Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Praca zanęty

Praca zanęty 11/13/2010 23:49 #4872

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Witam. W sezonie nie pomyślałem o tym (ja już wędki powiesiłem na kołki :( ). Ale mam pytanie - ogólnie zakładamy, że jeśli łączymy niedomoczoną zanętę z domoczoną ziemią to uzyskujemy mieszankę pracującą i na odwrót. A co jeśli po wymieszaniu zanęty i ziemi stwierdzamy że mieszankę należałoby jeszcze domoczyć? Jak to wpłynie na mechanikę pracy zanęty? I druga sytuacja - mamy połączoną niedomoczoną zanętę z ziemią z nastawieniem na uzyskanie mieszanki pracujacej, ale chcemy uzyskać dwie - trzy frakcje zanęty poprzez dodanie bentonitu - jak to wpłynie na pracę zanęty? Czy jak zanęta doklejona bentonitem w swoim czasie zacznie "puszczać" to bedzie zachowywać mechanikę pracy zanety pracującej z pierwszej niedoklejonej frakcji? Ja już wstępnie przeprowadziłem testy w wannie, ale wyniki nie wydają mi się miarodajne, stąd moje pytanie do Was, a szczególnie do Górka jako speca od tych spraw. Pozdrawiam. Kuba

O:Praca zanęty 12/02/2010 16:27 #5002

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Dopiero odnalazłem ten temat na forum, musiałem go przegapić. Jeśli domaczamy mieszankę ziemi i zanety (bo uznamy że jest ona za sucha) to bez zbędnego rozwodzenia się napiszę, że zwiększamy tęgość całej mieszanki. Wieksza ilośc wody w mieszance opóźnia osypywanie sie kuli gdyż jej frakcje w większym stopniu sa przesycone wodą. Niewielkie domaczanie meiszanki zanęty i ziemi nie wpływa na całość inaczej niż byśmy oddzielnie namaczali oba skladniki (ziemie i zanete). Co innego gdy niewlasciwe dowilżanie spowoduje wytworzenie się nadmiernych grudek i trzeba by całość odsiać jeszcze raz na sicie.

Co do pracy frakcji doklejanych bentonitem. Jesli zachowamy tą samą wilgotność mieszanki (czyli dana ilosc kleju zneutralizujemy odpowiednio niewielka iloscia wody) to praca również będzie podobna choć już nie tak intensywna. Często do doklejanych kul (zwłaszcza na wodach stojących lub kanałach) dodaję więcej składników pracującyh (na płocie konopie, na krąpia leszcza zazwyczaj siemie lniane prażone).

Pozdrawiam
Kacper

O:Praca zanęty 12/02/2010 19:28 #5007

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Dziękuję Górek - jak zwykle dokładnie i na temat. Pozdrawiam.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 2.66 sekundy