Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Stopery do metody odległościowej

Stopery do metody odległościowej 01/21/2010 23:39 #826

• aneta
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
W poprzednim sezonie stosowałam kilka różnych dostępnych na rynku, ale zawsze haczyły. Słyszałam, że podobno z żyłki są dobre, ale na takie nie natrafiłam w moich sklepach. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie
Ostatnio zmieniany: 01/22/2010 00:40 przez Astor.

O:Stopery d metody odległościowej 01/21/2010 23:47 #828

• 19bialy
  • ( Gość )
Wydaje mi sie że ważniejsza jest przelotka górna i technika rzucania a dokładnie odpowiedniego ułozenia wedki po puszczeniu żyłki. Gdy zestaw jest już w locie musisz układać wędke tak aby była w jednej lini do zyłki wysnuwajacej sie z górnej przelotki. Wszystko zależy od tego jak głeboko łowisz?
Ostatnio zmieniany: 01/21/2010 23:49 przez .

O:Stopery d metody odległościowej 01/22/2010 00:11 #829

• Łukasz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam, nigdy nie widziałem gotowych stoperów z żyłki w sklepie, ale samemu się je robi raz w wędkarskim gość mi pokazywał jak się robi, ale nie robiąc tego na co dzień ciężko zapamiętać. Raz robiąc zestaw do odległościówki próbowałem z gotowymi z nitki ale to jest totalny nie wypał, niby na sucho jako tako trzyma, ale w kontakcie z wodą się luzuje ('rozmaka') i do niczego się nie nadaje, nic nie dorówna tym zrobionym przez nas samych z żyłki, które bardzo dobrze trzymają i spełniają swoją rolę. Przynajmniej wędkarze z którymi rozmawiałem nie narzekali.

O:Stopery do metody odległościowej 01/22/2010 11:08 #839

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
stoper zrobisz sobie sama z tej samej żyłki, co żyłka główna. Spróbuję poszukać gdzieś jak wygląda taki węzeł - jest on bardzo podobny do węzła jakim wiąże się żyłkę do haczyka - w tym przypadku, żyłka główna odzwierciedla ramię haczyka, a stoper jest węzłem "przyponu". Zostawiamy ok 1 cm końce żyłki po obu stronach węzła. Taki węzeł daje się przesuwać po żyłce i w minimalnym stopniu haczy o przelotki podczas zarzutu.

O:Stopery do metody odległościowej 01/22/2010 13:04 #841

• aneta
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dzięki spróbowałam właśnie zawiązać i faktycznie ładnie to wygląda i jest mniejszy niż te sklepowe.

O:Stopery do metody odległościowej 01/22/2010 14:39 #845

• Tedkar
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Chciałbym uzupełnić wypowiedź Bruno, wąsy w stoperze należy pozostawić o długości ok 2-3 cm gdyż krótsze haczą o przelotki i skraca się wtedy odległość rzutu.Polecam jeszcze umieścić między stoperem i spławikiem mały koralik który nie przejdzie przez stoper a będzie się swobodnie przesuwał po żyłce.Będąc na zawodach na zb. Rybnik zauważyłem u Niemców iż stosują oni podwójny stoper żyłkowy, zapobiega to samowolnemu przesunięciu się pierwszego stopera.
Ostatnio zmieniany: 01/22/2010 14:44 przez Tedkar.

O:Stopery do metody odległościowej 01/22/2010 15:08 #846

• Na bez rybiu i rak ryba
  • gregorio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Zamieściłem węzeł który służy jako stoper o którym mowa, dokładnie jak koledzy pisali wiąże się go podobnie jak haczyk. Ja osobiście używam do tego żyłki o nr lub 2 większej od głównej i wiąże 2 stopery. Zapobiega to w razie rozwiązania pierwszego węzła- mamy grunt nadal zaznaczony. Wąsy 2-3cm , podczas rzutu stoper nie haczy o przelotki, węzły można już wcześniej przygotować sobie w domu na plastikowym odcinku rurki , podobnie jak w dostępnych w sprzedaży stoperach nitkowych.

Pozdrawiam
Załączniki:
Okr

O:Stopery do metody odległościowej 01/22/2010 17:31 #848

• Paweł W
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
witam ja również wiążę stoper z żyłki dokładnie tak jak na obrazku.Myśle jednak że długość tzw. wąsów zależy od kija i jego przelotek ja zostawiam wąsy ok 6cm w razie jak sie stoper zluzuje mozna go zawsze zacisnąć na nowo oczywiście na mokro.

O:Stopery do metody odległościowej 01/24/2010 12:56 #940

• sajo
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
końcówki od węzła 2-3 cm są ok, nie trzeba ani dłuższych ani krótszych. Stopery z żyłki chyba są najlepsze, co prawda robię to innym sposobem ale efekt jest taki sam. I taka mała rada - róbcie 2 stopery, jeden może się przesuwać samo podczas wyrzutu. Jeśli będą 2 stopery obok siebie już tego problemu nie będzie, jednak i tak warto co jakiś czas rzucić okiem i sprawdzić czy nam się nie przesunął bo wtedy nie będziemy nic łowić

O:Stopery do metody odległościowej 01/24/2010 13:28 #942

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Czyli podstawa to grunt zaznaczony na wędce np markerem do żyłki, a jak będzie mało to na rozłożonej do gruntowania dłuższej bolonce.
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.78 sekundy