Ja też już łowiłem różnymi modelami uklejówek. Miałem okazję łowić garbolino colibri, wędka super, tylko cena trochę za wysoka jak na kieszeń studenta. :cheer:
Uważam, że te uklejówki, które masz czyli alborelle mikado są bardzo fajnymi kijkami, tylko właśnie problem polega na tym, że to co dobre to już jest niedostępne. Ma je mój tata, który również startuje na zawodach i pożycza mi je tylko w sytuacji kiedy sam nie łowi :)
Obecnie używam Maver Falcon Alborella, kupiłem pełną rozmiarówkę od 2,5 do 5m. Wędki są dosyć miękkie, lekkie i przy przejściu na te wędki nie mam już problemu ze spadającymi rybami czy pustymi braniami.
Wędka ta nadaje się do łowienia płotek, leszczyków i innych ryb. Z powodzeniem wyjmowałem ryby po 150 gram "na klatę".
Akurat ten model mi odpowiada. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia, ale w tym przedziale cenowym może konkurować z nim tylko black draft firmy Mikado, tyle że to już jest inna wędka, inne parametry, wędka sztywna, z akcją szczytową.
Zależy co kto lubi :)
Jeśli kiedyś zdecydowałbyś się sprzedawać stare alborelki to pamiętaj o mnie, wezmę je w ciemno B)