Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Teflon na złączach

Teflon na złączach 05/02/2011 02:37 #7224

• erdeef
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Po zakupie tyczki od razu zdecydowałem się na zakup teflonu sensasa (biały) i pokrycie nim złącz mojej wędki.
Po obejrzeniu filmików instruktażowych nałożyłem go na wędkę zgodnie z filmowym opisem.
Film jednak nie wyjaśnia w jakim przypadku mamy całą operację uznać za udaną i kiedy? po stwierdzeniu jakich okoliczności? powtarzać ów zabieg.

Biały teflonowy nalot zaczyna się ścierać już po pierwszym kontakcie złącza męskiego z żeńskim.
Na jakiej podstawie stwierdzamy iż złącza potrzebują natychmiastowego zabezpieczenia?
Czy zabezpieczanie teflonem złącz żeńskich jest potrzebne?(osobiście uważam że chyba nie odgrywa to dość znaczącej roli)
Sam zabezpieczyłem wszystkie złącza męskie na każdym elemencie wykluczając szczytówkę match topu z prostej przyczyny gdyż raczej nie zamierzam jej wyjmować i moim zdaniem nie potrzebuje zabezpieczenia.
Proszę o opinie i spostrzeżenia w tym temacie.

Odp: Teflon na złączach 05/02/2011 17:36 #7227

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
erdeef napisał:

Biały teflonowy nalot zaczyna się ścierać już po pierwszym kontakcie złącza męskiego z żeńskim.

A nie masz przypadkiem fabrycznie teflonowanych złącz. Bo z teflonem jest tak, że tworzy on cieniutką śliską warstwę a ten biały nalot to pozostałości. A to że zaczyna się ścierać to albo schodzi ta grubsza warstwa albo po prostu nie "łapie" się blanków gdyż teflon już jest naniesiony fabrycznie.
Piotrek, okr

Odp: Teflon na złączach 05/02/2011 19:33 #7228

• mariusz76
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam.Jezeli nie masz fabrycznie teflonowanych złącz to polecam poteflonować.Mam bardzo złe doświadczenia ze skleszczonymi złaczami głównie po deszczu.Naprawde warto,polecam.pozdrawiam

Odp: Teflon na złączach 05/03/2011 12:41 #7234

• erdeef
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Prosił bym o skupienie swoich wypowiedzi na moich pytaniach.

Odp: Teflon na złączach 05/03/2011 13:02 #7235

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Złącze, którego używasz najczęściej zabezpieczaj przed każdym łowieniem. Ze względu, że jest ono intensywnie eksploatowane w trakcie łowienia zabezpiecz również część żeńską.
Piotrek, okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.42 sekundy