Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zawody nocne

Zawody nocne 06/05/2011 14:23 #7493

• MARCOwOw
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam!
Za 3 tygodnie mam zawody nocne na jeziorze.
Powierzchnia jeziora wynosi 28,5 ha. Jezioro Dobrskie jest ciekawym miejscem ze względu na występującą tutaj roślinność. Jest prawdziwą oazą ciszy i spokoju ,z piękna roślinnością np. lobelią jeziorną, rośliną będącą tzw. gatunkiem wskaźnikowym dla cennych i bardzo czystych jezior lobeliowych.
Bogate w wiele gatunków cennych ryb jak : szczupak , leszcz , lin , węgorz , okoń , karaś

Będzie można łowić na dwie wędki. Myślę ,że w dzień będę łapał na 1 feedera i bata 7m lub na wędkę spławikową ,a w noce 2 feedery albo 1 feeder i bat.
Więc jakbyście mogli mi powiedzieć, jaką zanętę mam zabrać i ile kilo? Budżet jest

Re: Zawody nocne 06/05/2011 17:11 #7495

Jeśli są to zawody 24-godzinne i nad jeziorem no to moim zdaniem trzeba z parę kilo zabrać ze sobą :)
Myślę, że ok 5kg spożywki i kilka kilo gliny i ziemi.
Powiedz mi tylko jaka jest głębokość tego łowiska, i na jakie gatunku się konkretnie nastawiasz?

Re: Zawody nocne 06/05/2011 20:50 #7500

• MARCOwOw
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Zawody myślę ,że będą trwały z 12 godzin. Głębokość, jak będę łapał na bata to z 1m ,a na feedery/odległościówki to myślę ,że 2-2,5m
Nastawiam się na płoć przy połowie na bata ,a na feedery/odległościówki na leszcza.

Re: Zawody nocne 06/11/2011 21:31 #7559

• MARCOwOw
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
1kg Gros Gardons Sensasa
2kg Glina Argile jasna
2kg Ziemia szara albo de Somme 2kg ??

Do robactwa:
2kg Torfowej
2kg wiążącej lekkiej

co sądzicie o takiej mieszance?
Ostatnio zmieniany: 06/11/2011 21:32 przez MARCOwOw.

Re: Zawody nocne 06/12/2011 12:40 #7560

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Bardzo sensowna mieszanka. Tylko nie wiem czy nie będzie zbyt uboga. Ale to już zależy od ilości ryb w łowisku. A kwestia czy ma być ziemia szara czy de Somme to już zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Te ziemie mają całkowicie inna pracę.
Piotrek, okr

Re: Zawody nocne 06/12/2011 16:38 #7561

• MARCOwOw
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Proponował byś dodać do tego jakiś dodatek albo atraktor? Jeśli tak to napisz jak możesz.

Re: Zawody nocne 06/12/2011 19:07 #7562

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Chodziło mi o stosunek gliny do zanęty, że w takiej proporcji mieszanka jest rozcieńczona co jest oczywiście dobre ale przy małej ilości ryb. Dodatki i atraktory nie są receptą na wszystko. Ważniejsze jest odpowiednie podanie. Dobrze by było gdybyś odbył jakieś treningi. Podana przez Ciebie mieszanka jest bardzo prosta, a jak wiadomo czym prościej tym lepiej. Jeśli masz możliwość to sprawdź na treningu jak rybki reagują na różne proporcje (1:1, 2:1, 1:2).
Piotrek, okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.46 sekundy