Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: śrucina sygnalizacyjna

śrucina sygnalizacyjna 01/09/2010 22:30 #347

• romek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Gdzie powinna być dokładnie założona śrucina sygnalizacyjna. Na pętelce, pod ołowiem czy blizko haczyka i jaka powinna być długość przyponu na rzekę?

O:śrucina sygnalizacyjna 01/10/2010 01:14 #359

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Generalnie na przyponie nie zaciska się obciążenia. Śrucina sygnalizacyjna jest umieszczona zwykle tuż nad węzłem pętelki żyłki głównej.
Długość przyponu zależy od kilku czynników, nie tylko od rzeka-nie rzeka. Warunkuje go wielkość ryb, sposób żerowania, budowa zestawu, sposób prowadzenia zestawu... Jak łowisz płocie zacznij od 25-30cm, jeśli łowisz leszcze bardziej z dna wyjściowo 50cm.
[color=#BF0000][b]"B

O:śrucina sygnalizacyjna 01/10/2010 13:52 #370

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Generalnie zgadzam się z Jokerem.Jednak opiszę inny przypadek .W połowach rzecznych na dość dużych uciągach(stosuję to na warcie) śrucina sygnalizacyjna zmienia swoje zadanie.Ja ją nazywam szperaczem.Dlaczego?Dlatego iż zestaw jest gruntowany do głównego obciążenia ,które płynie max 5cm.nad dnem.Zakładam cienki długi min 70 cm przypon na którym zakładam tgzw.szperacz -lub dwa.Zamocowany jest rożnie w zależności od brań(śrucina musi mieć możliwość swobodnego przesuwania).W przypadku przytrzymywania zestawu ,lub popuszczania (tutaj kłania się technika łowienia) szperacz lub szperacze fruwają ,albo dociskają przypon do dna,co za tym idzie jest możliwość łowienia w toni lub penetracji wszystkich dziurek i zagłębień ,a nawet przy wyższym wtajemniczeniu ominięcia pojedynczo zaczepu. Istotną sprawą w tej technice jest dobór wielkości szperacza(czy)w zależności od uciągu.

O:śrucina sygnalizacyjna 01/27/2010 14:24 #1115

• wilet
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam .Ja zakładam małą śrucinę w zależności od długości przyponu i uciągu wody. Ciężko napisać ile i na jaki uciąg, to wszystko zależy od warunków nad wodą. Ten przykład który podał Jacek ( fruwająco) sprawdza mi się na odrze,przy słabym żerowaniu leszcza. Tylko w moim przypadku na przypon 70cm zakładam dwie małe śruciny co 20cm i wielkość tych śrucin zależy od uciągu . Podsumowując wyszło prawie to samo co napisał Jacek.Pozdrawiam

O:śrucina sygnalizacyjna 01/28/2010 10:46 #1161

• gardonix
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Generalnie tak jak wczesniej Joker pisał, sruciny sygnalizacyjnej nie zakłada sie na przypon.
Jednak od każdej reguły moim zdaniem mogą byc wyjątki. Kiedyś łowiąc batem na przepływankę (uciąg ok 3g) miałem problemy z zacięciem płotek. Ryby w łowisku jednak moje zacięcia były albo spóźnione albo za szybkie. Kombinowałem z długościa przyponu, rozłożeniem śrucin ale bezskutecznie. W końcu założyłem bardzo małą śrucinę sygnalizacyjną w odłegłosci ok 7 cm od haczyka. Od tamtego momentu praktycznie co drugie zaciete branie było skuteczne.
Reasumując w 90% przypadków na przyponie nie zakładam sruciny sygnalizacyjnej.
Warto jednak czasami odejśc od konwenansów tym bardziej jak sa poparte wynikami.
Marcin, 32 lata, okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.41 sekundy