Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Dyski

Dyski 05/25/2011 11:09 #7396

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Potrzebuję dysków na rzeke o dużym uciągu, do przepływanki z mocnym przytrzymaniem, brałem pod uwagę dyski Geniusz'a lub Jacka M. ponieważ są dostępne na lowisko.net a tam mam zamiar robić zakupy (jeżeli jednak nie warto brać tych spławików to proszę o podpowiedź), ktoś może próbował tych spławików i czy nadają się do przytrzymania? Przede wszystkim chodzi mi o to aby podczas przytrzymania korpus nie wychodził na powierzchnię.
Z góry dziękuje za pomoc

Re: Dyski 05/25/2011 11:14 #7397

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Sergiusze albo geniusze , bardzo dobrze się prowadzą przy bardzo wolnej przepływance i do przytrzymania , odpowiednio wyważone. Sygnalizacja jest niezła.
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

Re: Dyski 05/25/2011 17:57 #7398

Jeżeli miałbym polecić Ci dobre dyski to polecił bym Ci te na, na które sam łowie: Dyski Sergiusza. Są to świetne dyski.. Jak i do przepływanki jak i na stopa lub do przytrzymania. Świetnie nim się kontroluję spływ i przytrzymanie.. Jeśli miałbym polecić to tylko dyski sergiusza. Ale oczywiście dyski Mikadio i Vimby tez nie są najgorsze.. Co kto lubi.. musisz zobaczyc który dysk ze tak powiem czujesz. Powodzenia

Re: Dyski 05/25/2011 19:06 #7399

Nie łowiłem Sergiuszami ,ale polecam spławiki Jacka M.,są naprawdę genialne .
Bardzo czułe,nawet przy gramaturze 30-40g gdy pociąga mały jelec branie jest czytelne.
Dodam tylko, że od 2010 roku drużyna Trapera zakupiła właśnie te spławiki i więcej chyba już nie trzeba pisać.

Re: Dyski 05/25/2011 19:45 #7400

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
no to mam niezły dylemat
czy dyski Sergiusza i Geniusze to praktycznie to samo?
czy ktoś poruwnywał te spławiki ze spławikami Jacka M. i w jakich sytuacjach które zachowywały się lepiej?
Z góry dzięki za pomoc

Re: Dyski 05/26/2011 15:56 #7401

Sergiusze to juz uznana i ceniona marka w środowisku wędkarzy wyczynowych.. Osobiście Geniuszy i dysków Jacka M. nie miałem w użyciu, więc na ich temat nie będę się wypowiadał. Jednak mógłbym Ci polecić, abyś kilka Sergiuszy zakupił i miał na próbę lub na czarną godzinę :)
Polecam!

Re: Dyski 05/26/2011 19:40 #7403

• rak1777
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wypowiem się tylko na temat sergiuszy bo z drugim modelem nie miałem styczności. Spławiki te odpowiednio wyważone są bardzo czułe i nawet te największe modele którymi często łowie pokazują brania najmniejszych ryb. Dyski nie tną wody, są bardzo ładnie wykonane. Niestety balsa nie jest wiecznym materiałem, spławiki są podatne na uszkodzenia dlatego też dobrze jest nanieść na nie we własnym zakresie kolejną warstwę lakieru.

Na koniec dodam że najlepszymi dyskami są te w które wierzymy i na które łowimy cały czas. Obłowienie i przyzwyczajenie do jednego modelu sprawia że jest skuteczny. Znając go dostrzegamy coś czego inni nie widza. Także przy wyborze spławika w tym przypadku: geniusz vs spławiki Jacka M, kierował bym się ceną.

Pozdrawiam Łukasz

Re: Dyski 05/27/2011 08:09 #7406

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam. Posiadam zarówno dyski Sergiusza, jak i Jacka M. Wiem, że wybór jest sprawą osobistych preferencji, ale jak dla mnie do przepływanki, i przepływanki z przytrzymaniem spławiki Jacka M są bezkonkurencyjne (na stopa nie polecam). Zarówno pod względem zachowania się w wodzie, jak i czułości i trwałości. Od pierwszego użycia czułem jakbym łowił na nie "od zawsze", i nie wymagały ode mnie dłuższego "włowienia się", jak spławiki innych producentów (np. sporo czasu zajęło mi wyczucie dysków VX Gutka). Sergiusze też są niezłe, ale wg mnie to nie ta klasa co Jacka M. Pozdrawiam.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.59 sekundy