Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Dobór gruntomierza

Dobór gruntomierza 02/05/2010 10:02 #1549

• Grzegorz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Chciałbym zadać pytanie, gdzie z pozoru odpowiedź wydaje się oczywista a na pewno taka nie jest. Bynajmniej dla mnie. Pytanie kluczowe: czy gruntomierz, którym penetrujemy dno, zawsze musi być cięższy od obciążenia zestawu? Oto kilka przykładów:

1. Łowisko rzeka, uciąg 25 gram ( chcemy łowić na stopa i ten 25 gram jest w sam raz), gruntomierz 30 gram, co daje nam 55 gram. Nie każda tyka wytrzyma. Jaki gruntomierz do tej metody? Moim zdaniem w tym przypadku gruntomierz wystarczyłby 10-15 gram.
2. Łowisko rzeka, spławik 20 gram ( chcemy łowić na przepływankę z przytrzymaniem), ale uciąg znacznie silniejszy 35 gram na stopa ). Jaki gruntomierz do tej metody?
3. Łowisko rzeka, spławik 8 gram ( chcemy łowić na przepływankę bez przytrzymania), ale uciąg ten sam, jak wyżej - czyli 35 gram na stopa. Jaki gruntomierz do tej metody?

Innymi słowy czy gruntomierz zawsze musi być cięższy od siły uciągu na danym łowisku, czy są inne okoliczności, które decydują o wyborze? Nie chodzi mi o kształty, ale o gramaturę. Nie mam w tym doświadczenia, ponieważ na tykę dopiero po raz pierwszy zacznę na wiosnę, więc proszę o pomoc szanownych kolegów. Dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 02/05/2010 10:03 przez Grzegorz.

O:Dobór gruntomierza 02/05/2010 10:13 #1550

• 19bialy
  • ( Gość )
Jeżeli obawiasz się o tyczkę to gruntuj lżejszym zestawem i tez będzie dobrze. Później zamień zestawy przepuść parę razy zobacz czy dobrze pływa.
Ostatnio zmieniany: 02/05/2010 11:38 przez Astor.

O:Dobór gruntomierza 02/05/2010 11:41 #1554

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Mając tyczkę uniwersalną /nie mówiąc już o karpiowej/ i łowisz zestawami 20-25gr spokojnie możesz używać gruntomierza "żabki" - 50-60g. Nic pod takim malutkim obciążeniem się nie stanie. Zauważ, że większe przeciążenie masz holując płotkę 150 g niż zakładając gruntomierz 50-60 g.
Ja na rzekach - z nurtem czy 4gr czy na 30 zawsze używam gruntomierza 60g - do tej pory miałem tyczkę uniwersalna /łowiłem do 30g/.
Tak że nie masz się o co obawiać.
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr
Ostatnio zmieniany: 02/05/2010 11:43 przez Astor.

O:Dobór gruntomierza 02/05/2010 14:16 #1557

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Tak naprawdę najważniejszym wyznacznikiem odpowiednio dobranego gruntomierza na rzece jest możliwość gruntowania zestawem, który powinien się ustawiać jak najbardziej pionowo. Im większy kąt powstaje przy gruntowaniu w rzece, tym mniej dokładnie zbadasz dno.
Przemo 1969 Pozna

O:Dobór gruntomierza 02/05/2010 14:53 #1558

Zgadzam się z Przemem7.Gruntowanie w rzece to nie tylko sprawdzenie głębokości, lecz przede wszystkim jak najdokładniejsze odwzorcowanie w naszej głowie ukształtowania dna.Tzn odnalezienie dołków,zaczepów itp.Tylko odpowiednio ciężki gruntomierz (i wprawa w posługiwaniu się nim) może nam dać "czytelny obraz" Jeśli gruntomierz po oderwaniu go od dna będzie przesuwany przez prąd rzeki obraz ten będzie zamazany.Uważam, że nawet ciężki gruntomierz nie stanowi zagrożenia dla takiej tyczki, która nie boimy się łowić na danym uciągu jak i używać kubka zanętowego.

O:Dobór gruntomierza 02/05/2010 19:27 #1562

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Gruntomierz na rzece ma być maksymalnie ciężki nawet na pograniczu wytrzymałości tyczki.Tu nie ma 20,30,50,70g tu idziemy na maksa.Dlaczego?dlatego że ..(W\W posty wszystko mówią konkretnie) chodzi o idealny obraz dna na którym położymy zanętę .Tylko czasami się zastanawiałem dlaczego gruntomierz,a nie "sondomierz" ;) :) Przecież istotą jest sondowanie dna w celu prawidłowego położenia zanęty,a nie koniecznie mierzenia samego gruntu jak na jeziorze.

O:Dobór gruntomierza 02/06/2010 10:59 #1575

Jak zwykle po odczekaniu na większą ilość wypowiedzi i ja zabieram głos. Darek napisał to co jest istotą całego rytuału tzw. gruntowania . Mamy poznać dno i jego charakterystykę :
-pochylenia
-spadki
-dołki
-górki
-zaczepy
-roślinność
-twardość dna
Zapamiętać to wszystko w głowie i przełożyć na ustawianie gruntu na naszych zestawach przyczepionych do topów .
Ukształtowanie dna na naszym stanowisku to swego rodzaju siatka ,,Geodezyjna".
Doświadczeni zawodnicy na gruntowanie poświęcają bardzo dużo czasu oraz uwagi.
Ustawienie kosza (stanowiska zawodnika) jest uwarunkowane tym czego dowiemy się po gruntowaniu . W wielu przypadkach obserwuję na zawodach jak zawodnicy ustawiają pieczołowicie kosz a potem przystępują do sondowania BŁĄD !!!!
Prace zaczynamy zawsze bez względu na rodzaj łowiska od wysondowania do tego dostosowujemy nasze miejsce połowu.
Sondowaniu poświęcę któryś z moich artykułów , gdyż jest tyle tego że normalnie długi post nie wyczerpie tematu oraz ni pokaże poglądowo jak to prawidłowo wykonywać.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.43 sekundy