amortyzatory nr.5 czyli 0.75 ma to pomóc podczas zachaczenia bonusa co wy na to.Podobno daje dobrą amortyzacje przy płoteczkach a jak bonus zacznie szalec dobrz go utrzymuje.

Chyba spróbuje to w tym sezonie?!?

5:45sie zaczyna

O:Podwójny amortyzator 03/19/2010 11:07 #2499

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Zastanawiam się czy jest sens w naszych warunkach. Anglicy w dużej mierze wędkują na stawach z karpiami /nie rzadko małe sztuki/. Sumując 2 x 0,75 daje nam 1,5mm przy czym powierzchnia jest większa 2 gum. Powierzchnia tarcia o szczytówkę jest również większa w przypadku 2 gum aniżeli 1. Także moim zdaniem u nas to się nie sprawdzi i nie ma sensu. Dla mnie jest to trik. Zauważcie, iż na stawach Anglicy używają gum pustych w środku i znacznych rozmiarów. W naszych warunkach na szybkich rzekach mając gumę pustą w środku skazujemy się na aut /ryba na bank z nurtem zejdzie kilka stanowisk niżej/ Gumy puste w środku rozciągają się dwu krotnie bardziej aniżeli silikony. Guma pusta jest dobra na łowiska komercyjne gdzie liczy się frajda z holowanego karpia a mniej czas w jakim zostanie wyjęty.
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:Podwójny amortyzator 03/19/2010 11:22 #2500

• 19bialy
  • ( Gość )
Jeżeli masz 3m amortyzatora to ryba napewno zejdzie kilka stanowisk ale angole przewaznie maja 1.5m tylko w pierwszem el. Oglądałem film z mistrzostw swiata drużynowych tam Anglik łowił piekne brzany i żada mu nie uciekła poza stanowisko.Wszystko kwestia dopasowania do łowiska. A takie dwa 0,75mm bedą sie chyba inaqczej zachowywać niz 1,5mm. Tak jak Shipp to opisał mała rybka bez problemu zostanie wyciągnieta a nad bonusem masz pełną kontrole bo zestaw z filmu to własnie zestaw na płocie.

O:Podwójny amortyzator 03/19/2010 11:31 #2501

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
19bialy napisał:
Jeżeli masz 3m amortyzatora to ryba napewno zejdzie kilka stanowisk ale angole przewaznie maja 1.5m tylko w pierwszem el. Oglądałem film z mistrzostw swiata drużynowych tam Anglik łowił piekne brzany i żada mu nie uciekła poza stanowisko.Wszystko kwestia dopasowania do łowiska. A takie dwa 0,75mm bedą sie chyba inaqczej zachowywać niz 1,5mm. Tak jak Shipp to opisał mała rybka bez problemu zostanie wyciągnieta a nad bonusem masz pełną kontrole bo zestaw z filmu to własnie zestaw na płocie.

W poprzednim poście wyraziłem swoją opinię. A czy zestaw na płotki?? 2kg leszcza spokojnie wyjmie się na gumę 1mm - chyba że opisywany przez Ciebie bunus to karpie po 2-3kg. Oglądałem cz.2 i cz.3 i łowił bardziej liny niż płotki :D

O:Podwójny amortyzator 03/19/2010 11:47 #2503

• Qba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Astor spotkamy sie w tym roku i połowimy razem za rzece. Ja bede łowił na puste gumy i mam nadzieje że zmienisz zdanie co do tego wynalazku.
pozdr qba
Jakub Paruzel 1979

O:Podwójny amortyzator 03/19/2010 12:10 #2505

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Qba napisał:
Astor spotkamy sie w tym roku i połowimy razem za rzece. Ja bede łowił na puste gumy i mam nadzieje że zmienisz zdanie co do tego wynalazku.
pozdr qba

Niewykluczone :)
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.75 sekundy