Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: rola śruciny sygnalizacyjnej

rola śruciny sygnalizacyjnej 06/21/2011 19:12 #7651

• KoYoT
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak w tytule zastanawiam się (a raczej prosił bym o wyjaśnienie) w jakim układzie zestawu rolę sygnalizacyjną spełnia śrucina sygnalizacyjna.
Wyjaśnię o co mi chodzi..... w przypadku montowania śruciny sygnalizacyjnej na zestawie, moim zdaniem powinno łowić się kładąc przypon na dnie tak aby śrucina sygnalizacyjna była tuż nad dnem.
Czytając różne źródła (np www.leszcz.pl) i opis zestawów sugerowana jest śrucina sygnalizacyjna, ale metoda łowienia jest proponowana, aby haczyk był tuż nad dnem (np zestaw na płoć). I tu pojawia się moje pytanie.
Jeżeli przypon nie leży na dnie czy śrucina sygnalizacyjna w takim przypadku spełnia swoją rolę ?

POzdrawiam

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/21/2011 22:18 #7653

• KoYoT
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jakiś bojkot moich postów ?

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/21/2011 22:38 #7654

• kamillo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jeżeli ryba połknie haczyk i to spowoduje ruch śruciny to na pewno to zobaczysz, więc jak najbardziej spełnia ona swoją rolę.

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/22/2011 08:32 #7655

• KoYoT
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
to każda śrucina mi to pokażę, nie muszę mieć do tego sygnalizacyjnej. Pytanie czy zadaniem śruciny sygnalizacyjnej jest wskazanie tylko brań podnoszonych?

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/22/2011 09:05 #7656

• sido
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jeżeli zestaw masz ustawiony na styk z dnem to jaka śrucina sygnalizacyjna? według mnie taką śrucinę sygnalizacyjną stosuje się na przegruntowanym zestawie

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/22/2011 09:08 #7657

• kamillo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
KoYoT napisał:
to każda śrucina mi to pokażę, nie muszę mieć do tego sygnalizacyjnej.

Nie bardzo rozumiem. Oczywiście, że każda pojedyncza śrucina odpowiednio dobrana ci to pokaże ale wtedy właśnie będzie pełniła rolę sygnalizacyjnej. Jeśli będziesz łowił na wodzie stojącej z całym przyponem na dnie to większość brań będzie podnoszonych lub będzie ryba uciekała w bok z przynętą.

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/22/2011 09:10 #7658

• kamillo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
sido napisał:
jeżeli zestaw masz ustawiony na styk z dnem to jaka śrucina sygnalizacyjna? według mnie taką śrucinę sygnalizacyjną stosuje się na przegruntowanym zestawie

a według mnie nawet jak łowisz metr pod powierzchnią to może się zdarzyć branie wystawiane i wtedy śrucina spełnia swoją rolę. Tak samo w zestawach na styk chyba przyznasz mi rację, że ryba nie zawsze musi ciągnąć spławik pod wodę i wtedy śrucina sygnalizacyjna nabiera na znaczeniu.
Ostatnio zmieniany: 06/22/2011 09:13 przez kamillo.

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/22/2011 10:35 #7659

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Przy zestawie wygruntowanym na styk, śrucina sygnalizacyjna spełnia swoją rolę przede wszystkim w tym, że likwiduje luz odcinka żyłki pod głównym obciążeniem. Gdyby nie taka śrucina większość brań na bezwładnym i luźnym przyponie byłaby niezauważalna. Im śrucina bliżej haczyka to luz odcinaka od haka do śruciny mniejszy. Ryba podczas brania zawsze wyczuwa obciążenie w kolejności od haka w górę! Przy podnoszonych braniach (np. krasnopióry) ta właśnie śrucina daje znać jako pierwsza. Poza tym, przy takich zestawach odpowiednim rozłożeniem śrucin (w tym i ostatniej sygnalizacyjnej) ustalasz: sposób i tempo opadania przyponu oraz sposób układania się zestawu w nurcie. Raz wskazane jest aby układał się w pałąk (tak aby przodem szła przynęta) a raz żeby hak leciutko wlekł się po dnie spóźniony w stosunku do głównego obciążenia. Dodam jeszcze, że przy słabszym nurcie i lekkim przytrzymaniu przypon zagina się nie pod głównym obciążeniem a na śrucinie sygnalizacyjnej co pozwala nam na dostosowanie sposobu łowienia do zastosowanej mieszanki (bardziej lub mniej pracującej). Zastosowań tej śruciny jest jeszcze więcej np. przy łowieniu na tak zwanego "tumana".
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/22/2011 21:34 przez autofocus.

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 06/22/2011 13:35 #7660

• KoYoT
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
serdecznie dziękuję wszystkim za uwagi.
Dziękuję serdecznie dla Autofocus za konstruktywną wypowiedź, brakowało mi wiedzy na temat jaką rolę spełnia śrucina sygnalizacyjna w zestawie na "styk"

Jeszcze raz serdecznie dziękuję

Re: rola śruciny sygnalizacyjnej 08/01/2011 13:58 #7880

• yukisan
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
autofocus napisał:
Zastosowań tej śruciny jest jeszcze więcej np. przy łowieniu na tak zwanego "tumana".

Ciekawe - nowe dla mnie określenie. Czy mógłbyś kolego opisać pokrótce na czym to polega ?
Chyba, że chodzi o robienie tumana z wędkującego ;-)?
Za tę wiadomość podziękował(a): Stasiek61
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.49 sekundy