Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Podstawowy sprzęt na początek przygody z tyczką

Podstawowy sprzęt na początek przygody z tyczką 01/27/2010 00:07 #1067

• welus3
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam, Zakupiłem w internecie na prezent taką tyczkę 11 metrową. Jest to przedmiot na prezent, chciałem uzyskać wasze opinię na ten temat i co ewentualnie muszę do tego dokupić, rolki itp?? Przepraszam za takie laickie podejście. pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniany: 02/05/2010 13:45 przez Astor.

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/27/2010 11:01 #1081

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
welus3 napisał:
Witam, Zakupiłem w internecie na prezent taką tyczkę 11 metrową. Jest to przedmiot na prezent, chciałem uzyskać wasze opinię na ten temat i co ewentualnie muszę do tego dokupić, rolki itp?? Przepraszam za takie laickie podejście. pozdrawiam Łukasz

Witaj
Szykując się do odpowiedzi na Twoje pytanie poszperałem w necie szukając tej tyczki - i niewiele znalazłem /jakiś ebay belgijski i francuski/.
Więc o samej tyczce nie wiele mogę powiedzieć - nie wiem jak z dostępnością części w ranie złamania itp. - czego nie życzę nikomu ;)

Na pewno będziesz musiał dokupić rolki do odkładania tyczki - na początek wystarczą w miarę tanie czyli np. Jaxona - sporo osób używa i chwali sobie:

Na allegro można znaleźć po 40-70 zł - używane lub nowe.

No wygodnego posługiwania się tyczką - nie ukrywam ważne jest wygodne siedzenie.
I nie musisz na początek kupować od razu kombajnu itp. Wystarczy fajne siedzisko gdzie można schować drabinki z zestawami, haczyki, przybory itp.

Cena takoego kosza ok 200-300 /nowy/

Określ się szczegółowo dla kogo ma to być sprzęt - dziecko, ktoś starczy.
Jak widzisz sobie to co chcesz dokupić. Na pewno Ci pomożemy w wyborze i doradzimy

Pozdrawiam
Astor
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/27/2010 14:08 #1112

• welus3
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jest to wędka na prezent dla faceta w wieku 50 lat, do tej pory łapał na jaxona prestig pole 8 m, oraz na amundsona miastrala 8m. Chciałem kupić na prezent tyczkę i wygrałem na allegro tą właśnie. już wiem że rolki sa potrzebne, to trochę ułatwia, dziękuje za info. Tylko jeżeli można powiedzieć ile tych rolek musi być, zapewne jedna z tyłu, do przesuwania i jedna przy wędkarzu do położenia wędki. Pozdrawiam i sory jeszcze raz za takie laickie podejście:)

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/27/2010 14:23 #1114

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.....

Wystarczą jedne rolki te co odkłada się z tyłu a obok siebie wystarczy ze zakupisz mu sztytcę z gwintem , na którym będzie miał zamocowanego albo tulipana, wąsa lub siateczkę.

Sztyca

Siateczka

Tulipan

Wąsy

Ostatecznie wygląda to razem z rolkami miej więcej tak:

Oczywiście na zdjęciu jest zawodnik z koszem - ale wystarczy jak którąś z w/w rzeczy wkręcisz w sztyce i wbijesz w ziemię obok siedzącego wędkarza.
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr
Ostatnio zmieniany: 01/27/2010 14:29 przez Astor.

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/28/2010 19:35 #1195

• welus3
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
witam, dzięki za pomoc, za 40 pln kupiłem rolkę jaxona, tylko nie mogę dostać nigdzie tej siateczki i zastanawiam się która z tych rzeczy będzie się bardziej sprawdzać, czy te wąsy może, bo te widzę że na allegro występują. Nie chcę żeby poniszczył wędkę. I proszę o dalsze instrukcje, co będzie jeszcze potrzebne, na kosz narazie mnie nie stać, dlatego proszę o taki podstawowy osprzęt:) pozdrawiam serdecznie

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/28/2010 19:42 #1196

• Aro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Osobiście jestem zwolennikiem siateczki, aczkolwiek wąsy też się sprawdzają.
W Twoim przypadku kup wąsy - mają dodatkową zaletę , mianowicie lepiej trzyma tyczkę.
Odradzam tulipan, niszczy blanki tyczki.
Ostatnio zmieniany: 01/28/2010 19:44 przez Aro.

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/28/2010 20:08 #1199

• roach
  • ( Gość )
Ja jestem zwolennikiem siatki:)
Tutaj masz różne kolory i ceny:)

matchpro.com.pl/index.php?cPath=24_48

W zupełności wystarczy Colmic Pinocchio

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/29/2010 19:17 #1311

• welus3
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jeżeli już zamówiłem siateczkę, rolkę, co jeszcze będzie potrzeabne?? czy coś takiego jak grzebień jest potrzebne?? pozdrawiam wszystkich życzliwych:)

O:Garbolino KNOCK OUT 323 01/29/2010 19:38 #1312

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Korek do blokowania gumy w topie, amortyzator 0,8 - 1 mm, chyba, że na rzekę, to grubszy, łącznik guma-żyłka, korki czyszczące dopasowane w sklepie (ewentualnie), rozumiem, że zestawy już ma, albo sobie zrobi, jakiś korek zabezpieczający koniec tyczki (jest na ten temat w artykule "Błędy początkujących cz.II" oraz zdecydowanie adres portalu matchfishing :) .
Zapomniałem grzebień do jednego topu nie będzie potrzebny, ale jakieś rozsądne siedzenie by się przydało.
Przemo 1969 Pozna
Ostatnio zmieniany: 01/29/2010 19:41 przez Przemol7.

O:Garbolino KNOCK OUT 323 02/04/2010 01:29 #1512

• welus3
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Chciałem zapytać jeszcze co to sa te korki czyszczące?? I jaka jest różnica między rolkami podłużnymi a rolkami w kształcie litery "V". które lepiej sie sprawdzają. i poszukuje wiadra sensasa lub jakiejś innej firmy wędkarskiej, najlepiej z pokrywa i miską. Gdzie najlepiej kupić coś takiego chodzi mi oczywiście o cenę. Przeapraszam że rozbudowałem ten temat w trochę inną stronę. pozdrawiam Łukasz
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.77 sekundy