JEDEN ELEMENT
Amortyzator na małe rybki np płoteczki na wodzie stojącej czasem montuje się tylko w długiej szczytówce, która ma powiedzmy do metra. Ale są to raczej cienkie gumki, do powiedzmy 0,8
DWA ELEMENTY
Najczęściej zakłada się gumę w 2 elementy. To najbardziej uniwersalne rozwiązanie i w przypadku opisanym wyżej również się sprawdza, a nawet lepiej, bo daje komfort w razie mniejszych bonusów.
TRZY ELEMENTY
Grube gumy od 1,2 i wentyle służą do łowienia dużych ryb, często w rzekach. Miałem kiedyś sytuację, że na uciągu 25gr leszcze kilówki wyjmowały mi CALĄ gume 1,2 zamocowaną w 2 el. i holowałem je na sztywno. Gumy od 1,2 na ogół montuję w 3 elementy. W takich warunkach najlepiej jednak sprawdzają mi się grube wentyle 1,8 i 2,1 mocowane w topach karpiowych (2 elementy, odpowiadające długości trzech matchowych).
DWA I PÓŁ - czy to możliwe?
Czasem podczas łowienia mniejszych leszczyków po kilkaset pkt, sporych płoci, przy realnej szansie na bonusa montuje gumę w dwa i pół elementu. Jak? Wyjaśniam w artykule:
www.matchfishing.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=140:sznurek-zamiast-korka&catid=53:porady&Itemid=91
Nie ma korka, jest plecionka z oczkiem. Długość gumy może być dowolna i punkt jej mocowania reguluje się naciągiem plecionki.
CZTERY ELEMENTY i więcej
Karpiarze stosują jeszcze więcej gumy: 4 elementy, Muletto itd, ale ja specem tu nie jestem i nie chcę się wypowiadać. Holuje się wtedy pełną wędką lub odpina tylko jeden czy dwa elementy. Było o tym na forum. Można poszperać.
DŁUGOŚĆ AMORTYZATORA
Ilość użytej gumy zawsze będzie trochę mniejsza niż długość topu w jakim ją montujemy. Tak orientacyjnie to można użyć o 1/3 krótszy odcinek niż długość zbrojonego kawałka wędki. Ja zawsze zakładam nieco więcej niż optymalnie by wynikało z potrzbengo naciągu, a nadmiar nawijam na drabinkę. Guma się zużywa i dobrze jest mieć możliwość odcęcia paru cm. Należy też wziąć pod uwagę fakt, ze nowa guma zawsze się troche "rozejdzie" i po rwaniu zaczepu albo forsownym holu nawet bez napięcia będzie miała większą długość niż nowa.