Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: "FRAKCJONOWANIE" ZANĘTY ZAWODNICZEJ

"FRAKCJONOWANIE" ZANĘTY ZAWODNICZEJ 02/08/2011 14:15 #5956

• abramis46
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam kolegów wyczynowców. Przeszukując forum znalazłam wiele tematów o zanętach i glinach w wędkarstwie wyczynowym. Bardzo zainteresował mnie temat dotyczący właściwego frakcjonowania zanęt tak aby mieszanka optymalnie "pracowała" przez 3h. Każda z frakcji musi być sporządzona w sposób przemyślany tak aby spełniać inną rolę. W tym celu większość zawodników używa tzw. wtórnej modyfikacji konsystencji aby otrzymać 2 lub 3 różne. Mam tu na myśli takie zabiegi jak doklejanie frakcji klejami, większe domoczenie, mocniejsze ściśnięcie kul, uformowanie kul wcześniej. Jednak to są zabiegi kierujące MIESZANKĘ na konkretne działanie. Mieszankę, czyli połączenie różnych glin ze sobą, stanowiących bazę wyjściową. Później jest tylko modyfikacja ich właściwości wymienionymi wcześniej sposobami. Powstaje zatem pytanie czy podobnych efektów nie da się osiągnąć ale poprzez dobór różnych glin lub ziem do poszczególnych frakcji. Przykładowo fakcję najcięższą pracującą najwolniej i najdłużej wykonać w większości z gliny wiążącej lub rzecznej. Trakcję średnią z mieszanki glin wiążącej i rozpraszającej, a frakcję najlżejszą wykonać z wykorzystaniem ziemi (np. bełchatowskiej). Zapraszam kolegów do dyskusji.

O:"FRAKCJONOWANIE" ZANĘTY ZAWODNICZEJ 02/28/2011 13:08 #6276

• abramis46
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam kolegów wyczynowców! Minęło ponad 2 tyg. od postawienia pytania na forum co do frakcjonowania, ale nikt nie zechciał się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Znalazłem kilka artykułów po analizie których mogę w zasadzie sam odpowiedzieć na postawione pytanie. Ciekaw nadal jestem jak inni to widzą. Proszę jeszcze raz o włączenie się do dyskusji nad problemem.

O:"FRAKCJONOWANIE" ZANĘTY ZAWODNICZEJ 02/28/2011 18:02 #6288

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Skoro znalazłeś artykuły, zapewne te Górka:
www.matchfishing.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=51&Itemid=93
Artykułów jest kilka. Kacper praktycznie wyczerpał temat. Reszta jest praktyką.

Krótko odpowiadając na Twoje pytanie:
Tak, można w opisany sposób przygotowywać różne frakcje zanęty podawanej w tym samym łowisku. Można na raz użyć różnych rodzajów glin i ziem celem stopniowania pracy mieszanki.
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.54 sekundy