Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Wedki do polowu uklejek.

Wedki do polowu uklejek. 01/09/2010 08:52 #276

Kolezanki i koledzy mam pytanie odnosnie stosowanych przez was wedeczek do polowu uklejek.Mianowicie chodzi mi o to jaki wybieracie kij,o jakiej akcji do danych ryb odlawianych(male,srednie,duze rybki).Czy macie skompletowane po dwie wedki tej samej dlugosci o innej akcji?,czy ktos z was probowal docierac sobie papierkiem wodnym szczytoweczki :) zeby byly mieksze?.W tym temacie chodzi mi o to jakie spostrzezenia wam sie nasuwajama co do spadajacych ryb-rybek podczas wyciagania ich z wody...pozdrawiam Piotrek:)

O:Wedki do polowu uklejek. 01/09/2010 12:03 #288

• Qba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam. Ja lubie łowić ukleje i robie to jesli tylko wynik nimi zrobiony pozwala osiągnąć wysoką pozycje w sektorze. Wybór uklejówek zają mi kilka lat tzn co rok zmieniałem wedki aż wreszcie tak troszke przez przypadek trafiłem na konkretny model.
Nie będe pisał o konkretnych markach wędek którymi łowiłem bo to może wprowadzić tylko w błąd. Pierwsze uklejówki były sztywne jak pała ,lekkie z typową praca tylko cienkiej wklejanki brrrr kompletna porażka. Na 5 zapiętych ukleji 2-3 zostawały nawet nie w wodzie ale spadały w połowie drogi do mojej ręki. Potem było kilka modeli z najwyższej półki ale to dalej nie było to.
Jak zacząłem łowię w drużynie Browninga otrzymałem oferte ich uklejówek. Na sucho jakieś takie miekkie cienkie i wcale nie takie lekkie. Jednak testy nad wodą to już bajka, wędkie są super leża w ręce jak należy a dzieki swojej pracy i miekkości wybaczają wiele błędów i ukleje z nich nie spadają. Napisze jaki to model bo już nie jest produkowany a obecy do niczego sie nie nadaje. Browning speed faier (chyba z błedem ostatnia nazwa)to wędki które polecam. 4m maja dolnik normalny jednak 2 i 3 dolnik korkowy.
Jeśli chodzi o wybór kija to ja polecam na swoim przykładzie metode prób i błędów tzn szukać tak długo aż wreszcie wejdzie w ręke kij który będzie leżał jak powinnien a łowienie nim będzie sprawiało wiele przyjemności.
Co do kompletowania już na etapie końcowym uklejówek to minimum 2szt z danej długości a z własnego doswiadczenia wiem że im więcej tym lepiej.
pozdr Qba
Jakub Paruzel 1979

O:Wedki do polowu uklejek. 01/09/2010 12:23 #295

to i ja moze troche zdan do pisze...podobnie jak kolega jak da sie lowic uklejki to odrazu sie za nie biore...co do wedeczek to ja sam osobiscie preferuje wedki miekkie i sredniej akcji.Z posrod prawie 20 wedeczek jakich posiadam14 mam dobranych do malych i srednich rybek w polowie z nich mam doszlifowane wlasnie jeszcze szczytoweczki.Dodam ze lowie wedkami Alborella -mikado,stare modele malowane na fioletowo.

O:Wedki do polowu uklejek. 01/18/2010 19:46 #749

• PZW Katowice
  • MariuszPosmyk
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Osobiście Ci mogę polecic uklejówki Mikado Black Draft Alborella.
Są bardzo lekkie,sztywne i szybkie.Używam ich nie tylko do połowu uklejek, ale również do łowienia średnich płoteczek i małych leszczyków.
No i cena - wydaje mi się,że jest rażąco niska jak na tej klasy sprzęt.

O:Wedki do polowu uklejek. 01/18/2010 20:20 #751

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Qba napisał:
Witam. Ja lubie łowić ukleje i robie to jesli tylko wynik nimi zrobiony pozwala osiągnąć wysoką pozycje w sektorze. Wybór uklejówek zają mi kilka lat tzn co rok zmieniałem wedki aż wreszcie tak troszke przez przypadek trafiłem na konkretny model.
Nie będe pisał o konkretnych markach wędek którymi łowiłem bo to może wprowadzić tylko w błąd. Pierwsze uklejówki były sztywne jak pała ,lekkie z typową praca tylko cienkiej wklejanki brrrr kompletna porażka. Na 5 zapiętych ukleji 2-3 zostawały nawet nie w wodzie ale spadały w połowie drogi do mojej ręki. Potem było kilka modeli z najwyższej półki ale to dalej nie było to.
Jak zacząłem łowię w drużynie Browninga otrzymałem oferte ich uklejówek. Na sucho jakieś takie miekkie cienkie i wcale nie takie lekkie. Jednak testy nad wodą to już bajka, wędkie są super leża w ręce jak należy a dzieki swojej pracy i miekkości wybaczają wiele błędów i ukleje z nich nie spadają. Napisze jaki to model bo już nie jest produkowany a obecy do niczego sie nie nadaje. Browning speed faier (chyba z błedem ostatnia nazwa)to wędki które polecam. 4m maja dolnik normalny jednak 2 i 3 dolnik korkowy.
Jeśli chodzi o wybór kija to ja polecam na swoim przykładzie metode prób i błędów tzn szukać tak długo aż wreszcie wejdzie w ręke kij który będzie leżał jak powinnien a łowienie nim będzie sprawiało wiele przyjemności.
Co do kompletowania już na etapie końcowym uklejówek to minimum 2szt z danej długości a z własnego doswiadczenia wiem że im więcej tym lepiej.
pozdr Qba

Jeśli miałbym się wypowiedzieć w tym temacie, to musiałbym powielić tą wypowiedź :)

Pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Wedki do polowu uklejek. 01/18/2010 21:01 #753

• Flaa
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja Ci mogę polecić sensas Tourine mam 3.5m b.fajna uklejówka ale jakoś ma taki dziwnie grubszy dolnik od innych uklejówek choć bardzo fajnie mi się nią łapie.
są jeszcze uklejówki Robinsona Alobrella są 2 serie MX i TX, MX jest tańsza i ciutke o gorszych walorach technicznych lecz ja ją mam i sobie b.chwale druga to TX jest zazwyczaj około 2 razy droższa od MX ale za to ma też duużo lepsze walory techniczne typu waga. Jeszcze nie próbowałem łapać na uklejówki z końcem korkowym, może ktoś już łapał na takie ?

O:Wedki do polowu uklejek. 01/28/2010 20:55 #1203

• tyczkarz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja też już łowiłem różnymi modelami uklejówek. Miałem okazję łowić garbolino colibri, wędka super, tylko cena trochę za wysoka jak na kieszeń studenta. :cheer:
Uważam, że te uklejówki, które masz czyli alborelle mikado są bardzo fajnymi kijkami, tylko właśnie problem polega na tym, że to co dobre to już jest niedostępne. Ma je mój tata, który również startuje na zawodach i pożycza mi je tylko w sytuacji kiedy sam nie łowi :)
Obecnie używam Maver Falcon Alborella, kupiłem pełną rozmiarówkę od 2,5 do 5m. Wędki są dosyć miękkie, lekkie i przy przejściu na te wędki nie mam już problemu ze spadającymi rybami czy pustymi braniami.
Wędka ta nadaje się do łowienia płotek, leszczyków i innych ryb. Z powodzeniem wyjmowałem ryby po 150 gram "na klatę".
Akurat ten model mi odpowiada. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia, ale w tym przedziale cenowym może konkurować z nim tylko black draft firmy Mikado, tyle że to już jest inna wędka, inne parametry, wędka sztywna, z akcją szczytową.
Zależy co kto lubi :)
Jeśli kiedyś zdecydowałbyś się sprzedawać stare alborelki to pamiętaj o mnie, wezmę je w ciemno B)
Maciek
Okr

O:Wedki do polowu uklejek. 01/28/2010 21:10 #1206

Piotrek Kawiak ma uklejówki po mnie łowiłem tym kompletem przez 6 lat (zaznaczam ten starszy model Mikado -fioletowe koreańskie są o niebo lepsze od obecnych chińskich) Blck draftów nie polecam ciężkie kołki.Poprzednimi uklejówkami ,którymi łowiłem 8lat były Collibri ,jak do chwili obecnej nie spotkałem się z podobnymi ,,kosami".
Stare żółte Trabucco Speed ,również kijki klasa tymi przez wiele lat łowił Krzysio Bukrak.
Z obecnych na rynku wędek , godne uwagi są wspomniane przez Kubę oraz Falkcony Mawera.

O:Wedki do polowu uklejek. 01/28/2010 21:29 #1208

• tyczkarz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dokładnie o te same Alborelle mi chodziło :P U mnie w piwnicy leżą bodajże od 95 roku i do tej pory są na chodzie B)
Colibri chyba też już nie produkują. Kilka lat temu na GPP Garbolino wystawiało się z tymi wędeczkami, a teraz nigdzie nie mogę znaleźć ani colibri, ani drugiej w kolejności uklejówki z tej firmy czyli libertine.
Maciek
Okr

O:Wedki do polowu uklejek. 01/28/2010 21:55 #1212

• PZW Katowice
  • MariuszPosmyk
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Panie Darku,dlaczego Pan sądzi,że black drafty to ciężkie kołki.
Może nie jestem doświadczonym wędkarzem, ale trzymałem w rękach już kilka modeli uklejówek i to właśnie BD wydawały mi się najlżejsze.
Porównywałem również ciężary wędek podanych na stronach i BD również należały do jednych z lżejszych.

P.S
Taki mały offtop.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tą starą wersją Mikado Alborella, to mam 2,5 m w bardzo dobry stanie.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.71 sekundy