Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Lakier do spławików

Lakier do spławików 01/08/2010 13:22 #235

• aneta
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Słuchajcie koledzy, nabyłam ostatnio kilkanaście spławików Pana Sergiusza z Zielonej góry i teraz mam pytanie jakim lakierem je zabezpieczyć, czy zabezpieczać je? A jak tam to proszę o radę

O:Lakier do spławików 01/08/2010 14:07 #241

• atol_zch
  • ( Gość )
ja maluje spławiki werniksem. Jest to środek służący do zabezpieczania obrazów. Jest bezbarwny, chroni przed promieniami słońca,nie odbarwia się. Jedynym problem przy użyciu tego środka jest czas schnięcia. Warstwy nakładam w 2 tygodniowych odstępach. I zostawiam do pełnego utwardzenia 2-3tygodnie. Użycie werniks daje mi 100% że powłoka i zabezpieczenie spławika jest ok. Nie miałem żadnych odprysków ani spękań. Butelka ma 250ml ale są większe, kosztuje kilkanaście złotych. Mam jedną od dwóch lat i narazie prawie nic nie ubyło. Kupiłem ją w sklepie artystyczno- papierniczym.

O:Lakier do spławików 01/08/2010 14:43 #244

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Polecam lakier olejny zewnętrzny. Używam go do uszczelniania nawet najmniejszych spławików. Robię też własne żagle i ten lakier sprawdza się idealnie. Schnie dobę, ale pozostaje dość elastyczny. Nie pęka. Ostatnio kupiłem śnieżki. Są dostępne małe puszki ok 200ml.
[color=#BF0000][b]"B

O:Lakier do spławików 01/09/2010 17:11 #324

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
atol_zch napisał:
ja maluje spławiki werniksem. Jest to środek służący do zabezpieczania obrazów. Jest bezbarwny, chroni przed promieniami słońca,nie odbarwia się. Jedynym problem przy użyciu tego środka jest czas schnięcia. Warstwy nakładam w 2 tygodniowych odstępach. I zostawiam do pełnego utwardzenia 2-3tygodnie. Użycie werniks daje mi 100% że powłoka i zabezpieczenie spławika jest ok. Nie miałem żadnych odprysków ani spękań. Butelka ma 250ml ale są większe, kosztuje kilkanaście złotych. Mam jedną od dwóch lat i narazie prawie nic nie ubyło. Kupiłem ją w sklepie artystyczno- papierniczym.

A który werniks... www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&order=bd&string=werniks ? :D
[i]"Zawodnik ma

O:Lakier do spławików 01/09/2010 17:39 #326

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Ja jak kiedyś bawiłem się w robienie woblerów z drzewa lipowego, to zanim pomalowałem i polakierowałem lakierem powierzchniowym zawsze 1-2 razy maczałem cały korpus w Caponie nitro. W ten sposób jak nawet wierzchni lakier pękł to i tak wobler nie namakał. Poza tym capon jest lżejszy i rzadszy od tych drugich co w wypadku lakierowania małych spławiczków nie będzie bez znaczenia. Podejrzewam, że dwukrotne namoczenie w caponie wystarczy. Capon ma jeszcze inną cechę - jest bezbarwny. Po wyschnięciu należy delikatnie przeszlifować, na to farba i dopiero wierzchni lakier.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/09/2010 17:40 przez autofocus.

O:Lakier do spławików 01/09/2010 18:01 #330

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Z tym, że lakier nitro nie bardzo nadaje się do lakierowania kupowanych spławików, ponieważ skutecznie rozpuszcza/rozmazuje farbę, którą spławik jest już pomalowany, a co za tym idzie rozpuszcza wszelkie napisy: gramatura itp.
[i]"Zawodnik ma

O:Lakier do spławików 01/09/2010 18:03 #331

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Zgadza się. Nitro nadaje się tylko do nowych korpusów.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Lakier do spławików 01/09/2010 18:10 #332

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Moze z drugiej strony...
Odradzam Domalux do parkietów. Jest on lakierem nitro. Bardzo twardy. Używałem do woblerków robionych własnoręcznie. Odłaził przy pierwszym łowieniu pomimo kilkukrotnego lakierowania i długiego schnięcia.
[color=#BF0000][b]"B

O:Lakier do spławików 01/09/2010 18:23 #333

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jakiś czas temu kolega polecił mi Lakier Jachtowy 3V3 - www.v33.pl/lakier-jachtowy/lakier-jachtowy,387.html?&vars=cHJvZHVpdF9pZD0zNjQ%3D

Widziałem spławiki pomalowane tym lakierem - rewelacja. Do tej pory jednak osobiście nie wypróbował i teraz się waham co kupić...
[i]"Zawodnik ma

O:Lakier do spławików 01/18/2010 09:58 #733

• atol_zch
  • ( Gość )
Maciek_7 napisał:

A który werniks... www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&order=bd&string=werniks ? :D[/quote]

dopiero teraz zobaczyłem Twoje pytanie. Próbowałem go odszukać, ale chyba moja ukochana robiła porządki i gdzieś go schowała :/ . Jak się znajdzie to od razu wkleję fote i podam nazwę. Napewno nie jest to żaden z wyżej pokazanych. Wiem tylko, że jest duży wybór werniksów. Dobiera się go w zależności od rodzaju farb i podłoża jakiego użyliśmy.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.55 sekundy