Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: haczyki do bata?

haczyki do bata? 05/20/2010 20:20 #3246

• koper
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam z tym problem gdy łowie płotki różnej wielkości mam problem z zacięciem co któreś zacięte branie owocowało rybką próbowałem kombinowałem z wielkościami kształtami haczyków może macie jakieś sprawdzone i godne polecenia

O:haczyki do bata? 05/20/2010 20:41 #3247

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Bat ma służyć do łowienia szybkościowego, w związku z tym częscto staram się łowić przy jego pomocy hakami z długim trzonkiem, typu uklejowego np colmic b2000 lub triana takara a520 (sznacznie cieńsze haki).
Niestety czasami takim hakiem ciężko zaciąc mniej zdxecydowane płotki. Nawet 22 nie dają rady. Wtedy sięgam po kalsyczne haki "tyczkowe". Moje ulubione to Owner 50282. Rozmiary 18-22.
Wciąż jednak szukam dobrych hakow do bata.
[color=#BF0000][b]"B

O:haczyki do bata? 05/21/2010 10:02 #3259

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Moim zdaniem tak zwane haczyki do bata to tylko nazwa umowna. To są te same haczyki co do tyczki tyle, że powinny być (co chyba zrozumiałe) nieco grubsze, a kształt dobiera się nie do rodzaju wędki, a do rodzaju przynęty jaką chcemy użyć. najlepsza lekturę jaką spotkałem w necie na ten temat są opisy Przemka Kwapisza ("wer") w jego sklepie: ukleja.sold.pl/index.php (dział - "haczyki do bata i tyczki") POLECAM!

Tak mała próbka opisu przez "wera" haczyka Maver Katana 1091. od razu widać doświadczenie i rozumienie tematu:

Haczyk koloru srebrnego // to zawodniczy haczyk o średnio długim trzonku i cieńkim drucie, łuk kolankowy pół okrągły // jest to typowy haczyk do łowienia na pinkę, białe i kanapki biały ochotka // drut jest na tyle cienki by ochotka długo żyła, ale jednak grubszy niż w typowych kanałowych druciakach // średnia długość trzonka także świadczy o jego uniwersalności, jest czymś pośrednim między finezyjnymi, cieniutkimi druciakami, a krótkimi, mocnymi hakami rzecznymi // polecam na kanały gdzie potrzebny delikatny mały druciak, ale jednak przydałaby się rezerwa siły na regularnie wpadające bonusy, które trzeba troszkę pomęczyć
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 05/21/2010 10:17 przez autofocus.

O:haczyki do bata? 05/21/2010 19:53 #3271

• koper
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
zakupiłem haczyki b 2000 ownery 50282 i mavery 1091 jutro sprawdze
dzięki chłopaki :)

O:haczyki do bata? 05/21/2010 21:10 #3274

• Bag88
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja do bata polecam Gamakatsu 1040 :) jak dla mnie numer 1 jeśli chodzi o szybkie łowienie batem. i co ważne długo pozostają ostre
Bag88
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.42 sekundy