Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Zła technika, czy Zespół SKS?

Zła technika, czy Zespół SKS? 01/22/2010 11:47 #840

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Mam do Was pytanie, zwłaszcza do długoletnich użytkowników tyczek, zwłaszcza na rzekach. Czy również miewacie problemy z bólem w barku lub innych częściach rąk po intensywnym sezonie? Przez kilka lat nie miałem żadnych problemów, ale ponieważ ostatnio zawziąłem się na rozpracowanie rzeki Warty i tam poświęcam 75 procent wszystkich połowów zacząłem odczuwać dzień po łowieniu niewielkie bóle przy ruchu w prawym barku, a z czasem ten dyskomfort zagnieździł się tam na stałe. Co dziwne kolega (też po czterdziestce) ma podobne objawy już po drugim roku łowienia na tyczkę. Ciekawi mnie zatem, czy jest to związane z intensywnym łowieniem na zestaw skrócony, czy jest to po prostu zwykły zespół SKS (Starość K...wa Starość) :dry: . Dodam, że łowię tyczką o wadze około 850 gram razem z uzbrojeniem, więc zbyt ciężko nie mam. Zastanawiam się tylko, czy w tym roku nie zmienić sposobu trzymania wędki. Do tej pory dolnik opierałem na udzie, a przedramię kładłem na wędkę dociskając ją i robiąc przeciwwagę jednocześnie (tak mi jest wygodnie i niby nie ciężko). Może lepiej będzie jednak oprzeć dolnik na udzie, ale dźwignię zrobić chwytając samą dłonią za wystającą z tyłu końcówkę kija i tam lekko przydusić w celu utrzymania równowagi (jak Reniu Zielonka). Na razie zaobserwowałem te dwie techniki, ale może macie jeszcze jakieś inne sposoby?
Przemo 1969 Pozna

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/22/2010 15:18 #847

• roach
  • ( Gość )
Szczerze to miałem takie same bóle przy intensywnym łowieniu 2 lata temu.
Miałem wtedy 26 lat wiec to chyba nie sks:)
Ostatnio więcej łowiłem batem 7m wiec te problemy zniknęły
Niestety daje się taki ból we znaki i znacznie utrudnia wędkowanie a czasem całkowicie uniemożliwia

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/22/2010 19:50 #853

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Roach, ale powiedz mi jeszcze jak trzymałeś tyczkę?
Przemo 1969 Pozna

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/22/2010 20:26 #854

• roach
  • ( Gość )
Oba sposoby opisane przez Ciebie z tym ze częsciej ten pierwszy

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/22/2010 20:31 #855

• bass
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Sama technika trzymania tyczki nie powoduje bólu barków. Przelicz jednak te kilometry przesuwanej tyczki w czasie zawodów (intensywne) i w czasie treningów. Wg mnie to jest powodem bólu. Swój leczę przeważnie do końca stycznia, a sezon kończę w listopadzie.
Ostatnio zmieniany: 01/22/2010 22:28 przez bass.

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/22/2010 21:47 #862

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Przemol7.To nie zła technika i również to nie jest sks .To po prostu lenistwo trzeba trochę sie ruszać zanim rozpocznie się sezon.Nie wiem basen,biegać ,pompki ,przysiady.Wędkarstwo to sport sezonowy do którego trzeba sie przygotować zimą,a rozgrzewka przed każdymi zawodami po czterdziestce jak znalazł i tu wcale nie żartuję.Szczególnie dotyczy to ludzi którzy nie pracują fizycznie.Sam jestem dobrze po czterdziestce i tych objawów nie mam.Zamiast piwa lub dwóch na zawodach z dziesięć pompek przed łowieniem na tykę.Uwierz mi to się sprawdza.
Zresztą autofokus to potwierdzi iż rozgrzewka jest istotną sprawą przed wysiłkiem w czasie zawodów :) a już na pewno systematyczny wysiłek(trening-ruch) zapobiegnie bólom w czasie sezonu.

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/23/2010 14:46 #884

• Krzysztof
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Przede wszystkim trzeba wzmacniać mięśnie kręgosłupa. To podstawa całego organizmu. Oprócz ćwiczeń wskazany jest raz na jakiś czas profesjonalny masaż tych mięśni. Polecam gorąco choć boli czasem nieziemsko :)
[b]Krzysztof - Okr

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/23/2010 20:05 #898

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Nie wątpliwie macie rację. Do tej pory zakładałem, że samo kilkugodzinne posługiwanie się tyczką jest treningiem ruchowym samym w sobie, ale chyba jednak to za mało. Dopóki mieszałem łowienie lekkie (jeziora, wolno płynące kanały) z ciężkim, rzecznym obciążenie mięśni, stawów i kości jakoś się równoważyło, ale faktycznie w zeszłym roku łowiłem głównie na rzece i to najczęściej dosyć ciężkimi zestawami (Warta zasuwała w 2009 roku równo) i organizm tego nie wytrzymał :S . Trzeba rzeczywiście trochę poćwiczyć, bylebym tylko tymi ćwiczeniami nie przeciążył sobie rąk jeszcze przed sezonem :blink: .
Przemo 1969 Pozna

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/23/2010 21:02 #905

• Rokrt
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam!
Najlepiej jak porobisz kilka ćwiczeń, nie musisz codziennie ale choćby 3 razy na tydzień.
Albo kup jakieś ciężarki ok. 3kg i potrenuj 15 minut. Musisz przyzwyczaić bark do obciążenia. A i jeszcze jedno masz bóle karku?
Krystian , Katowice , 1994

O:Zła technika, czy Zespół SKS? 01/23/2010 21:50 #910

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Rokrt napisał:
A i jeszcze jedno masz bóle karku?
Nie. Jest to kwestia barku, czasami ramienia.
Przemo 1969 Pozna
Ostatnio zmieniany: 01/23/2010 22:49 przez Przemol7.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.41 sekundy