Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Porozumienia PZW

Porozumienia PZW 03/04/2010 20:47 #2245

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Jak to jest, że jedne okręgi mają politykę "dogadujmy się z kim się da" a inne kiszą się we własnym sosiku?

Mój rodzinny okręg Chełm, pomimo, że dysponuje na przepięknych, dzikich i wciąż stosunkowo rybnych wodach, mógłby się zamknąć i nie wpuszczać obcych, porozumiał się znów z kilkunastoma innymi okręgami (w tym wszystkimi ościennymi)
(BIAŁYSTOK, BIAŁA PODLASKA, CZĘSTOCHOWA, KALISZ, KIELCE, LEGNICA, LUBLIN, RADOM, RZESZÓW, SIEDLCE, SIERADZ, TARNOBRZEG, ZAMOŚĆ)

Okręg, Kraków, na który jestem skazany z uwagi na miejsce pracy i zamieszkania nie dogadał się z nikim. Nie dość, że nie wolno mi bez dodatkowych opłat łowić w wodach innych niż krakowskie to jeszcze składki są droższe niż np w Chełmie. Większość okręgów podpisuje jak najwięcej porozumień, Kraków - odwrotnie. Z wielkiej łaski można łowić na wodach Bielska - Białej za 50% ceny.

Chełm

Katowice

Częstochowa

Wrocław (nawet z Niemcami!)

Okręg Mazowiecki (siedziba na Twardej!)
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 03/04/2010 20:49 przez JOKER.

O:Porozumienia PZW 03/04/2010 21:28 #2246

• Jarek
  • ( Gość )
Historia ma się tak. Jak dawno temu ludy wędrowały to jeden z nich bardzo chytry zaplanował osiedlić się w Szkocji. Kilka wozów zabłądziło i osiedlili się na terenach Małopolski i tu do tej pory zostali i przyjęli nazwę Centusie :woohoo:
Tak na poważnie to wszelkie porozumienia są dużą szkodą dla związku ponieważ pieniądze na zarybienia i ochronę wód nie idą za wędkarzem (pacjentem :woohoo:) . Mało kto o tym wie a ponieważ jest to dobrodziejstwo dla wędkarzy, wiec są aby nie było migracji członków co rok.
Ostatnio zmieniany: 03/04/2010 21:31 przez .

O:Porozumienia PZW 03/04/2010 21:53 #2250

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
W celu uzupełnienia listy dodam porozumienia Okręgu Poznańskiego:
Okręgi:
Łódź,
Piotrków Trybunalski,
Legnica,
Kalisz,
Jelenia Góra,
Katowice,
Leszno,
Bydgoszcz,
Zielona Góra na wodach ogólnodostępnych,

Okręgi:
Wałbrzych i Koszalin łącznie z wodami górskimi,

natomiast Okręgi: Nadnotecki i Gorzów ograniczone do głównych rzek.
Przemo 1969 Pozna

O:Porozumienia PZW 03/04/2010 23:08 #2253

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Tarnów jak Kraków - żadnego porozumienia ;/
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr
Ostatnio zmieniany: 03/04/2010 23:08 przez Astor.

O:Porozumienia PZW 03/05/2010 08:24 #2258

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Gorzów częściowe porozumienie z Piłą i Poznaniem.Dlaczego ?Sprawa jest prosta Ponieważ mamy ok.10000h wód to musimy mieć droższą kartę ,aby opłacić wody dzierżawne.Nasi sąsiedzi nie mają nawet połowy tej ilości wód i karty o wiele tańsze.Z tego powodu nasi lokalni wspaniałomyślni wędkarze wykupowali karty w okręgach z którymi podpisywaliśmy porozumienia dużo taniej,a na mocy porozumień łowili na naszych wodach.Okręg w takim wypadku traci dwa razy .Raz że traci członka kwota ok 100 zł od osoby .Dwa mało że nie płacą na swoim terenie to odławiają nasze ryby,niech średnio ok.30kg rocznie to daje kolejną piękną sumkę strat.Takich cwanych wędkarzy jest ok.2000 można przeliczyć szybko jakie straty ponosi okręg na podpisywaniu umów.To zresztą nie wszystko np. Okręg Szczecin zażyczył sobie ,aby w ramach porozumienia jeszcze im dopłacić .Nie dość ,że nie przestrzegali porozumień i sprzedawali zezwolenia na swoim terenie ludziom zamieszkałym na naszym ,co było zawarte na mocy porozumień zabierając nam członków -to jeszcze kasa. Dosyć szastania kasą .Porozumienia tak -jednak na zdrowych i rozsądnych zasadach.Rożnica w cenie opłat za tgzw."kartę wędkarską "jest ością niezgody w okręgach ,a spowodowane jest to ilością dzierżawionych wód na swoim terenie im więcej wód tym droższe opłaty.Sprawdzicie ile wód ma wasz okręg ,a ile sąsiedzi to stwierdzicie jakie są ogromne różnice.

O:Porozumienia PZW 03/05/2010 10:10 #2259

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Jacek, ale przecież można się dogadać inaczej. Zawrzeć porozumienia z innymi okręgami i zrobić ulgę ileś tam % w opłatach dodatkowych (jednodniowych, miesięcznych itp.) dla wędkarzy z okręgów objętych porozumieniem. Zawsze to jakieś wpływy. Zapłacić 7,50pln a 15pln za jeden dzień łowienia to spora różnica i wędkarze to docenią. Pytanie tylko czy to się kalkuluję i czy taka propozycja interesowałaby inne okręgi?
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 03/05/2010 10:15 przez autofocus.

O:Porozumienia PZW 03/05/2010 11:15 #2264

• seba27
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam
Porozumienia Okręgu w Kielcach zawarte na 2010r.

Częstochowa, Tarnobrzeg, Piotrków Trybunalski, Rzeszów, Wrocław, Okręg Mazowiecki, Jelenia Góra, Białystok, Sieradz, Konin, Chełm, Lublin, Siedlce, Radom, Skierniewice, Wałbrzych, Łódź, Legnica, Kalisz, Zamość, Leszno, Biała Podlaska

i tu jest problem bo Okręg Kielecki próbował zawrzeć porozumienia jeszcze z Okręgami Krakowskim i Tarnowskim które nie wyraziły zgody na to - mieszkam 20 km od Wisły i nie mogę na niej wędkować jedynym wyjściem jest opłacenie składki w Okręgu Tarnowskim koszt 90 zł i Krakowskim 100 zł które obowiązują mnie tylko na wody płynące .
Coroczna kwota od Okregu Kielce w ramach porozumienia która wpływała na konto PZW Tarnów wynosiła 45 000 zł w ubiegłym roku wpadli na pomysł zeby dodatkowo wykupować u nich rejestry które kosztowały 10 zł to jeszcze było do zaakceptowania ale teraz paranoja ja rozumie ze Okręg Tarnów jest mały i szuka pieniędzy ale bez przesady niech zwróci uwagę na ilość osób które zatrudnia w biurze i na co idą pieniądze bo jak sprawdzałem w informacjach które podali za jaka kwotę została zarybiona Wisła to nie dziwie sie że staje sie ona pustynią ... w ten sposób zginie on śmiercią naturalną bo większość członków ucieka z niego .

i tak powstają państwa w państwie szkoda tylko ze to odbija sie na nas wędkarzach ... :angry:

O:Porozumienia PZW 03/05/2010 16:07 #2267

• Jarek
  • ( Gość )
seba27 napisał:

.....jedynym wyjściem jest opłacenie składki w Okręgu......Krakowskim 100 zł które obowiązują mnie tylko na wody płynące .

Nie do końca. Ja wykupiłem Kraków i mam wszystkie łowiska płynące i kilka "stojących" :laugh: Chociaż mnie i tak zależało najbardziej na Wiśle. :lol: Tam gdzie muszę płacić dodatkowo to obligatoryjnie zabieram wszystkie ryby, a co. :silly:
Ostatnio zmieniany: 03/05/2010 16:19 przez .

O:Porozumienia PZW 03/06/2010 08:59 #2271

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
autofocus napisał:
Jacek, ale przecież można się dogadać inaczej. Zawrzeć porozumienia z innymi okręgami i zrobić ulgę ileś tam % w opłatach dodatkowych (jednodniowych, miesięcznych itp.) dla wędkarzy z okręgów objętych porozumieniem. Zawsze to jakieś wpływy. Zapłacić 7,50pln a 15pln za jeden dzień łowienia to spora różnica i wędkarze to docenią. Pytanie tylko czy to się kalkuluję i czy taka propozycja interesowałaby inne okręgi?

Jasne ,że można się dogadać !Jednak na oficjalne pisma należy odpowiadać ,a tego niestety nie ma?Jeszcze jedno ,aby się dogadać muszą być rozmowy ,a do rozmów z przyległych okręgów z Gorzowem przystąpił tylko Poznań i Piła .Szczecin bez odzewu Z.Góra straszy i protestuje :) ,a my spokojnie czekamy ,a mamy na co ,bo Gorzów ma tyle wody w dzierżawie i na własność, co te cztery okręgi razem(prawie ;) ).Tym bardziej ,że zarybienia idą w b.dobrym kierunku.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.38 sekundy