Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rzeka

Rzeka 05/09/2011 20:36 #7281

• gsmario77
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam mam pytanie.Czy glinę trzeba aromatyzowac czy nie wystarczy atraktor dodany do zanęty?

Odp: Rzeka 05/09/2011 21:08 #7282

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
gsmario77 napisał:
Witam mam pytanie.Czy glinę trzeba aromatyzowac czy nie wystarczy atraktor dodany do zanęty?

Raz warto dodać atraktor do zanęty innym razem nie - tak samo z gliną - raz rybki dobrze reagują na aromatyczna glinę innym razem nie. Musisz sam to sprawdzić.

Sam mam łowiska gdzie sprawdza się każdy z w/w wariantów.
Napisz coś więcej o łowisku - uciąg, głębokość rybostan [ilość i wielkość] i wyniki robione na zawodach.
Spróbujemy coś doradzić

Pozdr
Astor
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr
Za tę wiadomość podziękował(a): gsmario77

Odp: Rzeka 05/09/2011 21:24 #7283

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Dodam tylko do wypowiedzi Grześka, że bardzo ważna jest przejrzystość( zabrudzenie wody), Mi silne i ostre zapachy dodawane do glin jak i zanęt sprawdzały się w wodzie po powodziowej. W klarownej, czystej w przesadnej ilości mogą krótkotrwale działać pozytywnie,a potem odstraszać ryby
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

Odp: Rzeka 05/09/2011 21:32 #7284

• gsmario77
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Uciąg jest nie wielki 3-4gr.Dominuje drobny krąp,ukleja w miejszej ilosci leszcz i płotka.Gł około 2m.Chce uzyc leszcz rzeka Nysztala oraz gline argile z nie wielka iloscia gliny rzecznej. Mam małe doswiadczenie zajelem tydzien temu 24na 30 zawodników i 16

Odp: Rzeka 05/09/2011 22:02 #7285

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
gsmario77 napisał:
Uciąg jest nie wielki 3-4gr.Dominuje drobny krąp,ukleja w miejszej ilosci leszcz i płotka.Gł około 2m.Chce uzyc leszcz rzeka Nysztala oraz gline argile z nie wielka iloscia gliny rzecznej. Mam małe doswiadczenie zajelem tydzien temu 24na 30 zawodników i 16

Czyli rzeka o charakterze kanału. Ja bym na takiej wodzie nie aromatyzował gliny. Wnioskuje, że wyniki nie są za wysokie [mogę się mylić].
Skoro chcesz użyć mieszanki Tomka Nysztala może spróbuj tak.

2x Leszcz rzeka - co daje nam 1600 [ zanęty pakowane po 800g]
2paczki wiążącej + paczka argile
Nie dodawaj żadnego zapachu ani do zanęty ani do gliny.

Do robactwa 2 paczki rzecznej + paczka argile i do tej mieszanki glin gazeta joka [0,5l]
Ćwiarteczka pinki w zupełności wystarczy - proponowałbym ją zmrozić lub utopić w wodzie w woreczku - zapobiegnie to szybkiemu rozwalaniu się kul i utrzyma rybki w kulach - będą sobie spokojnie wydłubywać "kąski z kul".

Jako przynęta pinka z ochotką hakową.

Zastosował bym 3 topy:

-bombka 1,5 [2] gr
-bombka 3 gr
- dysk 4-5 gr do postawienia na stopa

Zestaw 1 wygruntowany na styk - prowadzony z lekkim [minimalnym] przytrzymaniem
Zestaw nr 2 - prowadzony z mocniejszym przytrzymaniem co jakiś czas
Zestaw 3 - z przyponem w całości położonym na dnie i postawionym na stopa

Pisałeś również o uklejkach - zastanowiłbym się czy nie skupić też na niej uwagi podczas zawodów.

Pozdr
Astor

P.S. Jakie wyniki wagowe były robione podczas ostatnich zawodów??

Odp: Rzeka 05/10/2011 10:42 #7287

• gsmario77
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
napewno skorzystam z twojej porady.Ostatnio miałem podczas jednej tury 3kg ale byli tacy co mieli dwa razy tyle.Ale joka nie dam bo mnie nie stac.Dlaczego nie dawac zadnego atrakora.Mam pieczywo fluo czerwone.A zamrozona pinke moge dodac do zanety?

Odp: Rzeka 05/10/2011 15:11 #7288

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Zamiast na atraktor czy dodatkową zanętę przeznacz pieniądze na joka. Cenowo wyjdzie podobnie albo i taniej a skuteczność będzie większa.
Piotrek, okr

Odp: Rzeka 05/10/2011 22:56 #7293

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
gsmario77 napisał:
napewno skorzystam z twojej porady.Ostatnio miałem podczas jednej tury 3kg ale byli tacy co mieli dwa razy tyle.Ale joka nie dam bo mnie nie stac.Dlaczego nie dawac zadnego atrakora.Mam pieczywo fluo czerwone.A zamrozona pinke moge dodac do zanety?

Celowo napisałem byś nie dodawał atraktora, ponieważ zanęta sama w sobie jest mocno aromatyczna.
Pieczywko fluo dodaj obowiązkowo - jest to dodatek a nie atraktor.
Mrożona pinka jak najbardziej wraz z mrożonym grubym.

Pozdr
Astor
Ostatnio zmieniany: 05/10/2011 22:59 przez Astor.

Odp: Rzeka 05/11/2011 10:43 #7299

• gsmario77
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jeszcze jedno mam pytanie? chce kupic sito do przecierania zanęty tylko zabardzo nie wiem jaki rozmiar kupic ponoc rozmiar nr3.Co otym sadzisz?

Odp: Rzeka 05/11/2011 13:34 #7307

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
gsmario77 napisał:
jeszcze jedno mam pytanie? chce kupic sito do przecierania zanęty tylko zabardzo nie wiem jaki rozmiar kupic ponoc rozmiar nr3.Co otym sadzisz?

Ale musisz sprecyzować jaką zanętę [ na jakie łowisko] będziesz chciał przecierać.
Sita są w wielu rozmiarach i wielkościach [ na wiadro 17l, 21l czy kocioł 40l] oraz średnicy oczek od 2mm do nawet 7 mm.

Do zanęt jeziorowych używa się w rozmiarze 2-4mm
do zanęt rzecznych od 4mm w górę.
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.44 sekundy