Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Eliminacje do Grand Prix Polski

Eliminacje do Grand Prix Polski 03/01/2010 18:18 #2170

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
„Na koniec każdego roku startów 5 ostatnich drużyn z klasyfikacji rocznej opuszcza rywalizację w zawodach z cyklu „Grand Prix Polski” oraz zawodniczki i zawodnicy indywidualni:
- w kategorii seniorów od 51 miejsca,
- w kategorii kobiet i juniorów od 41 miejsca,
Z zawodów eliminacyjnych wyznaczonych przez GKS danego roku 5 pierwszych drużyn uzyskuje prawo startu w zawodach z cyklu „Grand Prix Polski” na następny rok oraz indywidualnie prawo startu uzyskuje:
- w kategorii seniorów zawodnicy od 1 do 10 miejsca nie będącymi członkami drużyn, które z klasyfikacji drużynowej uzyskały prawo startu,
- w kategorii kobiet i juniorów zawodniczki i zawodnicy od 1 do 5 miejsca nie będącymi członkami drużyn, które z klasyfikacji drużynowej uzyskały prawo startu.”

Próbowałem znaleźć na stronie Zarządu Głównego coś bardziej dokładnego, ale niestety nie udało mi się, więc może ktoś mi wytłumaczy jak to właściwie jest z eliminacjami do Grand Prix Polski? Awans przysługuje drużynom, które uplasują się na miejscach od 1 do 5, ale w drużynie mogą znaleźć się zawodnicy biorący jednocześnie udział w pierwszej lidze. A do tego eliminacje składają się raptem z 4 tur na dwóch różnych wodach, więc wystarczy wziąć zawodników, którzy dobrze się czują na wybranych wodach eliminacyjnych i temat właściwie zakończony. Oczywiście w przypadku eliminacji, jak i samego GP nazwy drużyn nie są identyczne, ale czy to jest fair? Czy nie byłoby sprawiedliwiej, gdyby zawodnik był przypisany przynajmniej przez cały rok do jednej drużyny (do konkretnej nazwy drużyny) lub oczywiście mógłby występować indywidualnie? Poza tym do eliminacji wystarczy zgłosić drużynę (prawo startu mają pełne drużyny Okręgów i Klubów wędkarskich. (3 seniorów, kobieta, junior), a zawodnicy muszą posiadać legitymacje członkowskie z aktualnie opłaconą składką), przygotowaną tylko do czterech startów decydujących o awansie, do najlepszej ligi w Polsce. Czy nie powinno to jednak kosztować trochę więcej wysiłku? Czy dotychczasowe eliminacje nie powinny być raczej finałem eliminacji odbywających się w całym kraju? O ile zwiększyła by się szansa mniej zamożnych klubów, gdyby podzielić Polskę na rejony złożone z 4 lub 5 Okręgów PZW, do których zgłaszałyby się drużyny tworząc małą ligę (Rejon), a każdy Okręg miałby obowiązek zorganizowania jednoturowych zawodów dla drużyn całego Rejonu. Jednoturowe zawody znacznie ograniczyłyby koszty zawodów tylko do transportu bez zakwaterowania, a odległości stycznych ze sobą Okręgów też nie byłyby aż takie wielkie (mówię o Okręgach PZW, a nie województwach). Do tego różnorodność łowisk eliminowała by „specjalistów od konkretnej wody”, czyli zwiększyłby się poziom cyklu i ranga zwycięzców. I dopiero zwycięzca zawodów rejonowych miałby prawo startu (gdzieś pod koniec sezonu) w eliminacjach do GP Polski. Mniejsze Kluby (co nie znaczy że gorsze) miały by większą szanse znalezienia sponsora po zajęciu pierwszego miejsca w Rejonie i w ogóle jakąkolwiek szanse na udział w GP Polski (można by wymusić na Okręgach danego Rejonu sponsoring reprezentujących je zwycięzców lub jakąś część wpisowego ze wszystkich zawodów przeznaczyć na ten cel). Myślę, że przy takiej formie eliminacji zgłosiłoby się dużo więcej drużyn niż robi to obecnie (każdy Okręg mógłby przecież też wystawić swoją reprezentację) i byłoby ciekawiej. Oczywiście w miejsce zwycięzców Rejonów, w których nie byłoby chętnych drużyn można dopuścić dwie lub trzy drużyny z Rejonów bardziej licznych lub wymyślić zupełnie inna formę eliminacji, ale tak, żeby najważniejsze było wsparcie finansowe dla awansujących drużyn.
Chyba trochę przesadziłem z tym optymizmem :unsure: .
Przemo 1969 Pozna

O:Eliminacje do Grand Prix Polski 03/03/2010 09:00 #2217

• gardonix
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak w temacie, czy jest gdzieś dostępny regulamin rozgrywania GP Polski (wraz z eliminacjami oczywiście)?
Marcin, 32 lata, okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.44 sekundy