Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: naprawa portfeli przyponowych

naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 11:44 #283

• atol_zch
  • ( Gość )
witam, ostatnio robiąc porządki przeglądałem moje portfele. Zauważyłem, że część z nich posiada poważne ślady użytkowania ;) Głównie są to popękane załamania, które umożliwiają złożenia portfela. Dlatego zastanawiam się nad sklejeniem tego ale nie wiem jakie to tworzywo. czy wystarczy zwykła kropelka i kawałek elastycznego materiału. Może ktoś ma jakiś sprawdzony klej. Wydaje mi się, że musi być to klej elastyczny?

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 01/09/2010 11:45 przez .

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 11:50 #285

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Szczerze klejenie to tylko tymczasowe rozwiązanie. ja bym zszył na twoim miejscu używają grubej dratwy. Może to nie będzie wizualnie super wyglądać ale na pewno będzie trwalsze niż klejenie
pozdrawiam
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 12:06 #290

• Qba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja polecam lądowanie w koszu i inwestycja w nowe drewnianie. Mozna je zrobić bezproblemowo samemu a koszt jest dużo mniejszy niż zakup nowych portfeli. Drewniane testowałem zeszły rok i nie zmienie ich na inne.
pozdr Qba
Jakub Paruzel 1979

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 12:10 #292

• atol_zch
  • ( Gość )
ważne, żeby działało :) a wygląd jest nieważny! mam gdzieś cieńką dratwe tapicerską. Taka chyba będzie najlepsza. Pewnie dlatego portfele szyte są dużo droższe :)
Teraz Qba to już za późno bo już są pełne ale zastanawiałem się nad drewnianymi. Może kupie jakiś na próbę ( widziałem używane na allegro, w bardzo przystępnej cenie ) i zobaczę jak to się sprawdza w praktyce. A ile taka skrzynka mieści?
Ostatnio zmieniany: 01/09/2010 12:20 przez .

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 12:19 #294

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Możesz skleić i zarazem zszyć. Będzie mocniej.
Wygląd faktycznie w tym wypadku nie jest ważny. Kolega (zresztą użytkownik matchfishing.pl) swego czasu sam zrobił sobie kilka portfeli. Wykonał je z grubej tektury, oklejonej folią samoprzylepną (można kupić w arkuszach w sklepach papierniczych). Gąbki wyciął z KLAPEK. Zaczepy porobił ze szpilek.
Przypony nie zauważyły różnicy ;)
[color=#BF0000][b]"B

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 12:31 #296

proponuje tasme samoprzylepna zbrojona wloknem szklanym cienkim bodajrze firmy moze byc Patex(sam osobiscie pare lat temu kupilem ja sobie i sluzy mi do dzis do drobnych napraw itp.,nawet skleisz wedke jak ci peknie na zawodach jak nie masz zapasowych rur:) )

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 12:45 #298

• maver
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Będąc przy portfelach to mam pytanie ,które byście polecili .Ja ze swojej strony mogę dodać ,że nie polecam Jaxona .Kupiłem w ubiegłym roku komplet i wszystkie rozpadały się tak samo tz. odklejały się te gąbki i pękały . Najgorsze było to ,że potem wszystko było poplątane i generalnie do wyrzucenia .

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 12:54 #300

• Browar to nie apteka!
  • Mrówka
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ile Ci służył ten colmic? Zamówiłem sobie właśnie podobny i tak się zastanawiam, czy nie odkręcić wszystkiego.

Podobno materiałowe (szyte) portfele są "nie do zdarcia".

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 13:20 #302

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Ja mam portfele mavera. Jeden ekstremalnie stary, jeszcze ze sztywnej serii, jeden z pierwszych na rynku obok sensasa. Trzyma się dotąd. Ma z 7 lat. Drugi już z miękkiej gumy też się trzyma. Wszystko kwestia użytkowania chyba. Jak mi coś się zaczęło odklejać - podkleiłem, jak był brudny - wyczyściłem. Portfele nie lubią mrozu - pękają łatwiej.
Z obecnie dostępnych najbardziej podobają mi się Trapery. Są szyte. Ciężkie, ale wyglądają na niezniszczalne.
Qba rzucił też pomysł na kasetkę. Widziałem te jego "portfele" i faktycznie rozwiązanie godne uwagi. Mieści się masa przyponów, nie ma szans na uszkodzenie. Lorenc zdaje się, że też używa drewnianych kasetek.
[color=#BF0000][b]"B

O:naprawa portfeli przyponowych 01/09/2010 13:22 #303

• atol_zch
  • ( Gość )
nie wiem jakie są szyte, bo nie mam, ale pewnie są dużo mocniejsze. Żeby taki portfel posłużył trochę to trzeba niestety spokojnie go otwierać. Ten na zdjęciu jest zemną 2 sezony. Trochę już widział i przeżył. Ostatnio dokupiłem jeszcze parę. Mam też jednego długiego sensas od kilku lat i daję radę. Ten nie pęka na zagięciu ale przy rzepach bo ma dwa rzepy a colmici dlugie mają 3. Przez co są trwalsze.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.63 sekundy