Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk

Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/04/2011 11:06 #7888

• tumeks
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak gruntuje się zestawy dyskowe?

a drugi problem to taki, mam dysk gutka 6 g, zalożyłem oliwke 5g i wystaje tylko antenka a z tego co mi sie wydaje powinno wystawac z lustra troche korupsu.

proszę o poradę

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/04/2011 14:39 #7889

• trend040k
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Z listkami gutka niestety już tak jest. Ja chyba nigdy nie miałem takiej gramatury jaka była w opisie spławika. Po prostu użyj lżejszej oliwki 4g lub starannie oskrob tą piątkę. Ja na dokładnej wadze ważyłem całe obciążenie użyte w robieniu zestawu i dobrym cienkopisem opisywałem spławik na nowo. Dyski większej gramatury potrafią się różnić nawet o 5 gram od gramatury w opisie. Nie przykładają wagi do balsy używanej przy robieniu spławików, a powinni, bo często balsa balsie nie równa. To tyle o problemie drugim. Rozwiązania nie ma, musisz z tym żyć i tyle. A zestaw dyskowy gruntuje się następująco:
Potrzebujesz gruntomierz, najlepiej żabka, gramatura dobrana do prędkości wody. Zapinasz ją o kilka śrucin lub krętlik, w zależności od tego jak bardzo chcesz prze gruntować zestaw. Reszta wygląda tak jak w normalnym gruntowaniu. Stukając gruntomierzem o dno budujemy sobie obraz łowiska. Jeżeli łowisz w wodzie wolno płynącej listkami po 2 lub 3 gramy możesz to robić klasycznym gruntomierzem z pianką, ew. potem możesz po prostu podnieść spławik do góry o tyle ile uważasz. Rada ode mnie, gruntując żabką, zestaw posuwaj zawsze pod prąd, unikniesz wtedy splątania przyponu z resztą zestawu. Zestawy do pływania prze gruntowuj max o przypon, a do stopanawet 70 cm i więcej. Mam nadzieje że coś pomogłem.
Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): tumeks

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/04/2011 22:12 #7890

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
tumeks napisał:
Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak gruntuje się zestawy dyskowe?

a drugi problem to taki, mam dysk gutka 6 g, zalożyłem oliwke 5g i wystaje tylko antenka a z tego co mi sie wydaje powinno wystawac z lustra troche korupsu.

proszę o poradę

Najlepszym sposobem jest gruntomierz "dzwonek"(idealnie zasysa zamulenia)o wadze 70g takim to gruntomierzem od uciągu 2g do 30g znajdziesz najmniejsze zagłębienie ,każde zamulenie czy przeszkodę.Warunek na jednym topie na tych małych uciągach guma 12 (na dużych to norma).Następie pukamy w dno trzymając zawsze tyczkę przed sobą na wprost idąc krok po kroku co paręnaście centymetrów wzdłuż stanowiska na którym chcemy łowić.Gdy znajdziemy górkę lub dołek gdzie chcemy położyć zanętę ,wtedy stawiamy siedzisko i dopiero jeszcze raz gruntujemy z lewej do prawej lub odwrotnie sprawdzając uskoki na różnych odległościach tyczki.
Co do antenki to niech sobie wystaje tak ma być .Nie słuchaj mitu ,że korpus ma być widać.Warunek jeden -dysk zawsze dociążamy(dopieszczamy) na łowisku w zależności od uciągu jednak niech wystaje tylko antenka
Ostatnio zmieniany: 08/05/2011 05:24 przez Jacek.
Za tę wiadomość podziękował(a): tumeks

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/04/2011 22:55 #7891

• tumeks
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jutro jadę nad wodę, zrobię nowy zestaw tym razem z oliwką 4g + ewentualne śruciny i ewentualne niejasności opiszę po łowieniu.

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/06/2011 19:11 #7895

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja mam natomiast pytanie dotyczące ustawianiu gruntu gdy mamy np. taki zestaw
łowiąc na przepływankę z przytrzymaniem ustawiamy grunt tak aby śrucina sygnalizacyjna wyznaczała nam grunt? ponieważ wydaje mi się że podczas przytrzymania zestaw będzie fruwał 30 cm nad dnem

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/07/2011 14:31 #7897

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
1. Jak zestaw bedzie użyty na uciągu gdzie te 12 gram stoi lub prawie stoi to nic nie bedzie fruwało (zakładam, że chodzi o gramaturę z obrazka, stąd 12 gr)
2. Jak zestaw bedzie użyty na 50 gramowej szybkiej rzece to nie wystarczy przegruntowanie o pół metra powyżej oliwki
3. Gdy zestaw ma posłużyć do łowienia przepływanką z przytrzymaniem i te 12 gram będzie w sam raz, bo da się i na chwilę przytrzymać i wolno płynąć i czasem płynąć w tempie nurtu to wszystko zależy od ryb, sposobu prowadzenie zestawu i podania zanęty
- gdy łowisz jazie, płocie, krąpie - one na ogół wolą fruwające robaki, dlatego ustawienie o jakim piszesz bedzie wyjściowo ok
- leszcze, brzany wolą jak przynęta leży/turla się po dnie, wtedy lepiej na początek podnieść jeszcze troche spławik, tak żeby oliwka była tylko trochę nad dnem
- mocniej przytrzymywany zestaw będzie miał większą tendencję do fruwania, wtedy można zwiększyć grunt lub zsunąć jedną śrucinkę więcej w okolice przyponu.
- zestaw prowadzony równo z nurtem a przegruntowany za mocno nie pokaże brań i będzie się zaczepiał
- gdy zrobić zanętę mocno pracującą ryby mogą pojawiać się nie tylko przy dnie ale i odrobinę wyżej
4. Na zestawie z obrazka śrucina nad przyponem ma 0,3 gr. W tym uciągu (12 gr) to wyjściwo ok, ale dobrze jest tak zrobić zestaw żeby pod oliwką było więcej przesuwalnych ciężarków na różne warunki. Mogą być z pozoru dwa podobne łowiska na np 12 gram, ale woda w jednym płynie przy dnie wolniej, a w drugim szybciej.
5. Uwaga na "straszącą" oliwkę! Zbyt krótki odcinek miedzy hakiem a obciążeniem głównym i zbyt nisko prowadzona oliwka czasem płoszą ryby. Zwłaszcza leszcze w płytkiej wodzie.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 08/07/2011 14:35 przez JOKER.

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/07/2011 22:05 #7899

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
to w takim razie jak na przykład łowię na uciągu około 30g (a w te lato się zdarzyło nie raz) to śrucina sygnalizacyjna powinna mieć około 1g? Wydaje się trochę dużo i wg mnie mogłoby nie spełniać swojej roli
Ostatnio zmieniany: 08/07/2011 22:05 przez thend.

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/07/2011 23:42 #7900

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
czy ja gdzieś napisałem że na 30 gram uciągu zakładam gramową śrucinę jako "pilota"?
[color=#BF0000][b]"B

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/09/2011 09:51 #7902

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
nie, ale analogicznie jak na 12g 0.3g sygnalizacyjna to na 30g powinna ona wynosić około 1g

Odp: Gruntowanie zestawu rzecznego - dysk 08/09/2011 12:09 #7903

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Przecież napisałem:

4. Na zestawie z obrazka śrucina nad przyponem ma 0,3 gr. W tym uciągu (12 gr) to wyjściwo ok, ale dobrze jest tak zrobić zestaw żeby pod oliwką było więcej przesuwalnych ciężarków na różne warunki. Mogą być z pozoru dwa podobne łowiska na np 12 gram, ale woda w jednym płynie przy dnie wolniej, a w drugim szybciej.

Gram to do pływania na ogół za dużo na 30 gram uciągu, ale na lenia... można rozważyć w łowisku z silnym nurtem przy dnie.
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.57 sekundy