Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Wczesna wiosna - duża rzeka

Wczesna wiosna - duża rzeka 01/12/2010 12:25 #452

• aneta
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam do was pytanie, kiedy , można zacząć szukać ryby w nurcie. Chciałam się wybrać już w marcu aby spróbować, ale nie wiem czy warto jechać i czy wtedy ryby będą już w nurcie rzeki , czy dalej gdzieś na zimowisku - Oczywiście jak lody ustąpią :). Jakie są wasze doświadczenia o tej porze roku na takich rzekach jak Warta, Wisła, Odra, Bug?

O:Wczesna wiosna - duża rzeka 01/12/2010 14:24 #457

• roach
  • ( Gość )
Moje łowienie w 2009 zaczęło się w kwietniu.
Wyniki przeszły moje oczekiwania (które nie były zbyt wygórowane liczyły sie pierwsze wyjazdy nad wode po zimie), nie spodziewałem się takich ilości ryb o tej porze u siebie na Warcie.
Łowiłem od 20 do 50 sztuk w przedziale 20-45cm.
Wędka bat 7m i przepływanka, spławik bombka 4-6g i na takim uciągu było ok.
Oczywiście nie siedziałem jak latem na jednym miejscu jak "tu" nie brało szedłem " tam".
Ryby wiosną często zmieniają swoje stanowiska więc trzeba ich poszukiwać.
Rozpoznasz rzekę to mniej więcej w kolejnych latach już wiadomo kiedy gdzie jakich ryb się można spodziewać.
Zanęta oczywiście więcej gliny niż spożywki plus trochę robaczków.
Na hak zakładałem pinki, białe - barwione, czasem ochotka, czerwony robal czyli standard.

O:Wczesna wiosna - duża rzeka 01/15/2010 00:45 #611

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Ja zaczynam łowić jak tylko jest to możliwe. Faktem jest, że na Warcie w Poznaniu ryby w marcu strasznie kapryszą (dokładnie w marcu jak w garncu). Jest kilka miejsc, gdzie ryby przebywają chętniej, chociaż z chwilą zamknięcia rur ściekowych liczba tych miejsc jest znacznie ograniczona, na szczęście razem z amatorami śmierdzącej, przepraszam świeżej rybki poławiającymi je metodami rybacko-wędkarskimi prosto z tego gów.. znaczy z wody. No, ale nie o tym przecież. Chciałem się tylko podzielić pewnym spostrzeżeniem, które jednak należy przypisać od miesiąca kwietnia, mianowicie łowiąc na betonie w centrum miasta przez kilka kolejnych wypraw zauważyłem (a lubię dokładnie analizować to co robię nad wodą), że ryby owszem brały w nurcie, ale nie tak, jakby się wydawało w zależności od dna, szybkości prądu itd., ale na konkretnej głębokości, która wynosiła mniej więcej 1,5 metra. I bez względu na znacznie zmieniający się stan wody, brania miałem dopiero po znalezieniu właściwej głębokości, choć znajdowała się ona nieraz od brzegu tylko na długości topu 4 segmentowego. Aż nie chciało mi się wierzyć, że półtora metra dalej nie miałem żadnego brania, przy tej samej zanęcie i kilku wariantach prowadzenia zestawu. Taka wiosna.
Przemo 1969 Pozna

O:Wczesna wiosna - duża rzeka 01/15/2010 10:57 #623

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Moje doświadczenia dotyczą przede wszystkim dwóch rzek Bugu i Wieprza. Obie dzikie. Wieprz na odwiedzanych przeze mnie odcinkach ma 20-25m, Bug do 40-50. Wieprz jest płytszy i płynie wolniej. Ryby tam to przede wszystkim płocie i jazie, leszcze pojedynczo. Bug odwrotnie. Łowi się głównie leszcze, krąpie, płocie. Na niektórych odcinkach jest sporo jazia.
Bug wylewa, Wieprz raczej nie (zapora w Nieliszu), choć oczywiście są wyjątki. Na Bugu nie ma się co pokazywać do maja, chyba że szukając płoci i ewentualnie jazia. Zresztą nie zawsze w ogóle da się wcześniej dojechać.
Wieprz jest łowiskiem w zasadzie całorocznym. Zdarzało mi się wybrać tam w czasie zimowych odwilży i nieźle połowić.
Wczesna wiosna to trudny czas, ryby zerują himerycznie lub mają tarło i nie w głowie im robaki. M. in. z tego powodu nie ma sensu się napalać, nastawiać na wielkie połowy. Minimum sprzętu, prosta zanęta, dodatki mięsne i mobilność. To właśnie ten ostatni element może być decydujący. Wiosną nie wszędzie są ryby, jak zauważyli już zresztą przedmówcy. Warto ich poszukać.
Przez Was aż nabrałem ochoty na wędrówkę brzegiem z bolonką i wiaderkiem!
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.32 sekundy