Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Jak przebić sie przez ukleje

Jak przebić sie przez ukleje 06/14/2010 11:51 #3711

• szyfrarz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Mam niedługo zawody na jeziorze gdzie jest masę uklei które niestety sie nie liczą .I właśnie moje pytanie brzmi jak się przez nie przebić żeby połowic płocie i leszcze z dna bo tak właśnie tam biorą. Dodam że grunt około 2m i muliste dno i będę łowił batem 7 lub 6m. Zastanawiam się czy nęcić czy też nie i czy dawać joka czy nie.Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniany: 06/14/2010 12:14 przez szyfrarz.

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/14/2010 13:23 #3712

• Konrad
  • Unbreakable
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Na pewno przydadzą się cięższe niż byś normalnie stosował zestawy, skupione obciążenie, mało pracująca zanęta[myślę że można by ją przetrzeć razem z gliną by ją zgasić]. Problem dopiero się pojawia gdy ukleja żeruje też z dna :laugh:
Konrad, U-22

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/14/2010 13:33 #3713

• szyfrarz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
tej uklei jest taka masa że nawet w kukurydze walą.Czyli mam necić spoistą mało pracująca zanęto?? a joka dawać w tym wypadku??

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/14/2010 22:00 #3717

• Konrad
  • Unbreakable
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja bym dawał, ale poczekaj może ktoś bardziej doświadczony udzieli Ci lepszych rad. Możesz próbować też selektywnych przynęt typu białe, kastery po kilka sztuk, ale wiem z własnego doświadczenia że to też może nie pomagać
Konrad, U-22

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/14/2010 23:44 #3724

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Trzeba tu zacząć od tego, że zawody spławikowe bez uklei na łowisku gdzie jest jej pełno to jakiś bezsens.
Ale skoro trzeba to trzeba...
jakie inne ryby się tam łowi poza ukleją?

- zanęta ma nie pracować (namoczyć wieczorem, zgasić glinką/ziemią)
- robaki mają leżeć na dnie(żadnego strzelania z procy. Ja bym tego joka dał, a do tego może np mrożone biale, kastery, kukurydza, gnojak... zależy jakie ryby się tam łowi i jak ich dużo)
- zanętę spożywczą możesz na wszelki wypadek położyć ok 1,5m obok ziemi/glinki z mięsem
- przygotuj sobie pół kilograma zanęty powierzchniowej, przemoczonej do odciągania uklejek z pola łowienia.
- zestaw stosunkowo ciężki, z oliwką
- łowienie w okolicy dna, lub z dna

Może okazać się, że przychodzą większe ryby i ukleja wtedy znika.
[color=#BF0000][b]"B

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/15/2010 00:58 #3725

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Kilka lat temu byłem na wakacjach obok jeziora Cichowo (Wielkopolska) z masą uklei. Chcąc się dobrać do płoci zakładałem coraz cięższy zestaw ze skupionym obciążeniem i krótszym przyponem, wygruntowane na styku dna. Zacząłem od 2gr a przez ukleje przebiłem się już przy 5gr, a było znacznie głębiej. Zanęciłem normalnie. W twoim wypadku proponowałbym zanęcić na początku większą część zanęty różnie posklejanej, tak aby poszczególne kule "puszczały" w różnym czasie, a donęcać rzadko (raz na 20 - 30 minut).
Pozdrawiam!
autofocus

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/15/2010 13:47 #3730

• szyfrarz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak już się uda przebić to biorą ładne płocie i leszczyki.Ukleja tam potrafi uderzyć nawet w kuku.

Ukleja się nie liczy dlatego że są to zawody w kole a większość u nas w kole nie potrafią łapać uklei więc się bulwersowali i je znieśli, dodam że wyniki w tamtym roku na uklei sięgały 8,5 kg w 3 godziny.

Tak że rozumie mam zastosować zanętę bardzo słabo pracująca i łowić dość ciężko??

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/16/2010 17:13 #3760

• radek 232
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja bym skupił śruciny w jednym miejscu jak najbliżej przyponu i wtedy ołów będzie szybciej spadał i ukleja nie zdąży chwycić przynęty

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/16/2010 18:27 #3761

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Spróbuj w ogóle nie używać zanęty tylko glinę z dużą ilością robali(można przyciemnić ziemią) tzn.gnojak cięty,kaster.Łowić na kastera lub kawałek gnojaka można też na naprawdę grube białe.Zestaw jak koledzy proponują -dość ciężki.Dlaczego?Sprawa ma się tak....jak wszyscy będą łowić z zanętą , znając pazerność oklei pójdzie tam gdzie jest najwięcej zanęty tj.do sąsiadów,a ty spokojnie będziesz odławiał krąpie ,leszcze oraz sporadycznie płocie.Do przyciemnionej gliny z gnojakiem i kasterem przyjdzie wszystko poza łapczywą okleją bo będzie miała dosyć łatwej zanęty u sąsiadów .Do zwabienia płoci można zastosować donęcanie z gotowanych konopi z kubka lub strzelać z procy ewentualnie z ręki,tylko trzeba przetrenować jak reagują.

O:Jak przebić sie przez ukleje 06/16/2010 19:43 #3762

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Przy takiej ilości ukleji zdecydowanie należy zrezygnować z zanęty. Jeśli dno jest twarde podałbym robaka wrecz w glinie rzecznej by było to jak najbardziej tęgie i jak najmniej smużyło. W moich wodach w takiej sytuacji pdoaję też robactwo z klejem arabskim super mocnym i żwirem w zależności od głebokości łowiska. Wówczas nie uwalnia się żadna smuga i ukleja nie ma się nawet czym zainteresować natomiast płoteczki i leszczyki wydłubują sobie robaczki, ponadto żywe robaki same uwalniają się z kul.

pozdrawiam
Kacper Górecki
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.67 sekundy