Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: glina/ziemia na jezioro

glina/ziemia na jezioro 03/21/2011 22:16 #6707

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam
Czytam i czytam i nadal mam wątpliwości. Dotyczą ona używania gliny/ziemi. Do tej na wodach stojących używałem jedynie ziemi, jednak wyczytałem, że lepsza jest glina. Nie wędkuję na zawodach jedynie rekreacyjnie jednak chodzi mi na wyselekcjonowaniu większych ryb. Zależy mi, aby przygotowana przez mnie mieszanka nie miała zbytnio właściwości smużących, które zwabiają drobnicę. Łowisko ma głębokość 3-4 metry z twardym dnem. Chodzi mi o to aby kule dotarły na dno i w tym czasie nie uwolniły zbyt dużo "cząstek zanęty". Po opadnięciu na dnie aby po woli się rozpadała jednak nie smużyła tylko utworzyła tzw. dywan z zanęty pod leszcza. Jaką glinę polecacie w moim przypadku i ile ma być zanęty a ile gliny. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

O:glina/ziemia na jezioro 03/21/2011 23:48 #6709

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Również mam do czynienia z takimi łowiskami, że nalezy jak najbardziej unikać smużenia by nie wabić drobnicy. W przypadku twardego dna sprawa jest dość prosta. Należy użyć gliny rzecznej. Piszę o glinie z mojej oferty, która jest ciężka ale niezbyt "tłusta" także nadaje się nie tylko na rzeki ale także jako wiążaca glina na wody stojące. Genralnie pomijając nazwę handlową musi to być ciężka, klejąca glina, lecz jednocześnie powinna łatwo rozcierać się w dłoniach.

Proporcja gliny do zanety zależy od stopnia żerowania ryb (chęci objadania się zanętą) no i od rodzaju tej zanety. Zakładam, ze to bedzie dość treściwa spożywka (ze wzgledu na większe ryby) także należy uważać z jej ilością.

Pozdrawiam
Kacper Górecki

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 08:30 #6711

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
A jokersa na takim łowisku w czym najlepiej podać?

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 09:26 #6712

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Kozii napisał:
A jokersa na takim łowisku w czym najlepiej podać?

Jokersa zawsze podaje się w ziemi lub glinie. W zanęcie jokers szybko pada [składniki np. sól]
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 14:34 #6719

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tyle to ja wiem bo nie od dziś stosuję jokersa. Chodzi mi dokładnie jakiej ziemi lub gliny użyć aby kule się nie rozmywał szybko. Zawsze podawałem jokersa w ziemi torfowej jednak to ja łowiskach do 2m metrów i na zawodach. A ja chcę wyselekcjonować sobie ryby więc stąd moje pytanie.

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 14:42 #6720

• dudi
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Glina Argile powinna być odpowiednia do podania joka w twoim łowisku.

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 15:11 #6721

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czytałem o glinie rzecznej lekkiej i chyba to jest to czego bym potrzebował do zanęty i jokersa. Tylko jest problem bo gdy dodam tej ziemi do zanęty to zmieni ona kolor na czarny a ja chcę mieć jasną zanętę. Mogę dodać do tego barwnika? Tak samo pytanie tyczy się jokersa i gliny czy mogę nadać mu jasną barwę?

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 23:27 #6732

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Koledzy to jak w końcu można użyć do jokersa z glina barwnika w celu rozjaśnienia?

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 23:33 #6733

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam. Można użyć barwnika, tylko po co. Są jasne odmiany gliny argille. Pozdrawiam.

O:glina/ziemia na jezioro 03/22/2011 23:49 #6734

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tak wiem, ale ja chcę używać gliny wiążącej lekkiej a nie Argile.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.67 sekundy