Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Wybór bata 5m

Wybór bata 5m 06/08/2011 14:22 #7533

• deebo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu 5cio metrowego bata i chciałbym poznać Wasze propozycje.

Założenia:
- cena do 250pln
- lekki
- w miare szybki
- z zapasem mocy

Bacik będzie służył do szybkiego łowienia na średniej i małej głębokości, głównie płocie, krąpie 15-20cm, przy czym zależy mi również abym nie musiał przysłowio "robić w majty" gdy się zdarzy jakiś większy leszcz, czy może karpik.

Naprawdę ciężko znaleźć wiarygodne i rzetelne info, dlatego tez zwracam się do Was koledzy i koleżanki.

Moje wstępne typy to colmic preziosa badz e-xtreme.

Pozdrawiam,
Dee
Life is too short to dance with fat chicks

Re: Wybór bata 5m 06/08/2011 16:05 #7534

• qqryq
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Szczerze polecam uklejóweczki MIKADO Royal Fishunters Alborella tylko cenowo to wychodzi kolo 300 zł. Leszczyki śmiało na klate można brać :)

Re: Wybór bata 5m 06/08/2011 22:13 #7537

• coolmic
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja mam dwie piątki i z obu jestem bardzo zadowolony. jedna to colmic glistra 5m świetnie nadaje się na płotki i krąpiki nawet do 30 cm chociaż z tymi większymi już trudniej chociaż bat ma szczytową akcje i mimo wklejanej szczytówki świetnie pracuje przy leszczakach nawet do kilograma, i w razie wypadku nadawałby się jako zastępcza dłuższa uklejówka. Drugi bacik to jaxon eternum winner pole. to tradycyjny węglowy bacik za 150 zł dostępny praktycznie w każdym sklepie wędkarskim. tego bata używam przede wszystkim kiedy buduję wynik na leszczakach przy brzegu. kilka linków nawet powyżej kilograma czynią go moim zdaniem mocniejszym batem. przypuszczam, że nadawałby się też do zamontowania w nim amortyzatora gumowego, ale sam tego nie sprawdzałem przy takich krótkich bacikach. w tej cenie poleciłbym sprawdzić coś z oferty mavera i milo.

Re: Wybór bata 5m 06/09/2011 06:48 #7538

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam. Jeśli trafisz gdzieś extrema za 250 zł -:) to bierz smiało. Wg mnie nie ma lepszych batów. W tym przedziale cenowym poszukałbym też bacika tubertini area z serii pf, czy kf, wiem, że nie ma już dystrybutora na Polskę, ale może gdzieś się jeszcze trafią resztki, lub na alllegro. Pozdrawiam.

Re: Wybór bata 5m 06/09/2011 07:22 #7539

• Wayne
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
W długości o której piszesz łowię dwoma batami: colmic baviera i jaxonem eternum winner pole. Ten pierwszy przekracza cenę, o której wspominałeś ale moim zdaniem warto dopłacić do niego jeszcze 100 – 150 zł powyżej zakładanego limitu. Szybka akcja – wklejana węglowa pełna szczytówka dość mocna konstrukcja (przetestowana na ok.. 1 – 1,5 kg karpiach z komercyjnego łowiska) no i stosunkowo niewielka masa. Kilka razy machałem tym batem przez 4 godziny treningu czy zawodów bez większego uszczerbku dla nadgarstka i ramienia. Mam też inne długości tych batów i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Dość ciężko je znaleźć w sprzedaży ale od czasu do czasu na allegro je widywałem. Warto sprawdzić też sklepy kakadu, zdaje się że swego czasu mieli spory wybór colmica.
Jeśli chodzi o jaxona eternum winner pole to bardziej uklejówka również dość szybka i w miarę lekka o podobnej mocy jak colmic. Szczytówka również wklejana pełna węglowa igla. Mało rybek z tej wędki spada.
Podsumowując, gdybym teraz miał wybrać jedną z tych dwóch wędek biorę colmica. Lepiej leży mi w ręku i jednak odrobinę szybszy.
Ostatnio zmieniany: 06/09/2011 07:22 przez Wayne.

Re: Wybór bata 5m 06/14/2011 10:14 #7572

• deebo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czołem,

Dzięki za odpowiedzi, a czy ktoś miał w rączkach jakieś baty Trabucco w podobnym przedziale cenowym? Np. Stinger HP ZONE 500 Pole lub Trabucco Erion ZW Tech 500

Znalazłem również ostatnio na jakichś podrzędnych forach korzystne opinie o baciku Jaxon Inspiral Pole, tyle tylko, że były to opinie od batach dluższych niż 5m. Czy może ktoś z szanownych kolegów mógłby sie wypowiedzieć na temat tego kijaszka?

Pozdrawiam,
Dee
Ostatnio zmieniany: 06/15/2011 15:03 przez deebo.

Re: Wybór bata 5m 06/16/2011 12:04 #7602

• deebo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Sorry, że post pod postem, ale zależy mi na czasie więc podbijam temat. Byłem w zaprzyjaźnionym sklepie wędkarskim zobaczyć cóż tam ciekawego i długiego na 5m mają i tak oto w oko wpadły mi trzy baty. Tylko wiadomo, że co innego pomacać w sklepie a co innego sprawdzić na rybie, więc jakbym mógł prosić o opinie:

colmic virtuosa
colmic dynamica
tubertini area pr

Pozdrawiam,
Dee
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.46 sekundy