Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: ROLKI V

ROLKI V 01/08/2010 12:18 #229

• Kuba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam
Mam malutki problem,mianowicie chce kupić na rozpoczęcie sezonu rolki typu " V "(koszt do 300 zł). I chciałbym abyście mi pomogli w tym wyborze. Na rynku pojawiło się dosłownie mnóstwo rolek tego typu, (milo,preston,daiwa,maver,colmic itd.) naprawdę już sam nie wiem które są lepsze ,a które gorsze :) Głównie chodzi aby były one stabilne,masywne,dobrze jeździła po nich tyczka oraz żeby się nie psuły( żeby przynajmniej z 3 sezony był zadowolony z zakupu). Fajnie by było jak byście wrzucili to w takiej formie(moze nie tylko mi się to przyda):

1. Nazwa rolek ( Najlepiej z fotą )
2. Zalety
3. Wady
4. Może jakis krótki opis ( z czego są zrobione albo coś w tym stylu )
5. No i to co boli najbardziej :cheer: CENA.

Dzięki,pozdrawiam

O:ROLKI V 01/08/2010 13:19 #233

• atol_zch
  • ( Gość )
ciekawy opis rolki typu V jest w górnej części strony leszcz.pl. Tam masz opisane wszystkie patenty zastosowane przy ich produkcji. Wydaje mi się, że rolki firm, które wymieniłeś to te same tylko mają inny napis i kolor. Fakt, że cena jest wysoka, ale jeśli mają posłużyć przynajmniej ze 3 sezony to warto odłożyć i kupić coś lepszego.

Ja mam rolki top range Trabucco.
TopRangeTrabucco-20100108-2.jpg

Pewnie dużo osób ma takie. One mają jedna wadę, która z czasem wyszła. Zacisk to plastik z wtopioną nakrętką i śruba która dociskana jest do nogi . A dokładnie nakrętka od śruby jest w nim zatopiona i bardzo łatwo można ją ukręcić i wyrwać z tego plastiku. Dodam, że przy zakupie następnych napewno wybiorę taką która jest w opisie na stronie leszcza. Mają zaciski z metalu, a co najważniejsze, że nogi można rozłożyć prawie do poziomu co daje bardzo dużą stabilność. Pewnie ktoś ma takie i wypowie się w tym temacie. Sam jestem ciekaw.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 01/08/2010 13:29 przez .

O:ROLKI V 01/08/2010 13:45 #239

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Ja z kolei posiadam rolki Mavera te:

Posiadają identyczny stelaż jak Trabucco - i miałem ten sam problem.
Naprawiłem to w sposób następujący:
Na te czarne plastiki nałożyłem metalowe - średnica wewnętrzna 2,2x2,2cm. Nawierciłem - zrobiłem gwint - i wszystko śmiga jak nówka.
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr
Ostatnio zmieniany: 01/08/2010 13:46 przez Astor.

O:ROLKI V 01/08/2010 14:02 #240

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Warto zwrócić uwagę na to, ze niektóre rolki są sprzedawane z różnymi logami w niezmienionej formie. Np trabucco i rolki theseus. Podobnie można kupić rolki milo, niemal identyczne jak przytoczony to maver ze strony leszcza.
Ja ze swojej strony do okolic 300zł polecam rolki prestona. Bardzo stabilne i da się wysoko rozłożyć, w porównaniu do pierwszej wersji (niebieskie) różnią się nogami rozkładanymi o jedną długość więcej i podwójną roleczką na środku. Koszt 300-340zł.

Absolutnie najfajniejsze rolki jakie widziałem ma w ofercie sensas. Łożyskowane, kręcą się idealnie, stal nierdzewna, można położyć je płasko na ziemi, hak do podwieszenia obciążenia lub nakręcana sztyca ze świdrem w to miejsce. Masywne, duże, solidne... cena adekwatna do sensasa. 540zł.

Wspomniane rolki mavera nie wzbudzają mojego zaufania z uwagi na plastikowe łączenie podpórki i statywu:

Miałem coś takiego w jakimś grzebieniu do topów. Pękło przy słabym nacisku.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/08/2010 14:13 przez JOKER.

O:ROLKI V 01/08/2010 14:20 #242

• atol_zch
  • ( Gość )
wybierając rolki kierowałbym się budową a nie firmą tak ja napisał JOKER. Patrząc na ofertę firm tak naprawdę jest 4-5 typów rolek V. Mamy już 3 pokazane na zdjęciach. Wybór firmy i koloru jest już sprawą drugorzędną. Bardziej zastanawiałbym się nad ich stabilnością, wykonaniem no i ceną. Wiem po sobie, że teraz kupując rolki wybrałbym stabilność. Łowie na łowiskach gdzie mam nierówny brzeg. A często też jest za plecami wał. Zmusza mnie to za jakiś czas do zakupu rolki stabilnej a jednocześnie wysokiej. No i co za tym idzie droższej :/ Proponuję przemyśleć ta kwestie. Gdzie będzie używana ( kamienisty nierówny brzeg, beton, trawnik :) )
Ostatnio zmieniany: 01/08/2010 19:41 przez .

O:ROLKI V 01/08/2010 14:37 #243

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Bardzo celna uwaga!

Kolega kupił sobie te sensasy. Strasznie mi się podobają, ale kosztują kupę kasy. Jednak jak zastanowić się głębiej... różnica 200zł nie jest już taka wielka gdy mamy kij za 5000zł i najgrubsze elementy przekraczają cenę 1000PLN. Kiepska podpórka pod fajnym kijem to zły pomysł. Oszczędzamy w pierwszej chwili te dwie stówy, ale przez parę lat eksploatacji rolki może nam przyjść nie raz wędkować na wietrze. Fizyki się nie oszuka. 3 nogi to nie jest najstabilniejsze rozwiązanie. Dlatego trzeba wybierać modele możliwie najpewniej stojące na gruncie i "trzymające" kij. To absolutny priorytet. Trójnóg musi być sztywny, musi dać się szeroko rozstawić, musi mieć dodatkowe zabezpieczenie (choćby hak), dobrze jak ma gumkę,
Firma to sprawa 3 rzędu.
[color=#BF0000][b]"B

O:ROLKI V 01/08/2010 16:05 #245

• Kuba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Własnie chodzi mi o takie rolki które będą stabilne na nierównym terenie i nie przewrócą się pod podmuchami wiatru. Dla mnie to się najbardziej liczy ,pomijając fakt ze musi dobrze w nich jeździć tyczka. Dlatego się pytam jakie rolki będą spełniały te oczekiwania. Te sensasy wymiatają chyba wszystkie rolki na rynku ale cena również wymiata:). Słuchajcie a te rolki mavera to nie są identyczne przypadkiem jak milo w sklepie u Krzyśka Kałużnego?
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem.

O:ROLKI V 01/08/2010 16:51 #246

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Przecież już raz napisałem...
JOKER napisał:
Podobnie można kupić rolki milo, niemal identyczne jak przytoczony to maver ze strony leszcza.
[color=#BF0000][b]"B

O:ROLKI V 01/09/2010 11:12 #280

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Więc Sensas zostawia konkurencję w tyle - zarówno cenowo jak i jakościowo. Mimo tego zostaje nam do wyboru i tak dość sporo.
I teraz moje pytanie - czy jest sens wydawać 300/350 zł na rolki takiego typu:

Czy lepiej trochę przyoszczędzić i kupić za 250 zł coś takiego:

Czy w ogóle znaleźć jak najtaniej i wydać ok 200 zł na rolki Traper (i mieć tę samą jakość 100 zł taniej ?).

LUB...

Avanti from England, price £25. Wyglądają nie najgorzej...
[i]"Zawodnik ma
Ostatnio zmieniany: 01/09/2010 11:27 przez Maciek_7.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.58 sekundy