Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Klucze

Klucze 09/07/2010 23:16 #4477

• wiedzmin
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam do was proźbe moi drodzy w tą niedziele mam zawody na rzece odrze miejscowość to klucze "prostka" województwo dolnośląskie za miastem głogów. Woda o dużym uciągy mówimy tu o listkach 50 gram a jak jest przybór wody to chyba znak drogowy by nie pomógł :) dno jest kamieniste choć zdażaja się łachy piaszczyste , głębokość łowiska do 2metrów. Teraz pojawia się moje pytanie jaką mieszanke byście zaproponowali na taki typ łowiska i jaki atraktor dóżo dać robactwa. Obecnie wędkuje tyczką 11 metrów nie posiadam kubka zanętowego , niestety zostałem oszukany przez pana z centrum tyczki który ukradł moje pieniądze a miałem mieć nowy sprzęt no ale niemam więc trzeba uwzględnić fakt że zanęte będe dożucał ręcznie w postaci kul. Następnie moje pytanie to jak kule podzielić to znaczy ile ma pujść na pierwszy rzut i z jaką częstotliwością donęcać nie posiadając kubka zastanawiam się czy nielepiej mi będzie praktycznie 80% znęty położyć na początek żeby nie wypłoszyć ryb które wpłyna w zanęte. Wszelkie uwagi są mile widziane jak i również pomysły , rozumiem że niema idealnych zanęt więc nie oczekuje złotego środka ale mam nadzieje że choć troche pomożecie mi w dokonaniu dobrego wyboru. Wiedzmin

O:Klucze 09/08/2010 00:10 #4478

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Na taki uciąg potrzebujesz ok 2 kg zanęty, 8 kg gliny rzecznej i ok 2,3 kg bentonitu a najlepiej Lianta. Co do spożywki i zapachu to się nie wypowiadam bo nie znam tego łowiska, ale gdybym miał zaproponować to np. Gros Gardons + Gros Gardons z dodatkiem Gros Gardons :) . Nie napisałeś jakie się tam rybki najczęściej łowi? Robaki proponuję grube barwione (0,7l) lekko (przez 3-4 h zmrożonego w zamrażarce) i 0,25 joka. Zanętę rozrabiasz a glinę przecierasz przez średnie sito i potem łączysz w różnych proporcjach, to jest: 0,5 kg zanęty + 2kg gliny + 0,3 bentonitu. Druga porcja to 1 kg zanęty + 2kg gliny + 0,8 kg bentonitu i ostatnia część 0,5kg zanęty + 4 kg gliny + 1,2 kg bentonitu. Robactwa dodawaj tym więcej im więcej kleju. Tak też poklej kule, ale zostaw przynajmniej 1/3 gdyż przy takim uciągu po jakiejś 1,5 h będziesz musiał donęcić i wtedy najlepiej wrzucić większą porcję na raz. Chyba, że ryba będzie dobrze reagować na częste i niewielkie nęcenie. Zwróć tylko uwagę na to, że jak będziesz dodawał kleju, rób to sukcesywnie, używając dobrego spryskiwacza. Kleje pochłaniają bardzo duże ilości wody. Trzeba się przy tym mocno napracować, ale warto! Taki sposób klejenia podpatrzyłem u naszego kolegi z forum "Kostek" (www.gorek-gliny.pl/porady-i-wskazowki,4.html) i sprawdzał mi się na sporym uciągu na Warcie.
Mam nadzieję, że coś pomogłem :)
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 09/08/2010 12:21 przez autofocus.

O:Klucze 09/08/2010 23:14 #4480

• wiedzmin
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dziękuje autofokus za podpowiedzi są bardzo dobre a patrząc dogłębniej to cud że coś tam łapałem :) , na kluczach najczęstrzą łowioną rybą jest leszcz sporadycznie brzana , certa. Dzisiaj skontaktowałem się telefonicznie z organizatorami tej imprezy i okazało się że zawody mam przeniesione z klucze odra na klucze stawy, a to zmienia zupełnie podejście do tematu ponieważ ten staw jest podobny do kanału z budowy ale niema uciągu dno jest muliste czarne przyłów to płocie sporadycznie leszcz czasem bonus w postaci dużego leszcza.Głębokość łowiska wacha się od 1,5 metra do 2metrów. Jaką zanęte byście polecili i ile musze gliny w to wpakować robactwo jak sie domyślam to dżokers i ochotka no i może mała pinka, ryby biorą bardzo chimerycznie za wszystkie podpowiedzi dzięki :)

O:Klucze 09/09/2010 13:08 #4481

• Dawid2910
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jeżeli chodzi wiedzmin o te stawy o których mysle to proponowalbym bardzo lekka mieszanke np gardons plus etang połączony z ziemia torfowa Górka z dodatkiem glinki czerwonej ekstra. Nie zapominałbym tez o uklejach której jest tam dosc sporo choc jest mała :) .

O:Klucze 09/20/2010 21:47 #4540

• wiedzmin
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dawid dzieki za podpowiedź była trafna no niestety artykuły pana górka są w miom mieście nieośągalne no chyba że zamówie przez neta. Ustawiłem sie na płotke to był dobry szczał płotki brały choć sprzet był delikatny bo żyłka 0,10 a przepon 0,8 niestety przejście na łapanie batem nieprzyniosło sukcesu zerwałem zestaw pare płotek uciekło z pod nóg ahh błąd gonił błąd pod koniec i zajełem dopiero czwarte miejsce zabrakło mi do trzeciego zaledwie 10 gram ogólnie jestem zadowolony z zawodów , choć pamiętam o wszystkich błędach i będe probował je wszystkie wyeliminować następne zawody jóż w tą niedziele czyli 26.09 obecnie jestem na urlopie więc pojade na trening w sobote opisze jak bylo jakie błędy popełniałem jaka ryba dominowała
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.41 sekundy