Krzysztof Kędzierski napisał:
Wiele się już mówiło i pisało na temat nowości firmy Colmic na 2010r. Nie wiem czy ktoś już zakupił jakiś model, bo pewnie łowić nowym modelem jeszcze nikt nie miał okazji (no może jakaś pojedyncza osoba).
Tak przyglądam się ofercie z pewnym zainteresowaniem (niestety nie byłem na żadnym pokazie i nie mogę stwierdzić naocznie)i zastanawia mnie opis tych tyczek. Czy to w modelu 510 czy 710 czy 910 wszędzie pisze, że z topem match łowimy ze spławikami 10 - 12 gr. Na uciągi dodatkowo musimy zakupić 2-3 topy rzeczne. Czy to nie jest troszkę podejście handlowe ? (no bo do standartowego packu będziemy musieli zakupić przynajmniej dwa topy rzeczne). Ciekawi mnie czy faktycznie te kije to takie dwa w jednym.
Byłem na pokazie.Oczywiście to żaden test.Jednak odniosłem wrażenie ,iż żadna rewelacja,a przede wszystkim cenowa tych wyższych modeli.Drogo i do końca nie mam przekonania ,co do wyższości serii 010 nad serią 007.Tak jak pisze Krzysztof Kędzierski -praktyka pokarze.Moje prywatne zdanie jest takie i nie tylko-aby zarabiać na wędkach trzeba wprowadzać coś nowego .Seria 007 stała się tak popularna na rynku wtórnym i za granicą,że można było kupić te egzemplarze za niewielkie pieniądze,więc dalsza produkcja mijała się z celem.Mając przykre doświadczenia z serią 007 wprowadzono serię 010 i tym razem zabezpieczono się solidnie ,aby nie było dysproporcji w cenach w europie.Z punktu widzenia producenta to ma sens i logikę działania!Tylko teraz pytanie ?czy z pożytkiem dla nas wędkarzy?okaże się w praktyce chociaż moje prywatne zdanie jest narazie takie ,iż różnica jest minimalna.Mam kolegę, który przerobił cała serię 007 ,a zakupił 910.Dlaczego? na razie dlatego bo go stać.Czas pokarze i nie twierdzę ,że i ja zmienię zdanie.
Co do uniwersalności.Wydaje mi się, iż się sprawdzi .Topy pięcioelementowe z rożnego typu węgla powinny zapewnić uniwersalność oczywiście kosztem większej ilości topów.Mam przykład wędki colmic x50.Nie twierdzę ,że jest to ideał ,ale spokojnie sprawdza się przy odpowiednich topach w obydwu rolach.
Oczywiście jasną dla mnie jest sprawą, iż najlepiej mieć odpowiednią tyczkę na odpowiednią wodę,co zapewni nam komfort łowienia.Bo to jest tak jak z Polskim budowlańcem,który potrafi wszystko ...tylko nie do końca robi to dobrze :) ;)