Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Klej arabski super mocny

Klej arabski super mocny 01/19/2010 23:35 #775

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam
Mam kilka pytań odnośnie nowego produktu:
1. Czy regulację spoistości kuli lepiej przeprowadzać ilością dodanego kleju, czy ilością płynu?
2. „Właściwości fizykochemiczne tego kleju uniemożliwiają jego rozmycie przez wodę
” .czy w ogóle nigdy się nie rozklei? Czy mocno sklejone kule mogą zostać w łowisku na drugą turę zawodów do następnego dnia i pomóc koledze wygrać, jeżeli ryby nie wyjedzą wszystkiego w pierwszy dzień?
3. „jego konsystencja pozwala na swobodne wybieranie robactwa z kul przez ryby”. Czy może się zdarzać, że ryby będą odrywały i zjadały robaki razem z przyklejonym żwirem? Miałoby to wpływ na wagę ryb.
4. Czy nowy klej nie będzie szkodził rybom i wodzie, czy powstał z „bezpiecznych” związków?
Przemo 1969 Pozna

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 01:03 #778

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Przemol7 napisał:
Witam
Mam kilka pytań odnośnie nowego produktu:
1. Czy regulację spoistości kuli lepiej przeprowadzać ilością dodanego kleju, czy ilością płynu?
2. „Właściwości fizykochemiczne tego kleju uniemożliwiają jego rozmycie przez wodę
” .czy w ogóle nigdy się nie rozklei? Czy mocno sklejone kule mogą zostać w łowisku na drugą turę zawodów do następnego dnia i pomóc koledze wygrać, jeżeli ryby nie wyjedzą wszystkiego w pierwszy dzień?
3. „jego konsystencja pozwala na swobodne wybieranie robactwa z kul przez ryby”. Czy może się zdarzać, że ryby będą odrywały i zjadały robaki razem z przyklejonym żwirem? Miałoby to wpływ na wagę ryb.
4. Czy nowy klej nie będzie szkodził rybom i wodzie, czy powstał z „bezpiecznych” związków?

Odpowiem konkretnie:
1. Napewno ilością kleju, natomiast ilość wody też ma znaczenie, gdyż zbyt mała ilość wody uniemożliwi sklejenie kul.
2. Jeśli uciąg wynosi więcej jak 30 gram kule wytrzymają kilka godzin, przy minimalnym uciągu nawet dwa dni, jednak napewno do tego czasu rybki wszystko wyjedzą:)
3. Zacznę od tego iż jest to klej na bazie składników spożywczych, napewno rybki wraz z robaczkami będą zajadały się również klejem. Czy będą jadły żwir? hmmm słyszałem że potrafią wcinać żwir, ale czy to prawda nie wiem. Natomiast jestem pewien, że jeśli nie będą miały ochoty na żwir to są bez problemów w stanie odizolować go od kleju i robactwa. Jeszcze raz podkreślam, klej ma bardzo delikatną strukturę, przez co ryby wybierają sobie z kul co chcą, natomiast jest bardzooo trudno rozpuszczalny w wodzie, do tego stopnia, że chemicznie uznać go można za nierozpuszczalny w wodzie.
4. Jak wyżej wspomniałem jest to klej na bazie składników spożywczych, jest tak samo smaczny i zdrowy jak kaszka kukurydziana.

pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 10:52 #780

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Górek napisał:

Jeszcze raz podkreślam, klej ma bardzo delikatną strukturę, przez co ryby wybierają sobie z kul co chcą, natomiast jest bardzooo trudno rozpuszczalny w wodzie, do tego stopnia, że chemicznie uznać go można za nierozpuszczalny w wodzie.
Troche mi tutaj pachnie alchemią czarnoksiężnika :ohmy: , ale na wody bieżące i mocno bieżące może okazać się rzeczywiście rewelacyjny. A jak wygląda kwestia wystrzeliwania sklejonych robaków, czy innych przynęt procą? Nie będzie problemów z przyklejaniem się kulki do koszyka? Jeżeli nie, to może się okazać, że klej arabski będzie miał szerokie zastosowanie również wśród karpiarzy.
Przemo 1969 Pozna

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 11:23 #781

Witam. Ja mam inne pytanie do Górka. Nie ukrywam, że chcę wypróbować ten klej. I teraz pytanie w sprawie proporcji. Powiedzmy mamy kanał o uciągu do 5gr. do 10 gr. i rzekę do 30g. Dysponujemy np 0,5 l robakiem. Ile mam użyć kleju, ile żwiru i ile wody na te trzy różne uciągi. Chodzi również o wydajność kleju. Opakowania ma 350 ml i w sumie zastanawiam się na ile wystarczy.
Jak mam przygotować te robaki. Posypać je klejem dodać żwir (czy suchy czy mokry wypłukany chwilę wcześniej), a następnie dowilżyć spryskiwaczem ??

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 11:45 #783

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Przemol7 napisał:

A jak wygląda kwestia wystrzeliwania sklejonych robaków, czy innych przynęt procą? Nie będzie problemów z przyklejaniem się kulki do koszyka? Jeżeli nie, to może się okazać, że klej arabski będzie miał szerokie zastosowanie również wśród karpiarzy.

Tu nie trzeba kleju arabskiego, bo przy użyciu zwykłych klejów, przy strzelaniu klejonym robakiem, kuwetka z mąką kukurydzianą, w której "panieruję" kulkę przed wystrzeleniem, jest u mnie standardem. Dodam, że oprócz procy i dłoń w ten sam sposób zabezpieczam, co podczas łowienia, byłoby bardzo uciążliwe, a zmycie takiego kleju wcale nie należy do łatwych i szybkich czynności.

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 12:42 #784

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Przemol7 napisał:
Górek napisał:

Jeszcze raz podkreślam, klej ma bardzo delikatną strukturę, przez co ryby wybierają sobie z kul co chcą, natomiast jest bardzooo trudno rozpuszczalny w wodzie, do tego stopnia, że chemicznie uznać go można za nierozpuszczalny w wodzie.
Troche mi tutaj pachnie alchemią czarnoksiężnika :ohmy: , ale na wody bieżące i mocno bieżące może okazać się rzeczywiście rewelacyjny. A jak wygląda kwestia wystrzeliwania sklejonych robaków, czy innych przynęt procą? Nie będzie problemów z przyklejaniem się kulki do koszyka? Jeżeli nie, to może się okazać, że klej arabski będzie miał szerokie zastosowanie również wśród karpiarzy.

Zrób dokładnie tak jak Bruno pisze. Ręce obtaczaj w mące kukurydzainej podobnie jak i kulki. Klej nadaje się również na wody stojące do klejenia białych robaków np. przy połowie leszczy, które mogą świetnie reagować na takie większe granulki z białymi, poza tym sam klej jest dla nich z pewnością smakowo i zapachowo atrakcyjny.

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 13:03 #785

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Krzysztof Kędzierski napisał:
Witam. Ja mam inne pytanie do Górka. Nie ukrywam, że chcę wypróbować ten klej. I teraz pytanie w sprawie proporcji. Powiedzmy mamy kanał o uciągu do 5gr. do 10 gr. i rzekę do 30g. Dysponujemy np 0,5 l robakiem. Ile mam użyć kleju, ile żwiru i ile wody na te trzy różne uciągi. Chodzi również o wydajność kleju. Opakowania ma 350 ml i w sumie zastanawiam się na ile wystarczy.
Jak mam przygotować te robaki. Posypać je klejem dodać żwir (czy suchy czy mokry wypłukany chwilę wcześniej), a następnie dowilżyć spryskiwaczem ??

Sposób użycia opisałem w opisie tego produktu tak dość ogólnie. Tak jak ze wszystkim trzeba wykazać się wyczuciem. Tak samo jak w przypadku innych klejów nie ma żelaznych proporcji. Jedno jest pewne, ilość kleju nie jest zależna od uciągu natomiast od ilości żwiru, więc im więcej żwiru tym więcej kleju :) Ilość wody to też kwestia wyczucia, napewno musi być taka by swobodnie formować kulki. Klej ogólnie jest bardzo wydajny.

pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 15:00 #787

• 19bialy
  • ( Gość )
Juz sie nie moge doczekać tego kleju. Ciekawi mnie tylko czy nawet zywe robaki nie bedą mogly rozbic tych kul?

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 16:13 #788

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
19bialy napisał:
Juz sie nie moge doczekać tego kleju. Ciekawi mnie tylko czy nawet zywe robaki nie bedą mogly rozbic tych kul?

Te które ja używałem jesienią w elblągu nie były w stanie się wygrzebać z kul :) wiadomo te z samej powierzchni mają na to większe szanse :)jednakże klej obkleja je w takim stopniu że nie bardzo mają ochotę się ruszać. Dlatego spokojnie można używać żywych robaczków.

Pozdrawiam
Kacper Górecki
Ostatnio zmieniany: 01/20/2010 16:14 przez Górek.

O:Klej arabski super mocny 01/20/2010 17:33 #791

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Ja mam taką uwagę. Od zawsze wszelkie autorytety powtarzają, ze zanęta ma być na rzekę sklejona, ale ma się jednocześnie równomiernie i systematycznie rozmywać. Kula ma stać i uwalniać drobinki zanęty i robaki. Jak się do tego ma betonowanie kul klejem "chemicznie nierozpuszczalnym w wodzie"? Boje się, że takie kuliste, zabetonowane kluski zanęty z gliną i robactwem, lub żwiru niemal trwale sklejonego z robakami, na niewiele się zdadzą w naszym łowisku...
A może jest jakieś konkretne zastosowanie tego preparatu? Może powstał z myślą o realizowaniu jakiejś taktyki nęcenia i łowienia?
Rozumiem, że plan jest taki, że wrzucam takie gały żwiru sklejonego z robakiem, casterem, ochotką czy czym tam chce. One sobie leżą, nic z nich się nie wymywa. Ryby stoją dokładnie w kulach i wyskubują pojedyncze robaczki. Zatem co z robakami, które są wewnątrz kul? Zostaną tam bezużytecznie?
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/20/2010 17:38 przez JOKER.
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.58 sekundy