Rzeczą oczywistą jest że nikt z nikim nie chce rywalizować. Jak by nie było nasze internetowe poczynania zaczęły się na wyczyn.fora.pl! Kłopoty własnościowe, problemy z fora.pl, niewydolność techniczna i jeszcze kilka innych spraw zaważyło na decyzji, że należy zrobić coś swojego od podstaw. Muszę do tej listy z przykrością dodać zmęczenie wielu użytkowników bałaganem na starym forum.
Tu możemy realizować dokładnie taki portal jak chcemy. Mamy portal, a nie gołe form! Możemy pisać i wstawiać własne artykuły, możemy je łączyć z forum tak by stały się zaczątkiem dyskusji. Nic nie zniknie w gąszczu postów. Jest też szansa na solidne forum pilnowane od samego początku. Grafikę możemy ustawić jaką nam się rzewnie podoba. Myślę, ze już jest co najmniej poprawnie, a poprawa to tylko kwestia czasu. Sami na grafice znamy się średnio, ale już dwóch użytkowników zaoferowało swoją pomoc, za co serdecznie dziękuje.
Podobnie z treścią merytoryczną. Codziennie powstają nowe artykuły, część jest już wstawiona na portal, część czeka na twardych dyskach redaktorów. Start portalu planowaliśmy na 15 stycznia. Mieliśmy zakomunikować to odpowiednio wcześniej, dopiąć więcej spraw technicznych i merytorycznych i ruszyć. Okazało się jednak, ze pocztą pantoflową rozeszły się wieści, ludzie zaczęli się rejestrować i trzeba było zaczynać przedwcześnie. Wiem wiem, można nam przy tym zarzucić nieprofesjonalizm (przynajmniej marketingowy). Jednak my się przy tym cały czas uczymy! Jeśli chodzi o mnie to pierwsze tak poważne i czasochłonne przedsięwzięcie w sieci. Myślę że w przypadku pozostałych, może poza Nodanem, który miał już swoje strony, też.
Chciałbym jeszcze powiedzieć jedno. Jest kilka osób, którym nowy portal, czy w ogóle nawet sama idea się nie podoba. Zauważyłem jednak, ze zwykle są to osoby które dużo i często narzekały na wszystko, bez względu na tematykę. Druga grupa to mniej doświadczeni internauci, patrzący jeszcze z żabiej perspektywy (bez urazy). Szczerze mówiąc mi osobiście jest co najmniej nieswojo i trochę mnie to zaskakuje. Wkładam swój czas, chcę kilku osobom ułatwić wędkarskie poczynania, a są tacy, którym w głowie tylko rzucanie kłód pod nogi i niekonstruktywna krytyka. Jednak sprawę przemyślałem i NIE MA SENSU SIĘ TAKIMI POJEDYNCZYMI GŁOSAMI PRZEJMOWAĆ. Dla mnie daleko ważniejsze jest podejście wielu doświadczonych użytkowników od których odebrałem maile i telefony. Wołała z nich w zasadzie jedna treść: "WRESZCIE! Super, Trzymamy kciuki". Zdanie Qby, W.markowicza, Posejdona, Hipqa, B_R_U_N_A i kolejnych ludzie, których bardzo szanuję jest dla mnie największą zachętą do pracy.
Mało tego wszyscy wymienieni zadeklarowali chęć współpracy pod kątem pisania artykułów. Już teraz w przygotowaniu jest artykuł Wojtka o sprzęcie. B_R_U_N_O pisze o metodzie odległościowej. Ostatnio mówił, że sprawa się przeciąga bo mu książka wychodzi... Posejdon tworzy artykuł o spławikach i zestawach.
Oby nam pary i chęci nie zabrakło a zrobimy naprawdę fajny portal.