Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Colmic 2010

Colmic 2010 01/17/2010 09:29 #695

Wiele się już mówiło i pisało na temat nowości firmy Colmic na 2010r. Nie wiem czy ktoś już zakupił jakiś model, bo pewnie łowić nowym modelem jeszcze nikt nie miał okazji (no może jakaś pojedyncza osoba).
Tak przyglądam się ofercie z pewnym zainteresowaniem (niestety nie byłem na żadnym pokazie i nie mogę stwierdzić naocznie)i zastanawia mnie opis tych tyczek. Czy to w modelu 510 czy 710 czy 910 wszędzie pisze, że z topem match łowimy ze spławikami 10 - 12 gr. Na uciągi dodatkowo musimy zakupić 2-3 topy rzeczne. Czy to nie jest troszkę podejście handlowe ? (no bo do standartowego packu będziemy musieli zakupić przynajmniej dwa topy rzeczne). Ciekawi mnie czy faktycznie te kije to takie dwa w jednym. Na topach match do 12 gr. to taka kanałówka, a topy rzeczne do 45-55 g. to tyka do orania. I czy faktycznie te 12 gram to max ?
Liczę, że już niedługo użytkownicy zweryfikują jak jest w realu.
Może ktoś kto widział i miał w ręku te tyczki podzieli się wrażeniami ?
Liczę na rzetelne informację od osób które widziały, miały w ręku, a nie ukrywam że najcenniejsze będą dla mnie informacje od osób które przetestują ten sprzęt (pewnie na wiosnę).

O:Colmic 2010 01/17/2010 10:30 #696

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Wiem, że zespół redakcyjny ma sporo pracy z uporządkowaniem skryptów portalu, ale było by miło, aby postarała się jeszcze przed rozpoczęciem sezonu, o informacje u przedstawiciela Colmica (a także innych firm) na Polskę, na temat nowości wprowadzanych na nasz rynek w 2010r (również orientacyjne ceny). O ile się nie mylę, takie przedstawicielstwo jeżeli chodzi o Colmica ma firma CatFish z Koszalina. Sprawa wydaje się łatwa. telefon do przedstawiciela, podanie e-maila i nie powinno być problemu. Firma powinna być zainteresowana promocją swoich towarów. Jestem przekonany, że było by duże zainteresowanie tym tematem jeszcze przed rozpoczęciem sezonu.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Colmic 2010 01/17/2010 11:10 #697

Wolał bym jednak o informację od użytkowników. Wiem, że na taką informacje będę musiał poczekać, ale na razie nie spieszy mi się. Z drugiej strony znalazłem opisy tych tyczek na www.catfish.pl/www/colmic_com_pl_oferta_na_2010_rok_.html więc po co mam do nich jeszcze pisać ? Chyba wyraźnie opisali co i jak. No chyba że napiszę tylko po to żebym usłyszał to co bym chciał usłyszeć.
Jak usłyszę od kilku użytkowników, że topami match łowili zestawami np 20 gram i nie było żadnych problemów z wytrzymałością topów to będzie to dla mnie informacja, a jak mi dziś ktoś napisze, że tak można założyć spławik 20 gr. i łowić to raczej będę miał mieszane uczucia. Najlepiej by było aby firma (lub jakiś sklep patronacki) przeprowadziła test nad wodą. Po takim teście mały fotoreportaż jak się tyczka zachowuje, do jakiej można ją porównać itd. Uważam, że dzięki takiemu zabiegowi zainteresowanie i zakup tyczek mógłby znacznie wzrosnąć.

O:Colmic 2010 01/17/2010 11:27 #698

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Krzysztofie, podejrzewam że takie informacje otrzymasz nie wcześniej niż na zakończenie sezonu.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Colmic 2010 01/17/2010 12:09 #699

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Krzysztof Kędzierski napisał:
Wiele się już mówiło i pisało na temat nowości firmy Colmic na 2010r. Nie wiem czy ktoś już zakupił jakiś model, bo pewnie łowić nowym modelem jeszcze nikt nie miał okazji (no może jakaś pojedyncza osoba).
Tak przyglądam się ofercie z pewnym zainteresowaniem (niestety nie byłem na żadnym pokazie i nie mogę stwierdzić naocznie)i zastanawia mnie opis tych tyczek. Czy to w modelu 510 czy 710 czy 910 wszędzie pisze, że z topem match łowimy ze spławikami 10 - 12 gr. Na uciągi dodatkowo musimy zakupić 2-3 topy rzeczne. Czy to nie jest troszkę podejście handlowe ? (no bo do standartowego packu będziemy musieli zakupić przynajmniej dwa topy rzeczne). Ciekawi mnie czy faktycznie te kije to takie dwa w jednym.

Byłem na pokazie.Oczywiście to żaden test.Jednak odniosłem wrażenie ,iż żadna rewelacja,a przede wszystkim cenowa tych wyższych modeli.Drogo i do końca nie mam przekonania ,co do wyższości serii 010 nad serią 007.Tak jak pisze Krzysztof Kędzierski -praktyka pokarze.Moje prywatne zdanie jest takie i nie tylko-aby zarabiać na wędkach trzeba wprowadzać coś nowego .Seria 007 stała się tak popularna na rynku wtórnym i za granicą,że można było kupić te egzemplarze za niewielkie pieniądze,więc dalsza produkcja mijała się z celem.Mając przykre doświadczenia z serią 007 wprowadzono serię 010 i tym razem zabezpieczono się solidnie ,aby nie było dysproporcji w cenach w europie.Z punktu widzenia producenta to ma sens i logikę działania!Tylko teraz pytanie ?czy z pożytkiem dla nas wędkarzy?okaże się w praktyce chociaż moje prywatne zdanie jest narazie takie ,iż różnica jest minimalna.Mam kolegę, który przerobił cała serię 007 ,a zakupił 910.Dlaczego? na razie dlatego bo go stać.Czas pokarze i nie twierdzę ,że i ja zmienię zdanie.

Co do uniwersalności.Wydaje mi się, iż się sprawdzi .Topy pięcioelementowe z rożnego typu węgla powinny zapewnić uniwersalność oczywiście kosztem większej ilości topów.Mam przykład wędki colmic x50.Nie twierdzę ,że jest to ideał ,ale spokojnie sprawdza się przy odpowiednich topach w obydwu rolach.
Oczywiście jasną dla mnie jest sprawą, iż najlepiej mieć odpowiednią tyczkę na odpowiednią wodę,co zapewni nam komfort łowienia.Bo to jest tak jak z Polskim budowlańcem,który potrafi wszystko ...tylko nie do końca robi to dobrze :) ;)

O:Colmic 2010 01/17/2010 13:33 #700

• 19bialy
  • ( Gość )
Byłem na pokazie w Szczecinie i musze przyznać ze nowe colmici są "ładne". Bardzo podoba mi sie ten system TORAY, wszyscy zgodnie powiedzieli że blanki sa bardzo twarde i cieżko je zgnieść w dłoni. Dolnik przy każdym elemęcie jest pogrubiony i sprawia wrażenie bardzo mocnego. Ja oglądałem głównie karpiówki Premium CARP i Carpodromo. Ta druga mardzo sztywna ma bardzo mały zwis, ale obie maja bardzo małą średnice szczytówek. Długość cos około 12,30m i są przystosowane do tulejek zewnętrznych, więc żeby wstawic tuleje wewnętrzne trzeba mocno obciąc. Cena powalająca 2800 a waga 990g wiec dużo. Mam genesisa za 1250 i nie widze powodów żeby zmienić chyba ze cena spadnie do 2000zł.

offtop:
Rozmawiałem z przedstawicielem na temat atraktrów MVDE 250ml sprzedwanych na rynku angielskim(te w pojemniku jak plyn do naczyć) zgodził sie ze mną że są bardzo dobre i wydajne ALE MVDE sprzedaje je TYLKO na rynek angielski i do PL nie wyśle.?!?

O:Colmic 2010 01/17/2010 17:00 #707

• marcin78
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tyczki bardzo fajne, przede wszystkim dobrze wywazone i nie czuć wcale ich wagi. Blanki są twardsze niż w 007. Pozostałe cechy podobne. Według mnie tańsze niz 2 lata temu seria 007( na pewno jak ktoś kupił w Polsce).Dlatego chwale nowego przedstwiciela Colmica za dobre ceny(zobaczcie jakie bogate paki w 710 i 910). Były też tyczki Tubertini jak dla mnie za te pieniądze zdecydowanie za drogie.
Zobaczcie jak tanio wychodzi np. sama wędka 710( cały pak zawiera):
-4 długie topy z droższego węgla- koszt jakieś 2700-2800
-top do kubka 200zł
-pokrowiec koło 200zł
-parasol na pewno z 200
-pokrowiec na siatkę-przynajmniej 50
-czapka- jakieś 20
-tripod z 70
- mamy 2 dopałki których nie liczę
Ile wychodzi sama wędka. Za 2000 tyś nic lepszego się nie kupi. A wędeczka w moim odczuciu prawie dorównuje starszej 507(507 2 lata temu kosztowała goła w Polsce średnio 4000). Jest taniej??? Niech każdy sobie sam policzy pak 710 i 910 bo te najbardziej polecam... 510 według mnie się nie karkuluje jak sie go rozłoży na pozostałe elementy.

Kolega zauwazył;ten tripod to - RULAB5 Tripod Competition z opisu paku to ze strony sklepu rolki www.fishfactory.pl/product_info.php?cPath=89_109&products_id=784 za 326 zł.
Ja policzyłem 70zł, także wędka wychodzi 1600-1700zł!
A mozna jeszcze taniej troszke kupic ten pak niz najtańsza cena na necie. Konkurencja jednym słowem ma zabujcze ceny!!!
Ostatnio zmieniany: 01/17/2010 19:23 przez marcin78. Powód: więcej moich odczuć..

O:Colmic 2010 01/17/2010 17:43 #711

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
19bialy napisał:
Byłem na pokazie w Szczecinie

Był taki pokaz w Szczecinie? Gdzie? Kurcze, przegapiłem. Musiałem przez moment znaleźć się w jakiejś czarnej dziurze. Szkoda, bo mało mam czasu na dalsze wyjazdy a do Szczecina to przecież rzut beretem. Czyżby w sklepie Nemo?
Pozdrawiam!
autofocus

O:Colmic 2010 01/17/2010 17:50 #713

• roach
  • ( Gość )

O:Colmic 2010 01/17/2010 17:57 #714

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
roach napisał:

Szkoda! Zaledwie 2 dni temu. Na pewno bym coś napisał i zrobił mnóstwo zdjątek...eh
Najbliżej mam do Koszalina. 13-sty luty mam wolne od pracy więc może się uda :)
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/17/2010 18:00 przez autofocus.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.45 sekundy