Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Guma w bacie

Guma w bacie 01/12/2010 21:59 #467

• kazio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Planuje zakupić jakiegoś bacika 7 m i chcę założyć w nim amortyzator.
Będę łowił zarówno na stawach gdzie są karpiki i karasie oraz na rzece na przepływankę.
Jaka guma i rozmiar będzie odpowiednia do 7 metrowego bata.
Pozdrawiam
Kazik

O:Guma w bacie 01/15/2010 21:15 #638

• been1989
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Guma raczej od 1,2mm w górę jeśli chodzi o karpie...
Piotrek K. rocznik 1989, okr

O:Guma w bacie 01/15/2010 22:20 #644

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam. Przede wszystkim po kupnie bata warto zainwestować w nową szczytówkę, specjalnie do gumy. Ja osobiście do takiej szczytówki stosuję standardowo gumę 0,85 Prestona, jest ns tyle cienka, że amortyzuje zrywy większej płotki, i na tyle gruba, że leszcze, i karpiki ponad kilo da się wyjąć. Jak już chcemy łowić ryby ponad 2 kg., to warto zastanowić się, czy wogóle, nasz bat to wytrzyma. I nie chodzi o jednorazowy połów, ale o regularne łowienie okazów. Z mojego doświadczenia wynika, że taqkich batów jest mało, na rynku. Większość wytrzymuje okazy od czasu, do czasu, ale po pewnym czasie poddają się. I dla tego warto zainwestować, w dodatkową szczytówkę z gumą. Teraz konkretnie. Jesli mamy bat bardzo sztywny, to warto założyć gumę 0,7, lub poniżej, przy łowieniu drobnicy, i przyponach 0,6, i poniżej. Jeżeli łowimy drobnicę, ale czasem trafia się sztuka większa, to od 0,7-0,8 (wszysko zależy do grubości, i wytrzymałości przyponu). Natomiast, jeśli łowimy dobrze biorącą drobnicę + niewielkie bonusy to guma ok. 0,9. Reszta tak jak napisali poprzednicy. Pozdrawiam.

O:Guma w bacie 01/15/2010 22:44 #646

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Nie neguję wprowadzania gum do batów.To są sprawy typowo osobiste i dla zabawy, bo nie wierzę ,że do wyczynu.Jednak chciałbym przypomnieć wszystkim do czego został stworzony bat i pod jakim kontem najlepsze firmy produkują baty.To nie są wędki do zabawy na zawodach,ta wędka służy to szybkościowego łowienia drobnych i średnich ryb bez użycia gum.Rekreacyjnie zgoda można kombinować ,lecz Panowie na zawodach są inne metody i techniki skuteczniejsze od bata z gumą trzeba to sobie jasno powiedzieć.

O:Guma w bacie 01/16/2010 00:08 #649

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Z ust mi wyjąłeś Jacku!

Szanowne Forum, to co pisze Jarek jest prawdą nadrzędną w tym temacie.

Na zawodach wyższej rangi nikt nie wędkuje z gumą w bacie. Przeczy to założeniom i celom użycia wędki z pełnym zestawem. Jeśli są problemy z wyholowaniem - stosuje się tyczkę lub odległościówkę.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/16/2010 00:12 przez JOKER.

O:Guma w bacie 01/16/2010 00:21 #651

• romek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
been1989 napisał:
Guma raczej od 1,2mm w górę jeśli chodzi o karpie...

To chyba kolego na Rzekach nigdy nie łowiłeś, bo widziałem jak 1,4 leszcz z bata mocno wyciągał

O:Guma w bacie 01/16/2010 00:51 #655

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Romek i spółka z tego tematu. Dużo w warcie(na której łowię )wody upłynie zanim to zrozumiesz.W tamtym roku Mistrzyni Polski z Gorzowa na rz.warcie.U-22 Mistrz Polski z Gorzowa na rz.warcie.Uwierz mi byłem przy tym i nie tylko .Joker i jeszcze kilku modów z tego forum zęby zgryźli na rzekach.Myślę ,że jeszcze wszystkiego nie wiemy.Ale na temat rzek to jednak kilka trików znamy ,a uwierz mi na pewno nie z gumą w bacie.
Ostatnio zmieniany: 01/16/2010 01:10 przez Jacek.

O:Guma w bacie 01/16/2010 08:36 #658

• roach
  • ( Gość )
Prawda jest taka że na Warcie łowie kiedy tylko mogę.
Mam do niej 10 minut:)
Jestem przekonany że szybciej i pewniej wycholuje np. jazia 1,5kg niż "wy" z tymi waszymi gumami.
Nie podobała mi się szczytówka w moim bacie co prawda mogłem ją wokoło palca owijać i nic ale chciałem sztywniejszą więc ją wymieniłem i jest ok ale do głowy mi nie przyszło by montować gumę.
Ten temat przerabiałem jak miałem 16 lat.
Co prawda są baty Tubertini czy teraz nowy Colmic - Draco z pustą szczytówką ale...
Bat przy 7m waży jakieś pół kilo..
Do montowania gumy służy tyczka i tyle.
Chcesz łowić karpie kup tyczkę karpiową:)

O:Guma w bacie 01/16/2010 10:58 #661

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Panowie, nie umoralniajmy kolegi. Jak chce niech montuje. Ja zawsze daję za przykład sytuację, w której 2 razy podchodziłem do złowienia 1,5kg jazia batem 7m (tyczki wtedy jeszcze nie miałem) na mojej rzecze i 2 razy zrywał mi przypon. Na mocniejsze zestawy nie chciał wziąć. W końcu się wkurzyłem i założyłem amortyzator 1mm i dorwałem drania. Jazik wrócił do wody, ale za nim to nastąpiło puściłem mu prosto w pysk taki tekst: "I kto jest sprytniejszy, ty czy ja?" :lol:
Kazio, na rzeki wystarczy amortyzator 1 mm dość mocno naciągnięty, mocnej niż w tyczce gdyż masz go tam tylko w razie ostatecznej asekuracji. Baty zwykle pięknie pracują same w sobie. Na karpiki załóż coś powyżej (1.2 - 1.4mm) lub nawet, którąś z pustych gum. Oczywiście tak jak koledzy wyżej radzili powinieneś wymienić szczytówkę na pustą w środku i odpowiednio ja dociąć.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Guma w bacie 01/16/2010 14:39 #677

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dodam tylko, bardziej jako ciekawostkę, iż czytałem kiedyś wypowiedź któregoś z zawodników (nie pamiętam nazwiska) na powyższy temat.
Otóż twierdzi on, iż niektórzy zawodnicy stosują amortyzator gumowy. Miał by to być specjalny rodzaj gumy dedykowany właśnie do tego rodzaju wędek, nazywała się bodajże Power Gum i nie była dostępna w Polsce. Jej cechy to bardzo mała rozciągliwość i duża twardość, a zadaniem jej było amortyzować jedynie moment zacięcia, w którym dochodzi do największych przeciążeń, po czym wracał do stanu spoczynkowego, a hol odbywał się już na samej wędce.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.67 sekundy