Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Kołowrotek do odległościówki

Kołowrotek do odległościówki 01/18/2010 19:07 #747

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Noszę się z zamiarem kupna młynka do drugiej odległościówki. Mam na myśli raczej mocniejszą wędkę i dłuższe dystanse 40-60m.
W pierwszej wędce do tej pory służy mi dzielnie Browning Manta z przełozeniem 6,2.
Chciałbym jednak nabyć jakieś Shimano.
Warunki konieczne:
przełożenie co najmniej 5,7, a lepiej 6,0 lub 6,2
dużo żyłki nawijanej przy jednym obrocie korbką
płytka szpula

Zastanawiam się czy kupić wielkość 3000 czy 4000.

Po analizie oferty sklepów i allegro mam kilka typów, ale i kilka nowych pytań:
- stradic
Starsze egzemplarze z rynku wtórnego produkowane były w Japonii, teraz to Malezja. Co to zmienia? Jak z trwałością? Kiedyś Stradic japoński kosztował 700zł, dziś malezyjski 400. Na allegro są przynajmniej 3 różne wersje Stradic GTM (i nie chodzi tu o różnice wielkości). Którą kupić?

wersja 2009, Malezja:

wersja z roku XXX?? Malezja:

wersja japońska:

- super gtm
drugi po stradicu w katalogu shimano, Malezja)

- aero gtm
Nieprodukowany, tylko używki, zaletą jest produkcja w Japonii

Czyli jeszcze raz:
1. Który model?
2. Jaka wielkość?
3. Bać się tej Malezji czy nie?

Żeby skomplikować sprawę znalazłem jeszcze Mitchella Avomatch:
przełożenie 7,2:1! Cena około 200zł.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/18/2010 19:54 przez JOKER.

O:Kołowrotek do odległościówki 01/18/2010 19:31 #748

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
JOKER napisał:
Starsze egzemplarze z rynku wtórnego produkowane były w Japonii, teraz to Malezja. Co to zmienia? Jak z trwałością? Kiedyś Stradic japoński kosztował 700zł, dziś 400.

Stradic występuje w dwóch wersjach Malezja i Japonia (wizualnie różni się może kilkoma malutkimi szczególikami). Nieprawdą jest to, że kiedyś była to Japonia, teraz Malezja. Na wakacjach miałem przyjemność "dorabiać" w sklepie wędkarskim w który bardzo dużo sprzedaje się Shimano (kołowrotki przodują). Miałem w ręku Malezyjską i Japońską wersję Stradica - różnica w wykonaniu minimalna, kręcąc nimi też ciężko zauważyć przepaść. Natomiast cena... Nie wiem JOKER skąd wziąłeś nowe Stradic`i Japońskie za 400 zł... Cena Normaku dla hurtowni to coś około 700zł (800/900 zł w sklepach). Wersja Malezyjska to wydatek ok 300zł mniejszy. Kolejnym modelem, który fajnie nadaje się do matchówki jest seria Super GTM-RB (przełożenie: wersja 4000 5.7:1, wersja 3000 6.0:1; identycznie jak w Stradicach). Miałem oczywiście te modele w ręku, naprawdę fajne, tańsze - POLECAM.

Posiadam katalog pełnej oferty NORMARK więc jestem w stanie podać wszelkie szczegóły techniczne w razie pytań.

Pozdrawiam
[i]"Zawodnik ma

O:Kołowrotek do odległościówki 01/18/2010 19:58 #750

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Oczywiście miałem na myśli zmianę ceny z 700 na 400 po przeniesieniu produkcji z Japonii do Malezji.
Nie mówię, że malezyjskie shimano w pierwszym odczuciu będzie gorsze. Istotniejsza dla mnie jest jednak trwałość. Wiem z doświadczenia jak bardzo spadła trwałość komponentów rowerowych shimano na przestrzeni lat. Kiedyś przerzutka, manetka czy każda inna część była obliczona na maksymalną trwałość i precyzyjne działanie, dziś na ładną pracę na początku i... szybkie zużycie. Nie dziwi mnie to. Z punktu widzenia firmy lepiej sprzedać coś co 3 lata niż co 10.
Boję się że ze stradikiem z malezji jest podobnie.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/18/2010 20:00 przez JOKER.

O:Kołowrotek do odległościówki 01/18/2010 20:48 #752

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Moje zdanie jest takie, że siłą rzeczy produkt Malezyjski będzie gorszym niż Japoński - na to nie ma rad. Nie przypadkiem różnica w cenie wynosi ponad 300 zł. Mitchella zdecydowanie odradzam - to już nie to co kiedyś... Natomiast bardzo, bardzo gorąco polecam kołowrotki SPRO: Red Arc Match, Blue Arc Match. Jeżeli chodzi o wykonanie i trwałość - I klasa. Sprzęt praktycznie nie do zajeżdżenia. Przełożenie jednak "tylko" 5.2:1

Z tańszych bardzo polecam Dragon Maxima Match. Cała seria Maxima jest bardzo dobrze zrobiona, części super spasowane, wielu ludzi, którzy je kupili sobie chwalili.
[i]"Zawodnik ma
Ostatnio zmieniany: 01/18/2010 20:49 przez Maciek_7.

O:Kołowrotek do odległościówki 01/18/2010 23:32 #755

• Qba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Joker młynki to tylko shimano, zakup ten masz na kilka lat wiec nie warto oszczędzać, przłożenie minimum 6 z przodu. Przyznaje że ja mam prawie we wszystkich 7 i ma to swoje plusy i minusy. Jeszcze jest browning i na ten rok wypóscił nowy kołowrotek machowy, zobacz sam oceń.
pozdr Qba
Jakub Paruzel 1979

O:Kołowrotek do odległościówki 01/19/2010 00:25 #756

• Łukasz
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tato kiedyś do odległościówki kupił kołowrotek BALZERA model MTX PRO MATCH 825 1:7,2 kołowrotek nie był taki drogi coś około 250zł, raz gdy byłem w tym sklepie gość wziął 5 sztuk tak mu się spodobały, ja niestety nie wypowiem się na jego temat bo nie miałem jeszcze do czynienia z odległościówką, dopiero po tym sezonie będę mógł coś powiedzieć, więc może ktoś taki posiada i wyrazi swoją opinię na jego temat.
Pozdrawiam

www.angelcenter-soest.de/Rollen/mit-Heckbremse/Balzer/diverse-Modelle/Balzer-Rolle-MTX-PRO-MATCH-825-RD::11198.html tutaj link do takiego kołowrotka.

O:Kołowrotek do odległościówki 01/20/2010 18:02 #793

Witam, posiadam dwa kołowrotki shimano aero gtm3000 z 1992 roku.Nie zamieniłbym ich na żadne nowości.Choć moje są Japońskie to przy tak małych obciążeniach jakim kołowrotek jest poddawany w tej metodzie uważam,że kraj produkcji jest mniej istotny.Co do wielkości zdecydowanie poleciłbym wielkość 4000. Tak naprawdę ta wielkość kołowrotka odpowiada staremu 3000.Polecam też modele z hamulcem walki.Kapitalna rzecz, choć przy zastosowaniu cienkich żyłek (12-14) istnieje potrzeba samodzielnego wyregulowania mechanizmu.
Ostatnio zmieniany: 01/21/2010 09:48 przez darekbarański. Powód: literówka

O:Kołowrotek do odległościówki 01/27/2010 19:21 #1139

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Byłem dziś w sklepie wędkarskim pokręcić sobie malezyjskimi shimano. Obejrzałem Stradica GTM rb i Exage

Oczywiści na sucho to co innego niż w terenie, ale moja opinia jest następująca. Ich praca jest gorsza niż wersji japońskich. Nie to, że jest jakoś tragicznie. Kręcą się lekko, płynni, mają oba łożysko igiełkowe, więc blokada biegu wstecznego jest natychmiastowa. Niestety spodziewałem się, że będzie lepiej.
Co więcej w porównaniu do starych japońskich produktów jest jakby tak bardziej plastikowo. Sprzęcik wygląda ładnie na półce, ale jak go wziąć do ręki to trochę tak jakby trzymać względnie niedrogi kołowrotek, zrobiony poprawnie, całkiem w porządku pracujący, ale nie wzbudzający do końca zaufania. Według mnie kołowrotki Shimano już nie porażają i nie zachwyca jak niegdyś. A szkoda.
Rzucają się w oczy bardzo cienkie kabłąki.

Oba 3000, oba mają przełożenie matchowe w okolicach 6,0. Z zewnątrz właściwie się nie różnią. Tylko kolorem. Korbka identyczna - podwójna, szpule bardzo podobne, rolki prowadzące żyłkę wyglądają na te same.
Generalnie jestem rozczarowany Stradiciem. Exage kosztuje w sklepie, bez targowania 300zł, Stradic 500. Nie zauważyłem powodu dla którego chciałbym dopłacić te 200zł.

Pracują bardzo podobnie, choć ze zdziwieniem odniosłem wrażenie że Exage minimalnie lżej. Przełożenie matchowe niby jest w obu, ale nie poraża jakoś tempem rotacji. Nie odczuwa się tej prędkości. Ja akurat lubię jak "powieje" od kołowrotka. Szpulki dość płytkie, ale i tak raczej trzeba byłoby korek wkleić.

Podsumowując... Poczekam, popatrzę, poszukam i dopiero jak nie uda mi się kupić używanego japończyka w dobrym stanie kupię Exage w zaprzyjaźnionym sklepie lub malezyjskiego Stradica na jakiejś okazyjnej aukcji w sieci.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/27/2010 19:22 przez JOKER.

O:Kołowrotek do odległościówki 03/14/2010 21:10 #2446

• adrianos
  • ( Gość )
A co powiecie na temat tego Sensasa? www.matchpro.com.pl/kolowrotek-pezon-sensas-3000-match.html Ma ktoś ten młynek? Jeśli tak to proszę o opinie :)

O:Kołowrotek do odległościówki 03/15/2010 22:31 #2471

Witam!Podzielam w zupełności zdanie Jokera.Nie warto dopłacać ,gdyż między tymi kołowrotkami nie ma drastycznej różnicy w sensie jakości pracy. Co do Exage'a zamówiłem właśnie dwa kręciołki matchowe w cenie 290 zł u zaprzyjaźnionego handlowca.Czy modele Exage MRB HS 3000 i SRB 3000 różnią się wielkością??Bo przełożenie mają identyczne, a wagę różną...miałem w dłoni tylko model MRB HS 3000.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.69 sekundy