Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Konsystencja gliny

Konsystencja gliny 01/07/2012 20:53 #8603

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam,

Korzystając z przerwy zimowej postanowiłem zaprezentować jak w praktyce tworzy się różne spoistości gliny.

Niedawno w innym temacie jeden z kolegów słusznie wskazał, że dobre rezultaty można uzyskać stosując jedną glinę na wszystkich łowiskach, od wód stojących po rzeki. To skłoniło mnie do tego by zaprezentować ten materiał w innej kolejności niż zamierzałem:

gorek-gliny.pl/?p=867

W 1 części prezentuję jak dowilżąjąc glinę lub ją osuszając można uzyskac glinę o właściwościach od rozpraszających do skrajnie wiążących. Dlaczego mimo wszystko warto stosowac też glinę rozpraszającą (typu Argile) pokazane będzie w 2 części, gdzie pokazany będzie sens łączenia glin o skrajnych właściwościach.

Podanie towaru to moim zdaniem najważniejsza rzecz która decyduje o skuteczności nęcenia, jest równie ważna jak to co podajemy i w jakich ilościach.

Pozdrawiam
Kacper

Odp: Konsystencja gliny 01/07/2012 23:35 #8604

• drucik41
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam aby tak dalej i więcej filmików było ,dużo się dowiedziałem z twojej strony jest super jak i towar który oferujesz nam.Mam pytanie jaką glinę byś zastosował na kanale w Gorzeniu k/Bydgoszczy jest to kanał ten sam co płynie w Antoniewie na pewno wędkowałeś tam.Chodzi mi oto co do jokersa a co do zanęty ja przeważnie używałem ziemi bełchatowskiej doklejonej Liant a Coller-em w trzech konsystencjach.
Pozdrawiam

Odp: Konsystencja gliny 01/08/2012 10:07 #8610

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Startowałem tam na robinsonie w zeszłym sezonie. Stosowałem połączenie gliny rzecznej i glinki kanał. Glinka kanał miała za zadanie zmniejszyć ciężar całości a glina rzeczna związać nieco robactwo. Wówczas woda delikatnie płynęła i było to konieczne. Wiem, że wiosna woda plynie tam solidnie i nalezy tam stosować mieszankę rzecznej gliny z argile tak by uzyskać kule, które zbyt szybko nie zostaną rozmyte.

Uważam, że tak jak czynisz z ziemia bełchatowską w sytuacji gdy woda stoi lub płynie bardzo słabo jest prawidłowe. Jeśli uciąg staje się już wyraźny ziemię należałoby dociążyć gliną. Z tego co pamietam kluczowe było tam donęcanie a nie wstepne nęcenie oraz technika łowienia. Osobiście nie połowiłem tam źle, ale popełniłem kardynalany błąd podczas donęcania nie podając zanęty a sama gline z jokiem. Efekt był taki, że na poczatku zdawalo to swietnie egzamin ale po jakimś czasie drobne leszczyki bezpowrotnie odeszły, moim zdaniem żerowały intensywnie i potrzebowały zanęty.

pozdrawiam

Odp: Konsystencja gliny 01/08/2012 14:28 #8611

• leszczu
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam pytanie.Czy można tak jest opisane w filmie zrobić z ziemią bełchatowską w wodach stojących?Czy delikatne dowilżenie także opóźni pracę ziemi bełchatowskiej czy tylko ciężkich glin?

Odp: Konsystencja gliny 01/08/2012 14:44 #8613

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
leszczu napisał:
Mam pytanie.Czy można tak jest opisane w filmie zrobić z ziemią bełchatowską w wodach stojących?Czy delikatne dowilżenie także opóźni pracę ziemi bełchatowskiej czy tylko ciężkich glin?

Tak, dotyczy to każdej gliny przy czym przy ziemi bełchatowskiej nie bedzie az tak dużych rozpiętości gdyż sama ziemia ma właściwości raczej rozpraszające. Stąd jeśli chcemy by kule dłużej się rozmywały wystarczy dokleić je klejem mineralnym, np bentonitem. Na ten temat również powstanie film.

Pozdrawiam
Kacper
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.71 sekundy