Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zanęta na zawody

Zanęta na zawody 06/17/2011 16:15 #7617

• Zegar525
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam wszystkich. Jestem na Waszym forum od niedawna i proszę Was o opinie na temat mojej mieszanki zanęt. Zacznę od tego , że zawody odbywają się na zbiorniku zamkniętym o mulistym dnie, średnia głębokość 1,5 do 3m. Wyniki zawodów dochodzą do 4kg różnej wielkości tylko płoci na turę 4 godz.
Na początek podaję przetartą przez sito ziemię bełchatowską z ochotką zanętową, następnie mieszankę:
50% gardons 3000 rouge lub norie
25% gros gardons norie
25% etang norie
15% konpoie prażone
10% epceine
10% coco belge
Woda do namoczenia zanęty + aromix gardons, i wszystko wymieszane z ziemią bełchatowską 1/1.
Proszę o opinie i porady co można zmienić ponieważ 26.06 .2011r mam kolejne zawody.
Ostatnio zmieniany: 06/17/2011 17:52 przez Zegar525.

Re: Zanęta na zawody 06/17/2011 21:39 #7620

• czarow
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Napisz na jaki sprzęt łowisz?

Na taki typ łowiska proponowałbym Ci zanete

lorpio extra płoć black 1,9kg
MVDE Special 1kg

no i dobra ziemia (podkreślam ze musi dobrze kleić) moze być bełchatowaska i jak i zwykła torfowa tlko dobrze przesiana. Do tego dodajesz jakies 400g odchodów gołebich (jeśli wiesz jak przygotować bedzie rewelacyjnie) na i zapach najlepiej ANISED MVDE czyt (anyż) 100g Coco.
Moczysz zanęte przesiewasz, doadjesz przesianą ziemie i juz bardzo delikatnie moczysz!! nie mozna ponownie dodawac za duzo wody. Musisz miec suchsza zanete od ziemi :) he bedzie lepiej pracowala. Jeśli chodzi o robactwo to 0,30l castera i pinka. Na hak ochotka i pinka na zmiane. Pamietaj na początek nie zapodawaj dużo spożywki (4-5) kul,jockers (3-4) kule. Donęcanie moim zdaniem co 15-20min.

Chyba to na tyle. Ostatnio mi pomoglo :)

Możesz pokombinować z gliną jeśli chcesz, bo jeżeli glina to proponuje 2-3kg Argilli połączonej z de somme i bedzie swietnie pracowac mimo mółu.

Re: Zanęta na zawody 06/18/2011 08:45 #7622

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Zegar525 napisał:

Proszę o opinie i porady co można zmienić ponieważ 26.06 .2011r mam kolejne zawody.

W składzie mieszanki nic bym nie zmieniał! Napisałeś jednak, że to zawody więc na treningu mógłbyś przetestować sposoby podania, np. temat pomieszania zanęty z ziemią w różnych proporcjach, a także temat nęcenia np. sprawdzić jak rybka reaguje na konopie gotowane wystrzeliwane z procy na spławik, jak reaguje na strzelanie robakami.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/18/2011 08:46 przez autofocus.

Re: Zanęta na zawody 06/23/2011 21:16 #7673

• Zegar525
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam, skoro kolega autofocus nie ma zastrzeżeń do składu mieszanki to proszę powiedzieć jaką ilość i jakiego robactwa dodać do zanęty a jaką do gliny? Ciekaw jeszcze jestem czy odchody gołębie coś by pomogły i gdzie je dodać do zanęty czy do gliny?

Re: Zanęta na zawody 06/23/2011 21:58 #7674

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Zegar525 napisał:
Witam, skoro kolega autofocus nie ma zastrzeżeń do składu mieszanki to proszę powiedzieć jaką ilość i jakiego robactwa dodać do zanęty a jaką do gliny? Ciekaw jeszcze jestem czy odchody gołębie coś by pomogły i gdzie je dodać do zanęty czy do gliny?

Jeżeli chodzi o zanętę to ja zwykle okraszam lekko jokersem i dodaję jedynie kastera, który przyciąga ryby, ale je nie syci tak jak pinka czy gruby robak. To ma też dobre strony w przypadku jak się okaże, że ryby słabo żerują. Uważam, że dodawanie większej ilości robactwa ma sens jedynie w przypadku kiedy albo jesteśmy pewni dużej ilości dobrze żerujących ryb, albo na dużych uciągach. Na takim łowisku jak twoje w każdej chwili można zwiększyć ilość robactwa. Skoro piszesz, że jest sama płotka to odchody (do zanęty) mogą dodatkowo wzbogacić zanętę. Pomyślałbym o konopiach gotowanych wystrzeliwanych z procy, które przyciągają grubszą płotkę. Kilka kul średniej wielkości z jokersa z ziemią nie zaszkodzi.
Pozdrawiam!
autofocus
Za tę wiadomość podziękował(a): Zegar525

Re: Zanęta na zawody 06/24/2011 05:28 #7675

• Zegar525
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam, w takim razie będę strzelał konopią ale czy ona nie nasyci zbytnio wszystkich ryb?
W jakich odstępach czasu podawać ewentualnie tą konopię?

Re: Zanęta na zawody 06/24/2011 07:59 #7676

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Nie nasyci. A strzelać można nawet po każdej wyciągniętej rybie.
Pozdrawiam!
autofocus

Re: Zanęta na zawody 06/25/2011 22:58 #7691

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Można strzelać i częściej. Jeśli tylko to działa i ryby reagują. Pamiętaj jednak, ze częste podawanie z procy konopii czy pinki potrafi podnieść ryby nad dno. Wtedy można spróbować łowić je z opadu.
Nie ma sensu kombinowanie z mieszankami zanęty spozywczej. Ta na sensasie działała? No to nie ma co zmieniać. Gołębie g...na bym sobie odpuścił, chyba że masz jeszcze czas na trening to sobie sprawdź.
Założenie, żeby użyć ziemi bełchatowskiej jest chyba słuszne, skoro tam tyle mułu.
Wszelkie kombinacje, tak jak autofocus napisał, powinny dotyczyć podania. Np:
1. Sama ziemia z jokersem + 2-3 kulki zanęty spożywczej
3. Sporo spożywki i tylko trochę jokersa w ziemi
4. Mało towaru na początku i częste donęcanie (np ziemią z jokiem i co jakiś czas spożywką)
5. Dużo na początku (powiedzmy 15-18 kul i 0,7l joka), bez donęcania, albo z donecaniem bardzo sporadycznym lub "subtelnym" - np klejonym jokiem/strzelaniem pinką/konopią

W praktyce wychodzi z tego czasem wariant pośredni, ale żeby coś wytestować nad wodą trzeba podejść radykalnie.
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.53 sekundy