Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: „Double leam” - podwójna glina

„Double leam” - podwójna glina 12/09/2010 22:46 #5079

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
** FBDB_POST_DISCUSS: „Double leam” - podwójna glina **
[color=#BF0000][b]"B

„Double leam” - podwójna glina 12/09/2010 22:46 #5080

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Super tekst górek, już nie mogę się doczekać II części.
Mi się natomiast wydaje że proporcja kleju może być wieksza jeżeli jest dużo drobnicy w łowisku.

O: „Double leam” - podwójna glina 12/10/2010 00:31 #5082

• nulek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
A co z gnojakami lub pinką? Jak to się ma do tych przynęt dodawanych do zanęty?

O: „Double leam” - podwójna glina 12/10/2010 00:54 #5083

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Gnojaki owszem jak najbardziej, natomiast pinka to raczej typowy dodatek do zanęty jak rybki lepiej żerują. W artykule starałem się skupić raczej na filozofii nęcenia jokersem. Pierwsza część miała na celu wprowadzić w zagadnienie jakim jest idea podwójnej gliny. W drugiej skupię się nad celowością jej stosowania, konkretnymi przykładami, generalnie będzie dotyczyła taktyki samego nęcenia. Ta część przedstawiła tę idee od strony technicznej natomiast druga przedstawi ją od strony metodycznej.

Czytając zachodnią prasę bardzo zainteresowało mnie to jak znaczną uwagę poświeca się podaniu jokersa i generalnie robactwa. Anglicy bardzo wnikliwie dobierają ilość robactwa i to w jaki sposób zostanie ono zaprezentowane w łowisku. Głównie mam teraz na myśli wody stojące i kanały. Ma to największe znaczenie szczególnie w łowiskach trudnych, poddanych dużej presji wędkarskiej i w słabszych okresach żerowania ryb, ale o tym w kolejnej części.

pozdrawiam
Kacper

O:„Double leam” - podwójna glina 12/10/2010 10:37 #5087

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Ta metodą anglicy podawali Joka w holandi na mistzostwach w 2009 i traper na malcie też to stosował.
Wydaje mi się że ta medota jest idelane do podawania joka w zbiornikach gdzie jest dużo drobnicy i chcemy zeby coś było na dnie cały czas.

„Double leam” - podwójna glina, cz. 1 12/10/2010 17:17 #5094

• sajo
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
mam dwa pytania:
1. dlaczego nie może być biała barwa bentonitu jako klej?
2. w wielu artykułach można znaleźć, że nie powinno się łączyć joka i gnojaka (jakieś wzajemne złe oddziaływanie), w końcu prawda to czy nie? Bo w komentarzu #5083 gorek piszesz, że gnojaki jak najbardziej również można dodać...

dzięki ;-)

O:„Double leam” - podwójna glina, cz. 1 12/10/2010 19:22 #5096

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Bentonit jeśli ma białą barwę oznacza to, że opiera się na czystym montmorylonicie. Minerał ten jest zbyt mocny do tworzenia podwójnej gliny. Natomiast idealnie nadaje się do jej doklejania "na szybko" jeśli zaszłaby taka potrzeba (np. nagłe przyspieszenie przepływu wody) lub do tworzenia kilku konsystencji double leam.

Co do gnojaka to miałem na myśli to, że jak najbardziej można go podawać w takiej glinie pomijając fakt tego czy podawać go z jokersem czy nie. Osobiście nie łączę w jednej porcji (glinie) jokersa i gnojaka, gdyż tego drugiego podaję typowo pod kątem leszcza i wolę nie mieszać smaku i zapachu ochotki i ciętego gnojaka. A czy zaszkodziło by ich połączenie? Myslę, że nie.

O:„Double leam” - podwójna glina 12/10/2010 21:20 #5101

• german
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Chcialbym wtracic sprostowanie iz nie jest to artykul Gorka tylko przetlumaczony przez niego ze strony www.champions-team.de gdzie Steve Gardener przedstawia krok po kroku jak przygotowac taka gline tam mozecie rowniez zobaczyc video do artykulu oraz wiecej zdjec.
A takze jest juz druga czesc artykulu,wiec kto zna jezyk niemiecki moze sobie juz poczytac,niepotrzeba czekac na tlumaczenie Gorka.
poza tym hwala Gorkowi za to ze stara sie wprowadzac tajniki wedkarstwa stosowane przez Anglikow od lat.

O:„Double leam” - podwójna glina 12/10/2010 22:06 #5107

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
w sumie chyba sporo Górek napisał po swojemu. A oto filmy z akwarium, w którym pływają leszczyki, płotki i inne ryby, do którego wrzucono glinkę z ochotką (dwie części):
www.champions-team.de/mediacenter/videoPlayer.php?currCateg=1&currVideo=1
www.champions-team.de/mediacenter/videoPlayer.php?currCateg=1&currVideo=2

Zwróćcie uwagę na to, że ryby pojawiają się dosyć szybko, z racji małego zbiornika tworzą jedno stado płotkowo-leszczykowo-okoniowe, ale co ciekawe leszczyki nie jedzą na początku a dopiero pod koniec filmu. Przyglądają się i "pilnują" stołu.
[color=#BF0000][b]"B

„Double leam” - podwójna glina, cz. 1 12/10/2010 22:26 #5108

• german
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tak masz racje Gorek napisal to po swojemu prosciej i bardziej zrozumiale generalnie sens calego artykulu jest z www.champions-team.de
i jeszcze jedno video na samym koncu czesci drugiej. interview ze Stevem www.champions-team.de/mediacenter/videoPlayer.php?currCateg=1&currVideo=3
Ostatnio zmieniany: 12/10/2010 22:29 przez JOKER.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 1.48 sekundy